Home » Käyttökokeessa Sweet Protection Interstellar –laskulasit

Käyttökokeessa Sweet Protection Interstellar –laskulasit

ISPO-messuilla Münchenissä ensi kaudeksi esitellyt lasit oli mahdollista ottaa hiihtolomalle kokeiluun. Koska Sweet Protection on lasimarkkinoilla uusi tekijä, halusin ottaa selvää, miten norjalaismerkki on tehnyt kotiläksynsä.

Laskulasisarja täydentää osaltaan Sweet Protectionin kypärämallistoa, sillä ensi kaudesta lähtien laskijat voivat yhdistää lasit saman merkin kypärään, joita näkee varsin usein kotimaisissa hiihtokeskuksissa.

Laadukas ensivaikutelma

Reilun 200 euron hintainen Interstellar on malliston huipulla ja lasit ovat pääosin tarkoitettu vapaalaskuun. Malliston muut lasit ovat kisalaseiksi tehdyt Clockworkit sekä yleislaseiksi tehdyt edullisemman pään Firewallit.

Interstellarin rakenne on tukeva ja lasien kehyksissä on hiilikuituvahvisteet. Remmi on erittäin leveä ja siinä on mainiot liukuesteet. Pehmusteet ovat paksut ja materiaaleista huokuu laadukas tunnelma. 

Linssien näkökenttä on huomattavan laaja ja niiden vaihto käy kätevästi ilman sormenjälkiä avaamalla napakka lukkosalpa lasien reunassa. Lähtökohdat olivat siis hyvät.

- Mainos -
Linssi vapautetaan avaamalla reunus ja lukitussalpa.
Salpa voi vaikuttaa heppoiselta, mutta se on itseasiassa tosi tukeva ja jää kehyksen alle suojaan.

Sweet Protection Interstellar käytännössä

Lasit olivat meillä kokeilussa Andermattissa Sveitsissä RIG Sapphire ja RIG Amethyst –linsseillä. Sapphire on tarkoitettu aurinkoiselle kelille ja Amethyst harmaaseen keliin/keinovalo-olosuhteisiin.

Kirkkaan sään johdosta laskin itse eniten Sapphire-linsseillä, joiden kanssa tulin hyvinkin sinuiksi. Lasit istuivat saumattomasti naamaani ja vanha RED-merkkinen kypäräni sopi lasien yläreunan kanssa täysin ilman kuuluisaa ”Euro gapia”.

Lasien näkökentän laajuus on olennaisesti laskemista helpottava ominaisuus. Olen vähän aiemmin naureskellut isoille linsseille, mutta naureskelu loppui kun pääsin kurvailemaan Interstellareilla. Kuolleet kulmat muuttuvat eläviksi ja laskuun tulee ihan uutta tarkkuutta.

Sapphire-linssien erottelukyky oli täydessä auringonvalossa hyvä, mutta kun siirryttiin auringosta vuoren varjoon tai laskettiin alpenglow:ssa, niin silloin arvosana on erinomainen. Linssi muuttaa hienosti silmään tulevan valonsäteen taajuutta. Mainio kontrasti ja tarkka piirto tekevät laskusta 4K–tasoista.

Lasien kyky adaptoitua varjosta valoon ja toisin päin teki meihin vaikutuksen.

Mainioita ominaisuuksia

Lasien linssin vaihto on suunniteltu erittäin käteväksi. Remmin kiinnityskohtaa nostamalla kehyksen reuna avautuu ja salpaa kääntämällä linssi irtoaa. Uuden kiinnitys tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä ja aikaa koko ruljanssiin kuluu alle minuutti. Kosketuspinnat on kaikki suunniteltu siten, ettei linssin näkökenttään juuri joudu koskemaan.

Uniikki ominaisuus on Gore Tex –ventilaatio, jonka tarkoituksena on vähentää painetta ja kosteutta ulko- ja sisälinssin välissä esimerkiksi korkeuden vaihtuessa rajusti tai laskettaessa äärimmäisen kovassa tuulessa. 

Tätä ominaisuutta kokeilin laskea vastatuuleen täysillä 700 m korkeuseroa 2963-2219 m, jolloin vauhtia oli parhaimmillaan lähemmäs 70 km/h. Linssien toiminta oli koko ajan täysin normaalia.

Naarmutustestissämme heittelimme laseja rinteeseen ja tiputimme kabiinin lattialle simuloidaksemme lasien irtoamista. Naarmuja tai muita vaurioita laseihin ei tullut, mutta on sanomattakin selvää, että linssit edellä esimerkiksi soralle tippuminen aiheuttaa jonkinlaisia jälkiä.

Hikisen haikkauksen jälkeenkään lasit eivät huurtuneet kun ne laittoi naamalleen.

Sweet Protection Interstellar loppusanat

Sweet Protection Interstellar –laseja voi varauksetta suosittaa vaativalle vapaalaskijalle, miksei muillekin aktiivisille laskijoille. Hyvin muotoillut laajan näkökentän tarjoavat lasit sisältävät mietittyjä ominaisuuksia 2020-luvun laskijalle.

Hinnat

  • Interstellar 199,95-219,95 € (Kahdella linssillä 249,95 €)
  • Clockwork 149,95-199,95 €
  • Firewall 89,95-129,95 €

Lisätietoa www.sweetprotection.com

Kuvat ja teksti: Antti Zetterberg

Kommentit

kommenttia