Home » Keihäskarnevaalit osa 2 – testissä kauden rinne carving ja vapaalaskusukset

Keihäskarnevaalit osa 2 – testissä kauden rinne carving ja vapaalaskusukset

Teksti ja Kuvat:  Teemu Moisio

Kauden 2023 suksitesti alkoi hahmottumaan hyvin nopeasti viime kaudelle tehdyn testin jälkeen, jossa käytiin läpi pitkälti All Mountain -suksia. Testi löytyy Edge-lehden joulukuun 2021 numerosta ja Edgen nettisivuilta www.edgeski.fi. All mountain -suksi sopii nimensä veroisesti vähän joka paikkaan. Käytännössä siis puhutaan suksesta, jolla voi laskea rinnekeskuksessa kaikki rinteet sekä myös rinteen ulkopuolella. Tämän vuoden testiin lähdettiin hakemaan hieman vaihtelua ja kategorioiksi valikoimme vapaalaskusukset sekä carver-tyyppiset, hyvin vauhtia kestävät rinnesukset. 

Sukset saivat kyytiä sen verran, että ominaisuudet tulivat varmasti esiin jokaiselle sukselle sopivalla tavalla.

Testiajankohtaa muutettiin myös sekä suksille että testaajille inhimillisempään suuntaan. Marraskuussa 2021 all mountain -testiä tehdessämme Levillä oli paikoitellen aika reippaastikin pakkasta, rinteet olivat valtaosin keinolunta ja pinta sen myötä todella kovaa. Ei ehkä ihan parasta alustaa mahdollisimman monipuolisiin olosuhteisiin tarkoitetuille sivakoille. Koska testiryhmän keski-ikä oli reippaasti ”setämiesosastoa”, yhtä lukuun ottamatta, myös tiettyjä mukavuustekijöitä haluttiin lisätä tällekin puolelle. Niinpä tämä testi toteutettiin vasta vapun jälkeen. Tällä myös varmistettiin se, että leveää vapaalaskusuksea ei tarvitse käskyttää pelkästään jäisellä tykkilumella, vaan sen voi viedä tarvittaessa sinne, minne se kuulukin viedä. 

Testiryhmä

- Mainos -

Testiryhmässä laskivat ja suksien saloja analysoivat tänä vuonna allekirjoittaneen lisäksi Edgen päätoimittaja Jan-Erik ”Blumi” Blomberg, Peter ”Pieto” Erna, ja Kalle Kutvonen. Blumi ja Kalle edustivat testissä selkeästi enemmän vapaalaskijoita. Molemmat voisi esitellä lyhyesti vaikka niin, että silloin kun ei pääse vuorille, he suunnittelevat vuorille pääsemistä ja silloin kuin vuorille pääsee, he menevät vuorille. Molempien tapauksissa tämä ei todellakaan painotu normaalin työläisen loma-aikoihin, vaan he ovat aitoja 2020-luvun hiihtopummeja pakettiautoineen, retkikeittimineen ja suksiarsenaaleineen 365päivää vuodessa. 

Pieto on myös pitkän linjan laskija sekä pyörittää legendaarista ja erittäin asiansa tuntevaa lasketteluvälineliike Ski Serviceä Helsingin Pitäjänmäessä. Pieton ammattitaito ja välinetietämys kaupan hyllyjen välistä sekä ennen kaikkea hyvin laajasti eri suksimerkkejä vuosittain testaavana lajitaitajana tuli varsinkin kapeamman rinnesuksen saloihin perehtymisessä tarpeeseen. 

Oma taustani on tasaisesti rinteestä ja rinteen ulkopuolelta noin viimeisen 40 vuoden ajalta. Joskin myönnettäköön, että valtaosa ajasta tätä nykyä kuluu oman perheen ”Unicorn Sliding Teamille” radan lanaushommissa. Omat offarilaskuni olen tehnyt lähes poikkeuksetta telemarkeilla ja alppisiteitä minulla ei ole muissa kuin vahvasti rinnehiihtoon tarkoitetuissa suksissa.

On piste

Välinevalmistajat ovat kategorioineet suksia eri segmentteihin, jotka osittain menevät jopa toistensa päälle. Tämän testin niin kutsutut rinnehiihtimet ovat keskileveydeltään 82-87 millimetriä. Sukset ovat erittäin kiertojäykkiä ja sen myötä myös hyvin vauhtikestäviä sekä leikkaavia. Suksien kääntösäteet pyörivät kahta puolta viittätoista metriä. Tällainen suksi on oiva valinta ainoaksi sukseksi sellaiselle lajin harrastajalle, joka tietää pysyvänsä tunturin hoidetulla puolella. Mutta jos mieli hamuaa muualle, niin vuokraamon tai suksiliikkeen ovea on varmasti hyvä käydä kokeilemassa. Loistavia pelejä, joilla saa reidet tukkoon ja sopivasti pienen pelon päälle. 

Puhtaasti yllä olevaan kategoriaan testiin saapui kahdeksalta eri valmistajalta suksia yhteensä yhdeksän paria. Emme laittaneet niitä paremmuusjärjestykseen, koska haluamme kannustaa testaamaan suksia eri valmistajilta ja näin löytämään sen oman ja mieleisen suksiparin. 

Vasemmalta oikealle:
– K2 Disruption 82 TI
– Salomon Force
– Blizzard Brahma 88 
– Völkl Deacon 84
– Salomon Stance 84
– Head Supershape e-Titan
– Fischer Ranger

Suksia arvioidessamme kiinnitimme huomiota suksen kärjen ja kannan jäykkyyteen, vauhtikestävyyteen, kiertojäykkyyteen, eloisuuteen sekä millainen suksi yleisesti on laskea helposta vaikeaan. Jokainen testiryhmän jäsen laski vuorollaan jokaisella suksella ja arvosteli sukset arvoasteikolla 1-5, joista 1 on heikko ja 5 on erinomainen. Tämän lisäksi annoimme vielä jokaiselle sukselle erikseen kirjalliset kommentit. 

K2 Disruption 82 Ti

Disruption menee juuri sinne, minne käsketään ja on ehdottomasti hyvätasoisen harrastajan ja expertin yleistyökalu vaihteleviin rinneolosuhteisiin. Suksi on mukavan napakka sekä keulasta että kannasta ja kestää kohtalaisen kiertojäykkyytensä vuoksi myös hyvin vauhtia. Disruption on suksi, jolla pärjää todella monessa paikassa, ja  josta ominaisuudet eivät lopu kesken laskijan kehittyessä. 

Head Supershape e-Titan

Head on valmistanut ylemmän harrastajatason Supershape-mallisarjaa jo vuosia ja sarjan eri suksiversiot ovatkin varsin yleinen näky hissijonoissa. Suksi on verrattain jäykkä pituussuunnassa, mutta sopivan maltillinen kiertojäykkyys mahdollistaa leikkaavan käännöksen tekemisen harrastajatason laskijallekin. Supershape on varmasti Headin rinnesuksista myydyin mallisarja eikä missään nimessä suotta. Kääntösäteensä ja monikäyttöisyytensä vuoksi suksi, jolla harrastaja pärjää jokaisessa kotimaan rinteessä. 

Salomon Stance 84

Stance 84 on valmistajan mukaan All Mountain-suksi expert-ja harrastajatason laskijalle. Testiryhmä arvosteli suksen toisistaan tietämättä keskenään hyvin samalla tavalla. Jäykkyydeltään suksi on keskitasoa, mikä tekee suksesta miellyttävän eloisan ja helpohkon laskea. Suksi on mukava kurvailla ja harrastaja pärjää Stancella vaihtelevissa olosuhteissa mallikkaasti. Hyvä vaihtoehto testattavaksi Headin Supershapen kanssa. 

Salomon Force

Jos Stance 84 oli kesy ja mukavan leppoisa kurvailla, niin Force taas on täysin toista maata, vaikka paperilla suksien speksit kääntösäteen puolesta ovatkin samat. Joka suuntaan jäykkä ja erittäin vauhtikestävä Force saa laskijan puuskuttamaan toden teolla. Force on suksi, josta ei ominaisuudet lopu kesken ja on osaavalle laskijalle todellinen joka paikan työkalu. 

Elan Wingman

Wingman oli testissä jo viime vuonna, ja suksi ei ole siitä juuri muuttunut. Osaavalle laskijalle hyvä vaihtoehto, jos hankinnassa on suksi, jolla laskee rinteessä kuin rinteessä. Hyvin Salomonin Forcen kaltainen ja erittäin miellyttävä suksi laskea. Wingmanin keula on aavistuksen anteeksi antavampi kuin Forcen ja näin ollen antaa hitusen tilaa siinä vaiheessa, kun maitohappo hakkaa reisissä. Näiden kaltaisista suksista saa todella aggressiivisen kuntoiluvälineen, kun viilaa kantin täysin kärjestä kantaan ja muuttaa kulman 86 – 87 asteeseen. Polvet tykkäävät ja pelottaa. 

Volkl Deacon 84

Deacon on selkeästi harrastajatason suksi, jolla kurvailee väsyttämättä itseään päivästä toiseen. Ei mikään urheiluväline, mutta sen sijaan oikein miellyttävä kumppani joka paikan rinnekurvailuun. Suksea laskettiin sekä kovalla pinnalla että pehmeällä. Kärjen rocker myötäilee todella miellyttävästi keväistä sohjoa, mutta toisaalta muuttuu aavistuksen levottomaksi, kun pinta kovenee. Pienen pohdinnan jälkeen tämä ei kuitenkaan tee sukselle hallaa vaan päinvastoin. Osaava laskija kääntää kärjen kiinni lumeen kovalla pinnalla ja pehmeällä nauttii sen anteeksi antavuudesta. 

Peter ”Pieto” Erna testikanttauksessa. 

Atomic Redster Q7

Siteen paikka aiheutti lievää ihmetystä aluksi, koska suksen keula tuntui todella pitkältä, mutta mäkeen mentäessä ihmetys hävisi tyystin. Redster on oiva testattava Salomonin Forcen ja Elanin Wingmanin kanssa. Redsterissä on viitteitä Atomicin kisasuksista ja vaikka leveyttä on kisaria enemmän, niin laskiessa sitä ei juuri huomaa. Suksi menee kantille todella mukavasti ja kestää varmasti vauhtia sen, mitä laskija uskaltaa sille antaa. Jos kävisi niin, että ominaisuudet loppuvat Q7:sta kesken, niin suksesta voi valita myös järeämmän Q9.8 -version. 

Black Crows Mirus 

Mirus on suksi, joka haastaa olemassaolollaan kaikki normaalit tämän tyyppisen suksen ominaisuudet. Aina, kun valmistetaan suhteellisen pienellä kääntösääteellä olevaa vauhtikestävää suksea, suksesta tulee väkisinkin jäykkä ja melko painava. Mirus on selkeästi kevyimmästä päästä tämän kategorian suksista sekä suksi on myös pituussuunnassa melko löysä, mutta kiertojäykkyyttä Miruksesta ei puutu. Suksen voi viedä parkista hissioffareille sekä tykittää sauvan kahva maassa tiukkaa pujottelukäännöstä, jos siltä tuntuu.  Ei ehkä ihan harrastajatason suksi, mutta osaavalle laskijalle varsin miellyttävä mäkikumppani.

Fischer Ranger

Ranger on selkeästi enemmän all mountain -suksi kuin puhdas rinnecarveri. Suksi on hyvän harrastajatason väline, jolla pärjää mukavasti jokaisessa kotimaan hiihtokeskuksessa. 90 millimetrin keskileveydellä suksesta saa vapaalaskuun myös kaverin, mutta vuorille tällä ei ehkä mennä. Myötäilevä keula lähtee kivasti käännökseen, ja suksen saa kantille. Se on myös monipuolisen helppo laskea eri olosuhteissa. Ranger on myös hyvä valinta kevytrakenteiselle laskijalle.

Vaparit

Vapaalaskusuksia on leveitä ja todella leveitä, joten jaetaan ne kahteen kategoriaan, 100–106 millimetriä ja 108 millimetriä ja siitä ylöspäin. Näistä ensimmäiset ovat osittain vielä hyvin all mountain -suksen kaltaisia, kun taas jälkimmäisillä voi hyvillä mielin painella oikeasti isoillakin mäillä. Näille suksille ominaista on suhteellisen hyvä vauhtikestävyys sekä noin kahdenkymmenenmetrin kääntösäde. 

Vasemmalta oikealle
– Armada Locator
– Line Blade Optic
– Pusu Kelo
– Pusu Kelo. Tämä testattiin All Mountain kategoriassa jo vuosi sitten, mutta otettiin tähän testiin ”vertailusukseksi” Kelon lähes joka paikkaan soveltuvan luonteen vuoksi.
– Pusu Loska
– Black Crows Mirus
– Black Crows Justin

Black Crows Justis

Black Crowsin suunnittelupöydällä on varmasti mietitty, että tehdään osaavalle laskijalle suurpujotteluhenkinen vapari, josta ei vauhtikestävyys lopu kesken. Suksessa on erittäin jämäkkä kanta, jonka ansiosta se tottelee paremmin osaavaa ja suksea käskevää laskijaa. Suksella laskeva osaa arvostaa hyvää kanttipitoa suksen koko matkalta ja tietää, miten tällaista tulee kuormittaa. Justisilla pystyy työntää menemään sen minkä oma kantti kestää – suksi kestää kyllä.

Pusu Loska

Testiryhmän Kalle Kutvonen on osallistunut suksen suunnitteluun, joten päätimme kuunnella ensin Kallen kommentit siitä, mitä sukselta on haettu, ja vasta sen jälkeen laskea ja miettiä, miten hyvin puheet pitivät paikkansa. Pitihän ne, Loska on nimensä mukaisesti tehty monipuoliseksi pehmeän lumen ja kevätkelien sukseksi, jolla toki nauttii tuntureilla pyörimisestä myös koko talven. Suksi on aktiivisen laskijan monipuolinen ja hauska väline, joka taipuu riittävän mukavasti myös kovavauhtiseen laskuun. 

Armada Stranger

Stranger voisi olla myös rinnesuksien kanssa samassa kategoriassa, mutta suksen keskileveyden puolesta pidetään se täällä vapariosastolla. Armada on onnistunut yhdistämään Strangerissa rinnecarverin, all mountain -suksen ja kapeahkon vapaalaskusuksen ominaisuudet samaan pakettiin melko hyvin. Suksi on verrattain löysä kannasta ja kärjestä, mutta hyvän kiertojäykkyytensä ja tämän tyyppiselle sukselle suhteellisen lyhyen kääntösäteensä vuoksi 

Strangerista on todella moneksi sukseksi. Jos rinteestä loppuu leveys kesken, niin suksella voi aivan huoletta paukutella metsäoffareita ja poiketa lopuksi parkin puolelle. 

Line Blade Opti

Jos Armadan Stranger tuntuu löysältä tai kääntösäde liian tiukalta, niin osta Line. Suksi on aavistuksen jäykempi kuin Stranger, mutta sopivan eloisa yleisvapari siitäkin huolimatta, että suksi on titaanirakenteella. 

Black Crows Atris

Suksi on selkeästi saman tehtaan Justiksen pienempi sisar, vaikka keskileveys ehkä kertookin muuta. Suksi kestää mukavasti vauhtia, mutta on hieman pehmeämpi kuin Justis. Pehmeytensä vuoksi suksi menettää hieman kovalla alustalla kanttipitoaan, mutta esimerkiksi kevytrakenteisella laskijalla suksi varmasti toimii jopa paremmin kuin Justis. Täytyy myös muistaa, että 105 milliä leveää suksea ei ole varmasti tehty hoidetut rinteet mielessä. Justis on todella miellyttävä ja monipuolinen vapaalaskusuksi kotimaan tuntureille ja törmille.

Volkl Revolt 104

Volklillä on selkeästi mietitty, että tehdään eloisa ja leikkisä parkkisuksi, jonka voi viedä huoletta rinteen ulkopuolellekin. Ei tehdä siitä liian jäykkää, jotta sillä voi jibbailla mukavasti menemään siellä missä siltä tuntuu.

Armada Locator

Locator oli testin selkeästi ainoa puhtaasti randoiluun tehty suksi ja Shift -siteellä todella kevyt. Suksi on keveydestään huolimatta kauttaaltaan mukavan jäykkä ja sopivan vauhtikestävä, mutta silti myös eloisa. Locator ei kuitenkaan ole ehkä se ainoa vapaalaskusuksi, mutta aktiivilaskijalle todella miellyttävä ja luotettava kumppani takamaastoihin kauas hisseistä. 


Vasemmalta oikealle: 
– Salomon QST 106
– Blizzard Hustle 11
– Armada Stranger
– Völkl Revolt 104
– Head Kore

Salomon QST 106

QST on erinomainen suomivapari. Suksi on todella vauhtikestävä, mutta samaan aikaan verrattain löysä, mikä tekee suksesta hyvin monipuolisen ja mukavan helpon laskea. 

Elan Ripstick

Laskimme Ripstickin jo viime testissämme, vaikka suksi ei ehkä ihan all mountain -kategoriaan tuolloin kuulunutkaan, mutta nyt Elan on täysin oikeassa seurassa. Suksi on ehkä aavistuksen keulapainotteinen ja melko jäykkä, mikä tekee siitä miellyttävän vauhtikestävän ja osaavissa käsissä todella mukavan suksen laskea monipuolisissa olosuhteissa. Ripstick ei kaihda kovaa rinnepohjaa ja suhteellisen jäykästä keulastaan huolimatta suksi menee mukavasti myös pehmeällä lumella. 

Pusu Abisko

Abisko on selkeästi Loskasta erittäin onnistuneesti tehty leveämpi versio, jolla voi helposti suunnata suurempiin mäkiin ja lumisimmille kentille. Abisko ei missään tapauksessa ollut testin jäykimmästä päästä, mutta silti mukavan vauhtikestävä ja vakaa suksi laskea. Spinnova-materiaalin käyttö suksessa kertoo Pusun vastuullisuudesta, mikä on ehdottomasti hieno ja huomionarvoinen asia. 

Atomic Bent 110

Bent menee samaan kategoriaan Volklin Revoltin kanssa – suksi, jossa yhdistyy parkki- ja vapaalaskusuksi. Bent on ehkä aavistuksen kevyempi ja sen myötä myös löysempi kuin Revolt.  Keveytensä ansiosta Bent ehkä kärsii hieman rinteessä, mutta mukavasti kelluttavana toimii taas rinteen ulkopuolella oikein mukavasti. 

Head Kore

Kore on 111 millimetriä leveänä täysiverinen vuorivapari, mutta toimii myös rinnekeskuksissa. Kore on yllättävän eloisa ja jopa näppärä laskettava näinkin leveäksi sukseksi rinteessä, vaikka todellinen käyttötarkoitus onkin kovavauhtisessa puuterin pöllyttämisessä. 

Blizzard Hustle 11

Hustle on osaavan laskijan todellinen luottotyökalu isoille mäille. Koren tapaan näinkin leveäksi sukseksi miellyttävän kevyt, mutta Korea aavistuksen verran jäykempi, ja sen myötä myös hieman vauhtikestävämpi. Jos etsit luotettavaa ja varmasti toimivaa vapaalaskusuksea Kellostapulilta Lyngeniin, niin ehdottomasti kannattaa testata sekä Kore että Hustle. 

Vasemmalta oikealle:
– Pusu Abisko
– Atomic Redster Q7
– Elan Wingman
– Elan Ripstick
– Atomic Bent 110
– Black Crows Atris

Lopuksi

Kolme päivää ja hieman reilu toistakymmentä paria ensiluokkaisia alppihiihtovälineitä laskettuamme emme voi laittaa näitä paremmuusjärjestykseen eikä ole tarvettakaan. Tämänkin suksitestin tausta-ajatus oli saada laskemalla mahdollisimman kattava käsitys markkinoilla olevista suksista ja sen myötä välittää se tieto teille lukijoille. Suosittelemme testaamaan suksia myös itse käytännössä ja sen myötä valitsemaan sen sopivimman parin omaan käyttötarkoitukseen. 

”Rinnehiihtimet”

Suksi Keskileveys Mitta Kääntösäde

K2 Disruption 82 Ti 82 mm 177 cm 18,4 m

Head Supershape e-Titan 84 mm 177 cm 17,2 m

Salomon Stance 84 84 mm 177 cm 16 m

Salomon Force 84 mm 177 cm 16 m

Elan Wingman 82 mm 172 cm 14,3 m

Volkl Deacon 84 84 mm 177 cm 15 m

Atomic Redster Q7 84,5 mm 173 cm 14,5 m

Black Crows Mirus 87 mm 178 cm 13 m 

Fischer Ranger 90 mm 177 cm 17 m

”Vaparit”

Suksi Keskileveys Mitta Kääntösäde

Black Crows Justis 100 mm 183 cm 21 m

Pusu Loska 100 mm 180 cm 17 m

Armada Stranger 100 mm 180 cm 15 m

Line Blade Optic 104 mm 185 cm 19 m

Black Crows Atris 105 mm 184,3 cm 20 m

Volkl Revolt 104 104 mm 180 cm 19 m

Armada Locator 104 mm 178 cm 22 m

Salomon QST 106 106 mm 181 cm 19 m

Elan Ripstick 106 mm 188 cm 20,4 m

”Vaparit isoihin mäkiin”

Suksi Keskileveys Mitta Kääntösäde

Pusu Abisko 109 mm 187 cm 19 m

Atomic Bent 110 110 mm 180 cm 18 m

Head Kore 111 mm 184 cm 21,1 m

Blizzard Hustle 11 114 mm 188 cm 21 m

Kommentit

kommenttia