Home » Giro – Innovaatioita lumilajeihin ja pyöräilyyn

Giro – Innovaatioita lumilajeihin ja pyöräilyyn

Amerikkalainen Giro on tunnettu nimi lumi- ja pyöräilylajien harrastajien keskuudessa, mutta tämä ei ole tullut ilmaiseksi. Jim Gentesin vuonna 1985 perustama Giro sai nopeasti tunnustusta innovatiivisesta lähestymistavastaan ​​kypärän suunnitteluun ja sitoutumisestaan ​​urheilijoiden turvallisuuden ja suorituskyvyn parantamiseen. Perehdyimme merkin rikkaaseen historiaan ja tutkimme teknisiä innovaatioita, jotka ovat tehneet Girosta niin tunnetun.

Giro on ollut kypärätekniikan kärjessä yli kolmen vuosikymmenen ajan. Tarina alkoi Prolight-kypärämallista, joka esiteltiin vuonna 1985. Tämä mullistava design rakennettiin polykarbonaattikuorella, joka pienensi painoa merkittävästi säilyttäen samalla erinomaisen kestävyyden ja suojan. Prolight loi perustan Giron ajatukselle korkealaatuisista ja innovatiivisista tuotteista. 

Mullistavaa muotoilua

Vuonna 1992 Giro julkisti ikoniseksi muodostuneen kyyneleen muotoisen Aeroheadin, pyöräilykypärän, joka on suunniteltu aika-ajoihin ja triathloneihin. Kypärän aerodynaamisesti optimoitu muoto vähentää vastusta ja auttaa urheilijoita saavuttamaan yhä suurempia nopeuksia. Aerohead merkitsi myös käännekohtaa kypäräteknologiassa ja vaikutti olennaisesti kypärien muotoiluun ajan mittaukseen perustuvissa urheilulajeissa. 

Giron historia liittyy vahvasti pyöräilykypäriin, Ranskan ympäriajoon ja aerodynamiikkaan. Samaa tuotekehitystä on nähty sittemmin myös alppilajien puolella. 

Kypärä on pääasia

Kun ymmärrys aivotärähdyksistä ja päävammoista urheilussa syveni, Giro vastasi kehittämällä kypäriä edistyneillä törmäyssuojajärjestelmillä. MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) -tekniikka sisällytettiin Giro-kypäriin vähentämään pyörimisvoimia törmäyksen aikana. 

Tämä järjestelmä antaa kypärän rakenteen liikkua hieman törmäyksessä, mikä vähentää todennäköisyyttä mahdollisen aivovamman aiheutumiseen.

- Mainos -

Giro havaitsi, että mukavuus on ratkaisevan tärkeää urheilijoille parhaan mahdollisen suorituksen tavoittelussa. Vuonna 1999 yhtiö esitteli Wind Tunnel Ventilation -innovaation 1999 Nine -mallissa, joka mahdollisti urheilijan lämpötilan hallinnan suorituksen aikana. Malli oli myös kevyt ja mukava verrattuna muihin aikakauden laskettelukypäriin. 

Vuonna 2004 Giro aloitti laskettelulasibisneksessä tuoden markkinoille ensimmäiset lasit vaihdettavalla linssijärjestelmällä. 

Tänä päivänä Giro on tunnettu laadukkaista ja teknisesti loistavista kypäristään, jotka myös näyttävät hyvälle. Turvallisuus on ollut aina Giron kypärissä etusijalla. Teknologiset ratkaisut päävammojen, ja varsinkin vakavien sellaisten ehkäisemisessä, ovat alan huippuluokkaa. 

Monet parkkilaskijat käyttävät kypärää pipon kanssa ilman irroitettavia korvaläppiä. Rullan avulla toimiva kiristys pitää kypärän tiukasti päässä myös näin käytettynä.

Turvallisuus ja tekniset ratkaisut

Jos kaatuessasi lyöt pääsi, ovat kaksi millisekuntia iskun hetkellä ratkaisevia. Kypäräteknologian päätavoitteena onkin vähentää tuona ratkaisevana hetkenä päähän kohdistuvan iskun voimakkuutta. 

Todellisuudessa iskut ovat usein yhdistelmiä suorasta ja kierteisestä päähän kohdistuneesta voimasta, eikä pelkästään suoria iskuja kuten yleensä ajatellaan. Giro käyttää pääasiallisesti kahta teknologista ratkaisua iskuvoiman vähentämiseksi: 

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) kypärässä rakenne koostuu kolmesta pääkomponentista: EPS-vuori (expanded polystyrene, paisutettu polystyreenimuovi. Kansan kielellä eriste tunnetaan nimellä styrox), Low Friction -vuori ja niiden välissä oleva elastomeerinen kiinnitysjärjestelmä. Kierteisissä iskuissa joustavat elastomeerit antavat EPS-kuoren liikkua itsenäisesti pään ympärillä. 

MIPS Spherical Technology on Bellin ja MIPS:n kanssa kehitetty ainutlaatuinen Ball-and-Socket Design, joka suojaa vieläkin tehokkaammin kahden erillisen kerroksen (EPS ja EPP, expanded polypropylene, paisutettu polypropyleenimuovi) avulla eri suuntaisissa ja voimakkuuksisissa iskuissa.

MIPS kypärässä kahden osan välissä oleva elastomeerinen kiinnitysjärjestelmä (keltaisella) mahdollista kahden kerroksen liikkeen suhteessa toisiinsa. Tämä vähentää iskuvoiman vaikutusta aivoihin. MIPS Spherical Technology perustuu samaan ideaan, mutta teknologiaa on viety vielä pidemmälle. 

Idea Spherical Technologyssä on sama kuin aiemmin mainitussa MIPS:ssä, mutta ratkaisu on hieman erilainen. Kypärässä voisi ajatella olevan pallonivelen, jossa sivusuuntiin liikkuva kerros ohjaa suoraa iskuvoimaa pois aivoista ja ehkäisee näin varsinkin vakavia aivovaurioita. 

Kahden toisistaan erillisen ja eri materiaaleista koostuvan ratkaisun käyttö antaa mahdollisuuksia muun muassa paremmalle ilmastoinnille suhteessa perinteiseen MIPS-rakenteeseen. Lisäksi kokeilemalla erilaisia materiaaleja on löydetty yhdistelmiä, jotka suojaavat päätä entistä paremmin. Tämä teknologia löytyy talvipuolella muun muassa Emerge-, Tor-, Envi-, Grid-, Orbit-, Aria-, Signes- ja Owen-malleista. 

Teknisissä ratkaisuissa kyse ei ole isosta liikkeestä, vain muutamasta millistä. Mutta kahden millisekunnin aikana aivoihin kohdistuvan iskuvoiman ja liikevoiman kannalta tämän pienen liikkeen tuoma vaikutus voi olla ratkaiseva aivovaurion syntymisen kannalta. 

Kenelle?

Giro on erittäin suosittu lumilautailijoiden ja varsinkin parkkilaskijoiden parissa. Ledge ja sen isoveli Emerge ovat varmasti suosituimpia kypäriä parkin puolella ja takamaastoissa. Girolla on myös vahva markkinaosuus ratalaskun puolella. 

Skeittikypärämäinen olemus ja moneen päähän sopiva profiili tekevät Girosta monen käyttäjän suosikin. Brita Sigourney, Daron Rahlves, Drew Tabke, Ingrid Backstrom, Max Moffatt, Quinn Wolferman, Reine Barkered, Sam Smoothy, Sammy Luebke, Thibault Magnin, Torin Yater-Wallace ja lumilautailjoista mm. Enni Rukajärvi, Bryan Fox, Gabe Ferguson, Darcy Sharpe ja Sebbe De Buck luottavat Giron varusteisiin. 

Vuosien varrella Giro on laajentanut kypärävalikoimaansa sopimaan monenlaisiin urheilulajeihin pyöräilystä hiihtoon ja lumilautailuun. Jokaisessa kypäräsarjassa on erityisiä malleja ja tekniikoita, jotka on räätälöity niitä käyttävien urheilijoiden tarpeisiin. Tämä sitoutuminen on mahdollistanut Giron merkittävän vaikutuksen erilaisissa urheiluyhteisöissä. 

Lisätietoa :
giro.com
huntteri.fi

Kommentit

kommenttia