Laskukeskuksissa on aikojen saatossa totuttu kirkkaan värisiin suksiin, lasketteluasuihin ja persooniin. Ei siis ihme, että Puuppolan Suksen, Pusun, valmistamat sivakat kääntävät katseita upeilla puuviiluviimeistelyillään ja lakkapinnoillaan.
Voisin väittää, ettei Pusuja hienompia laskuvälineitä markkinoilta löydy. Puussa on materiaalina jotain taikaa, mitä muovi ja hiilikuituviimeistelyt eivät saavuta. Vapaalaskija Jani Johansénin sanoin Pusut ovat käsityön taidonnäyte – arvokappaleet, joiden laskettavuus ja leikkisyys ovat loistavia. Sama tarina tuntuu välittyvän kaikkien Pusuilla laskeneiden huulilta.
Puuppolan Suksi aloitti yritystoimintansa helmikuussa 2016
Ajatus suksien valmistamisesta heräsi kuitenkin jo vuonna 2009 Relaa.comista löydetyn suksenvalmistuskurssin kautta. Kaverukset Jani Ahvenainen ja Ilkka Helenius osallistuivat Valkeakosken opistolla järjestetylle suksenvalmistuskurssille. Kurssin lomassa tuttu puutyöverstas Jyväskylän Puuppolassa muuttui suksipajaksi.
Kurssin tuloksena syntyivätkin ensimmäiset sukset, jotka Jani omien sanojensa mukaan laski loppuun. Ajan kuluessa suksipareja tuli valmistettua omaan käyttöön useampikin pari ja pikkuhiljaa kiinnostus Pusuihin alkoi levitä laskuyhteisöön. Löytyi varmuus Puuppolan Suksen perustamiselle.
Yrittäjän arki ei aina ole helppoa
Varsinkin kun tasapainottelee päivätyön ja aikaa vievän yritystoiminnan kanssa. Juttelin asiasta Janin kanssa Camp69 Lapland -tapahtumassa 2017. Hän kertoi, etteivät Pusut vielä elättäneet ja vaikka yhteisön vastaanotto oli ollut kannustava, oli moni asia vielä epäselvä.
Tuote oli vertaansa vailla, mutta kauppa ei yksinkertaisesti käynyt riittävästi. Päivätyö vei enemmän energiaa kuin hän oli arvannutkaan ja samalla suksien kanssa työskentely alkoi verottamaan omia laskupäiviä. Janin piti alkaa tehdä päätöksiä. Oliko Pusun tarinan aika päättyä ennenaikaisesti?
Vapaalaskufestivaalit 2017
Samaisen vuoden alkusyksystä Vapaalaskufestivaalien puuhamies Arttu Muukkonen otti yhteyttä Janiin ja tiedusteli minkälaisella kattauksella Pusu olisi tulossa festivaaleille. Jani oli tässä vaiheessa jo harkitsemassa yritystoiminnan lopettamista. Arttu sai kuitenkin puhuttua Janin mukaan messuille.
Voisikin sanoa, että vapaalaskuyhteisö ei ollut vielä valmis päästämään Jania verstaalta. Vastaanotto vuoden 2017 Vapaalaskufestivaaleilla oli loistava. Positiivisen palautteen kannustamana Jani tuumasi: “Kaduttaisi, jos jättäisi tässä vaiheessa kesken.
Mistä Pusut on tehty?
Janin intohimo on suksien teko. Tämä mies pursuaa superlatiiveja kertoessaan suksien valmistamisesta puhelumme aikana. Pystyin kuvittelemaan Janin suunpielet vaahtoamassa, kun hän selitti suksen valmistamisen vaiheita. Puheen tahti kiihtyy sykkeen mukana ja jouduin pyytämään tahdin hidastamista. Maallikko ei yksinkertaisesti pysynyt mukana. Yksi asia ei voisi olla selvempi: Jani rakastaa suksien tekemistä. Ja siitä Pusuissa on kyse: aidosta rehellisestä kiinnostuksesta suksen valmistukseen.
Vuoden 2017 lopulla Jani päätyi selkeyttämään mallistoa tuotantotehokkuuden ja laadun parantamiseksi. Tuki- ja jäykistämisrakenteet standardoituivat kustomointien vähentämisen kautta. Puun valitsemisen suhteen Janista tuli nirsompi – laatu- ja määrätietoisempi.
Puu on ytimenä kevyt ja kestävä
Se palautuu luonnollisesti muotoonsa ja toimii siksi luonnollisesti vaimentavana materiaalina. Ytimien päämateriaalien haavan ja koivun tulee kasvaa luonnossa juuri oikeaa tahtia: ei liian nopeasti, mikä tekee puun tiheydestä liian väljän, eikä liian hitaasti, mikä tekee puusta liian tiiviin. Tämän lisäksi puusta höylätyn lankun tulee olla kuivumisprosessin jälkeen suora ja oksaton. Lankkuja arvioidaan käsin laadukkaan syytiheyden varmistamiseksi. Kaiken tämän hallitseminen vaatii vuosien ammattitaidon ja kokemuksen.
Haapa tuo notkeutta ja koivulla saadaan jäykkyyttä, mikä tuo suksiin ”poppia” – leikkisyyttä ja nopeaa palautumista. Näiden materiaalien lisäksi Pusu-malliston randosuksessa, Mallassa, käytetään ytimessä pellavaa lisäämään jäykkyyttä ja balsaa keventämään suksen rakennetta. Puulaatujen erilaisilla yhdistelmillä saadaan haluttu luonne sukseen.
Pusujen pintaviimeistelyssä käytetään tällä hetkellä näyttäviä jalopuuviiluja, kuten visakoivua, oliivisaarnia, padoukia, pähkinänjuurta, mahonkia ja satiinipähkinää. Pohjissa käytetään kisasuksista tuttuja Isospeedin sintrattuja materiaaleja. Lopputuloksena on toimiva, monipuolinen mutta tasapainoinen mallisto, jota voidaan tuottaa tehokkaasti ja laadukkaasti.
Seinäkoriste vai aito laskuväline?
Pusut ovat premium-tuote. Ne ovat suomalaista käsityötä parhaimmillaan ja oikein pidettynä pitkäikäinen käyttöesine, jonka valmistamisessa ei ole tehty kompromisseja. Malliston tuotteet ovat saaneet nimensä niiden paikkojen mukaan, missä niillä voisi olla mukavinta laskea. Mallinimet kuten Wanaka, Abisko, Lappi ovat kuitenkin vain suuntaa antavia.
Telemark-laskija Saara Lehtiranta kuvailee Abisko-suksiaan luotettaviksi ja miellyttävän helposti kääntyviksi. ”Kanttaus Abiskoissa kuulostaa kauniille”, kuvailee Saara. Abiskot ovat toimineet hänelle niin rinteessä kuin rinteen ulkopuolellakin. Saara pitääkin suksiaan erittäin monipuolisina ja hyvinä tellusuksina. Hän ottaa puheeksi myös Pusujen työnjäljen. Sen lisäksi, että sukset ovat osoittautuneet kestäviksi, on puusuksien ulkoinen olemus silmää miellyttävä.
Samoilla linjoilla on myös Jani Johansén. Lisäksi hän kertoo pitävänsä Lappi+ -suksen pituussuuntaisesta rentoudesta ja loistavasta vauhtia kestävästä kiertojäykkyydestä. Parhaana ominaisuutena hän pitää Pusujen käsiteltävyyttä – laskettavuutta, joka tulee osittain jäykkyys-painosuhteesta. ”Lappi+:ssa on kivasti poppia suksen takaosassa”, sanoo Johansén.
Relaa.comin Petteri Lajunen kommentoi, että suksi on silloin hyvä, kun sitä ei tarvitse ajatella ja Pusut ovat juuri sitä. ”Olo tämän suksen päällä on kuin supermiehellä”, kertoo Petteri. Hänen Wanakat kävivät Pusun verstaalla lakattavana kauden alussa ja jälki on parempaa kuin uutena. Uusi suunta Pusuilla on parantanut menoa entisestään.
Kokeilin itse ensimmäistä kertaa Pusuja 2017 keväällä Kilpisjärvellä
Koeajoin tuolloin useamman suksivalmistajan malliston läpi ja palasin joka kerran jälkeen Pusun Hakuboihin. Tuolla suksella oli uskomattoman hyvä vakaus kovemmissakin vauhdeissa, sekä luotettava pito kantissa. Lumiolosuhteet olivat tuolloin lähempänä kovaa kuin pehmeää: se perinteinen tuulen pieksemä tunturipaljakka. Voisi kuvitella, että Japanin syviin puutereihin suunniteltu sivakka ei olisi omiaan tuommoisessa maastossa, mutta Hakuba suoriutui tehtävästä mallikkaasti.
Pusujen tulevaisuus näyttää vahvalta
Viime lokakuussa Pusun tiimi kasvoi yhden miehen yrityksestä nelihenkiseksi. Remmiin tulivat mukaan Ossi Valkonen, Ilkka Helenius ja Matti Kovanen. Tiimin kasvaessa Janilta on jäänyt aikaa enemmän siihen tärkeimpään eli suksien valmistukseen.
Ossin rooli on olla mukana suksien tuotannossa, viimeistelyssä ja lakkauksessa. Ilkan vastuulla ovat automaation lisääminen, prototyyppivaiheen nopeuttaminen sekä osallistuminen lujuuslaskentaan. Matti vastaa verkkokaupasta, markkinoinnista ja brändäyksestä. Vaikka roolit ovat selkeitä, pääsevät kaikki tekemään vähän kaikkea.
Kausi 2018-2019 alkoi lupaavasti Helsingin messukeskuksessa Vapaalaskufestivaaleilla
Tapahtumassa mallistoa täydennettiin splitboard-lumilaudalla. Pyhäksi nimetty lauta luovutettiin messuilla juhlallisesti Pyhätunturin uuden vapaalaskuvuokraamon käyttöön, missä lauta on kiinteästi testattavissa. Muita testipäiviä järjestetään läpi kauden ympäri Suomen. Nämä tilaisuudet ovatkin parhaita paikkoja tutustua Pusuihin, sekä loistavia mahdollisuuksia palautteen antamiseen.
Suurimpana harppauksena kaudelle on osallistuminen Münchenissä helmikuun alussa pidettäville ISPO-messuille, johon arvioidaan tulevan lähes 3000 näytteilleasettajaa. ISPO on maailman suurin ulkoilualan messutapahtuma ja siten myös tärkeä ponnahduslauta kansainvälisille markkinoille. Aika näyttää mihin Pusun tarina vie.
Lisätietoa: www.puuppolansuksi.fi
Teksti MARKKU MÄENPÄÄ / RELAA.COM
Kuvat MATTI KOVANEN, MARKKU MÄENPÄÄ & VICTOR ENGSTRÖM