Ski Sport Finlandin alppimaajoukkueen pääyhteistyökumppani, norjalainen Helly Hansen, on vaatettanut ammattilaisia jo vuodesta 1877. Yhtiön lukuisat innovaatiot ovat olleet ja ovat edelleen merkittävässä roolissa teknisten vaatteiden kehityksessä.
Norjalainen merikapteeni Helly Juell Hansen oli työssään huomannut, että 1800-luvun varusteilla merellä oleminen oli jatkuvaa kamppailua kylmyyttä ja kosteutta vastaan. Hän kokeili vaimonsa Maren Margarethen kanssa vuonna 1877 kyllästää puuvillaisen kankaan upottamalla pellavasiemenöljyyn.
Ratkaisua kokeiltiin Hansenin oman laivan miehistön keskuudessa ja se osoittautui heti toimivaksi. Näin hän tuli kehittäneeksi vedenpitävän sadeasun, jota merellä liikkuvat ammattilaiset arvostaisivat.
Innovaatio siivitti yrityksen lentoon
Helly Hansenin alkuaikoina maailmannäyttelyt olivat merkittävässä roolissa uusien tuotteiden esittelyssä. Marraskuussa 1878 järjestetyssä Pariisin maailmannäyttelyssä yritys voitti sadeasullaan diplomin erityisen hyvästä tuotteesta.
Diplomin tuoma uskottavuus vakuutti myös käyttäjät, sillä seuraavan viiden vuoden aikana Helly Hansen myi noin 10 000 sadeasua, joka oli tuolloisten tuotantomenetelmien ja logistiikkajärjestelyjen aikana huomattava määrä.
Kohti nykyaikaa
Helly Hansen vakiinnutti paikkansa ammattilaisten vaatettajana, mutta myös tavalliset kuluttajat ja ulkonaliikkujat kiinnostuivat maineikkaasta tuotemerkistä. Toisen maailmansodan jälkeen yhtiö kehitti mullistavan vedenpitävän Helox-kankaan. Kankaaseen ommeltiin ohut läpinäkyvä PVC:stä valmistettu kalvo, joka teki kankaasta täysin vedenpitävän. Helox-kankaisten takkien suosio suorastaan räjähti noin 30 000 kpl:een kuukausimyynnin ansiosta.
Ensimmäinen fleece-kangas kehitetään
Helly Hansen tutki jatkuvasti mahdollisuuksia toteuttaa kosteudelta suojaavan ulkokuoren alle lämmin välikerros, joka olisi kevyt ja helppohoitoinen. Vuonna 1961 pitkän työn tulokset saatiin markkinoille nimellä Fiberpile, joka oli käytännössä fleeceä. Helly Hansenin nimi alkoi olemaan tuttu myös merellisten ympyröiden ulkopuolella ja yrityksen tuotteita käyttivät esimerkiksi metsurit, rakennusalan ammattilaiset ja aktiiviset ulkonaliikkujat. Fiberpilen perintö elää vielä tänäkin päivänä Helly Hansenin ProPile-fleecen muodossa.
Huomio aluskerrokseen
1960-luvun lopussa Helly Hansenin valikoimista löytyi useita kosteudelta suojaavia päällikerrosvaatteita sekä Fiberpile-välikerroksia. Jotta täydellinen kerrospukeutuminen toteutuisi, Helly Hansenin asiantuntijat paneutuivat aluskerrokseen eli siihen mikä on suoraan ihon kanssa kosketuksissa.
Kehitystyön tuloksena vuonna 1970 syntyi LIFA-konsepti, joka oli samalla maailman ensimmäinen tekninen kosteutta iholta siirtävä alusasu. Merellä ja vuoristoissa työkseen liikkuvat ammattilaiset ottivat uuden innovaation jälleen omakseen. LIFA:sta merkittävän teki se, että se lämmitti kosteanakin ja se kuivui erittäin nopeasti. Helly Hansen oli samalla luonut perustan kerrospukeutumiselle.
Vuonna 2012 arvostettu amerikkalainen Outside-lehti nimesi LIFA:n merkittävimpien outdoor-varusteiden joukkoon. LIFA:n viimeisimmät versiot ovat laajalti käytössä Helly Hansenin mallistossa tänäkin päivänä.
1980-luku & Helly Tech
Vaikka ulkokuori olikin kehitetty vedenpitäväksi, sen hengittävyys ei ollut kaksinen. Helly Hansen alkoi kehittämään 1970-80-lukujen vaihteessa omaa ratkaisuaan, jonka tavoitteena oli luoda vedenpitävä ja samalla hengittävä kangas päällikerroskäyttöön.
Vuonna 1984 ratkaisu oli valmis markkinoille ja se nimettiin Helly Techiksi. Helly Tech perustui siihen, että kehon pienet kosteuspartikkelit pääsisivät ulos ja ulkoa tuleva kosteus ei pääsisi sisään. Helly Tech voitti toimivuutensa ansiosta alan lukuisia palkintoja ja vuonna 1986 yritys paalutti itsensä lopullisesti kerrospukeutumisen edelläkävijäksi kolmikerrospukeutumisen ja siitä valistamisen ansiosta.
1990-luvulta nykypäivään
Helly Hansenin tuotteita käyttävät purjehtijat, kalastajat, vuoristo-oppaat ja naparetkeilijät toimivat mainioina testaajina planeettamme haastavimmissa olosuhteissa. Logosta tutut kirjaimet HH nähtiin yhä useammin avomeripurjehtijoiden ja vuoria valloittavien ammattilaisten päällä.
Yrityksen pääperiaatteisiin kuuluu jatkuvasti kehittää tuotteitaan ja viimeisen 20 vuoden aikana Helly Hansen on esitellyt hengästyttävällä tahdilla uusia innovaatioita.
Esimerkiksi LIFA-konseptia vietiin edelleen eteenpäin lisäämällä synteettisten kuitujen joukkoon merinovillaa, jolloin tuloksena oli vielä lämpimämpi ja mukavampi alusasu. Ratkaisu tunnettiin 1990-luvun alussa nimellä Prowool, mutta se on sittemmin uudelleen nimetty HH Warmiksi.
Huimaa kehitystyötä
2000-luvun alussa Helly Hansen kehitti edistyksellisen purjehduskenkämalliston, joka toimi samalla alkusysäyksenä laajemmalle kenkämallistolle, joka käsittää tänä päivänä niin vapaa-ajan kenkiä kuin vaelluskenkiäkin. Vapaalaskijoita hemmoteltiin vuonna 2008 Odin-mallistolla, joka oli paitsi huippuluokan vaatemallisto, mutta samalla se ansaitsi myös tunnustuksen erinomaisesta designistaan voittamalla arvostetun Red Dot Awardin.
Helly Hansenin vaatemalliston eri olosuhteiden kattavuus ja harkittu funktionaalisuus on laajentunut edelleen 2010-luvulle tultaessa. Nerokas ilmankiertoon ja sen lämmittämiseen ruumiinlämmön avulla perustuva H2 Flow –konsepti lanseerattiin vuonna 2012.
Vuonna 2016 esitelty Elevation-vapaalaskutakki yhdisti Helly Hansenin parasta osaamista niin hyvin, että takki palkittiin yhteensä seitsemällä eri tunnustuksella, joiden joukossa olivat esimerkiksi ISPO Award, Red Dot Award sekä Ski Magazinen Gear of the Year –palkinto.
Yhteistyössä ammattilaisten kanssa
Helly Hansen on paitsi Suomen alppimaajoukkueen, niin myös Ruotsin sekä Kanadan alppimaajoukkueiden vaatettaja. Helly Hansenin vaatteita käyttävät myös lukuisat eri hiihtokeskustyöntekijät sekä vuoristo-oppaat ympäri maailmaa.
Helly Juell Hansenin ajoista lähtien merkki on ollut tuttu näky myrskyisillä merillä niin Volvo Ocean Race –miehistöjen kuin seikkailijoidenkin asusteena. Helly Hansenilla on myös vaativiin ulkotöihin kehitetty erityinen Workwear-mallisto, joka osaltaan täydentää merkin kaikkien elementtien hallinnan.
Lisätietoa: www.hellyhansen.com