Home » Grafeenia takissa – Haglöfs V Series Mimic
haglofs_grafeeni

Grafeenia takissa – Haglöfs V Series Mimic

Haglöfsin V-sarja muodostuu teknisiä kokeiluja sisältävistä vaatteista. Sarjan tuotteista tehdään rajoitettuja tuotantomääriä. Tällä kertaa Haglöfsin suunnittelijat innostuivat kokeilemaan grafeenia osana eristystä. Vaatteeksi valikoitui yhtiön suosittu hupullinen Mimic-takki. 

Mimic on hyväksi havaittu, minimalistinen takki. Vaikka takin nimi ja leikkaus ovat samat, siihen yhtymäkohdat ”perus” Mimiciin loppuvatkin. V Series Mimicin eriste on Mimic Platiniumia, joka on keinokuitueristettä, johon on sekoitettu grafeenia. 

Grafeeni on uusi, vuonna 2004 löydetty aine. Se on hiilen allotrooppinen muoto, joka koostuu yhdestä kerroksesta toisiinsa sitoutuneita sp2- hybridisoituneita hiiliatomeja. Grafeenin on sanottu olevan maailman kestävin tunnettu aine. Se läpäisee valoa ja johtaa hyvin lämpöä ja sähköä. 

Grafeenin ansiosta vanusta on saatu erittäin kevyttä ja poikkeuksellisen tehokkaasti lämpöä tasaavaa. Myös pintakankaan painosta on tingitty.  Se on vain 7 denierin paksuista mini-ripstoppia. Vaikka kangas on ohut, siinä on paljon ominaisuuksia. Se on kohtuullisen kestävää, hengittävää, tuulenpitävää sekä vettä hylkivää. 

Käyttökokemuksia 

Ensikosketus takkiin saa hämmästymään sen keveydestä. Painoa on vain 166 grammaa. Pintakangas (Pertex Quantum) ja vuori ovat rahtusen karheita, mutta silti sen verran liukkaita, että pukeminen sujuu sukkelasti. Taskuja on kolme, käsitaskut sekä rintatasku vasemmalla. Kaikki taskut ovat melko kookkaita. Säädettävässä hupussa on pieni lippa suojaamassa kasvoja pisaroilta. YKK on toiminut kookashampaisten ja sujuvasti toimivien vetoketjujen toimittajana. 

Takki saapui testattavaksi jo syksyllä, jolloin se pääsi mukaan myös purjehdusreissulle. Siellä onnistui mainiosti takin veden hylkivyyden ja tuulen pitävyyden testaaminen. Kumpaakin piisasi, sadetta ja tuulta. Rankkasateessa ainut paikka, josta vesi ja tuuli pääsi vähän sisään, oli hupun ja takin välinen sauma. Onneksi takki kuivui likipitäen heti, kun sade lakkasi tai ainakaan se ei tuntunut kostealta. Takin sisällä oli koko ajan lämmintä. Pelastusliivi oli osan aikaa takin päällä, mikä saattoi vaikuttaa takin ominaisuuksiin. Esimerkiksi vetoketjut eivät ole roisketiiviit, mutta niiden kautta ei kosteutta päässyt takin sisään. 

Takin keveys ja lämmönjako tekivät siitä myös suosikkitakin arjessa. Kuukausien käytön myötä takin vedenpitävyys heikkeni ja sateessa suurista saumoista, kuten hihojen liitoskohdasta, vesi tulee sisään. Kyseessä ei ole sadetakki, ja DWR -käsittelyn voi uusia. 

Parhaimmillaan skinnatessa

Takin todellisen testin makuun päästiin vuoden vaihteessa Ylläkselle suuntautuneella reissulla. Skinnaillessa takkia tuli käytettyä niin päällys- kuin taukotakkina. Hissilaskettelussa se toimi välikerroksena. 

Tasainen lämmönjako ja erinomainen hengittävyys tulivat entistä paremmin esiin esimerkiksi laskurepun painautuessa selkää vasten. Ihmeisiin takki ei pysty, mutta fiilis oli, että selkä ei ollut niin hikinen kuin aiemmin. Tauon koittaessa tunnelma takin sisällä pysyi lämpimänä kosteudesta huolimatta. 

Taukotakkina lämmön leviäminen koko kehoon oli tuntuvan miellyttävää. Lämpötila oli tuolloin noin -10 astetta. Hupun kiristäminen vaatii kahta kättä, mutta onnistuu myös hanskat kädessä. Grafeenin käytön myötä uskon Haglöfsin löytäneen jotain uutta, josta on iloa myös myöhemmissä ulkoiluvaatemalleissa.  

Tietoja

  • Pertex®Quantum, 100 % polyamidia, 
  • 7D:n mini-ripstop-kangas, 24 g/m² 
  • Bluesign®-sertifioitu vanu: Mimic Platinium Ultracluster Graphene sekoitettu kierrätettyyn polyesteriin. 
  • Paino: 166 g (L-koko)
  • Suositushinta 299 euroa 

Teksti: JUSSI OVASKAINEN  Kuvat: HAGLÖFS

Kommentit

kommenttia