Home » Edge testaa: Skinbased karvapohjasukset

Edge testaa: Skinbased karvapohjasukset

Talven hittituotteeksi nousivat niin sanotut liukulumikengät, jotka myytiin loppuun liki joka paikasta. Yksi liukulumikenkävalmistajista on Kangasalassa toimiva OAC Finland Oy. OAC puhuu mieluummin karvapohjasuksista kuin liukulumikengistä. 

Testi tapahtui yhtiön kotikentällä Kangasalan hiekkamontulla, jossa on parhaimmillaan korkeuseroa yli 60 metriä. Testipaikka on sikäli historiallinen, että suksien kehitystyö lähti käyntiin juuri samoissa maisemissa. Haettiin eräänlaista modernia minisuksea, jolla voisi pitää hauskaa esimerkiksi hiekkamontuilla. Testisukseksi valikoitui suosituin KAR 147 -malli. 

Vaelluskengistä monot

Suksien siteet ovat myös OAC:n omaa tuotantoa. Niissä on lumilautasiteistä tuttu monojen kiinnityshihnajärjestelmä. Siteen pituus on helppo säätää kengän pituuden mukaan. Paras kenkä suksimiseen on kiertojäykkä mutta taipuisa kenkä. Perinteinen nilkkapituinen vaelluskenkä toimii tarkoituksessa oikein hyvin. Siteessä on nivel päkiän alla, joten todella jäykkäpohjainen kenkä tekisi siteestä suunniteltua kankeamman. Kengän kiertojäykkyys tulee erityisen tarpeeseen, sillä suksia käytännössä ajetaan alamäessä ukko- ja pikkuvarpaalla ohjaamalla. 

Kun on saanut sukset jalkaan, ensimmäiseksi ajatukseksi nousee niiden keveys. Suksi tottelee herkästi komentoja, joskaan ei yhtä jämptisti kuin alppisuksi. Suksea voi laskea niin telemark- kuin alppityyliin. Eteneminen umpihangessa on merkittävästi rivakampaa kuin lumikengillä. Ei ihme, että metsästäjät ovat näistä innostuneet. 

Hyvä pito

Hiekkakuopalta löytyy rehtiä uppolunta sekä pienen pehmeän kerroksen alla olevaa jäistä kantohankea. Uppolumessa suksilla oli hauska edetä ja laskea. Jäinen alusta teki laskemisesta huteraa, joten kaikkiin olosuhteisiin karvapohjasukset eivät sovellu. Laskiessa suksen pohjassa oleva karva rahtusen jarrutti menoa, mutta liukua piisasi ihan riittävästi nautinnollisiin laskuihin. 

- Mainos -

Liukulumikengät eivät ole mitkään ylävuoristosukset, mutta oikein hauskat vempeleet esimerkiksi Etelä-Suomen hiekkakuopilla seikkailemiseen. Ketteryyden ansiosta niillä voi laskea vähän tiheämmässäkin metsässä. Kun skinejä ei tarvitse irrottaa ja kiinnittää, parin tunnin lähiseikkailulla ennättää tehdä monta laskua enemmän kuin perinteisillä alppisuksilla. 

Hymy jäi päälle parin tunnin testin jälkeen. Kangasalla tehdään hyvän mielen sivakoita. Testin jälkeen mieleen nousi tuotteiden hankinta, mutta sitä pitää odottaa ainakin ensi syksyyn. Kevään alennuksista tuotetta on turha etsiä.  

Hinta: 419 euroa

Lisätietoa: fi.skinbased.com

Kommentit

kommenttia