Useimmiten lasketteluasun päällyskerros on niin sanottu kuoritakki, joka estää sateen ja tuulen pääsyn asun sisään, mutta hengittää asun sisälle kertyneen kosteuden ulos. Useimmiten asun kelisuoja toteutetaan polyuretaanikalvolla, joka laminoidaan uloimpaan kankaaseen.
Kalvo on erittäin ohut, laadusta riippuen 0,007 – 0.03 millimetriä, ja ne ovat täynnä mikroskooppisen pieniä huokosia. Huokoset ovat paljon vesipisaroita pienempiä, mutta riittävän suuria päästääkseen höyryt lävitse. Kalvon lisäksi, eritoten nyt kun fluoriyhdisteiden käytöstä luovutaan, tarvitaan vettä hylkivä pintakäsittely (DWR). Käsittelyn erityisenä tehtävänä on ehkäistä ulkokankaan vettymistä, jolloin kalvon hengittävyysominaisuudet pääsevät toimimaan tehokkaammin.
Kuorivaatteiden tekniset arvot
Kuorivaatteiden teknisiä ominaisuuksia voi vertailla lukuarvoilla. Vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla. Se kertoo, kuinka rankkaa sadetta asu kestää päästämättä vettä läpi. Yksinkertaistettuna kyse on kankaan päälle asetetusta vesiputkesta, jonka päälle lasketaan kyseessä olevan mitan verran vettä. Arvo antaa käsityksen kankaan ominaisuuksista, mutta esimerkiksi märässä tuolihississä istuessa tai reppua kantaessa paine yksittäisessä kohdassa voi olla kovempi kuin mikään tekninen kangas kestää. 5 000 mm arvoa voi tulkita niin, että se on vettä hylkivää. 10 000 mm arvoa pidetään jo vedenpitävänä. 20 000 mm arvolla asun pitäisi pitää raju sade ulkopuolella pidemmänkin aikaa.
Kankaan hengittävyys ilmoitetaan myös millimetreinä 24 tunnin aikana. + 5 000 mm hengittävyyden asu soveltuu kevyeen liikkumiseen. 10 000 mm asu sopii esimerkiksi rauhaisaan tunturihiihtoon. 20 000 mm hengittävyys riittää jo puuskutusta vaativiin lajeihin, mutta ei kuitenkaan esimerkiksi kilpahiihtäjälle.
Jotta asiat eivät olisi yksinkertaisia, eri valmistajat kertovat ominaisuuksista vähän eri tavoin. Gore-Tex kertoo kalvojensa ominaisuudet Ret-arvoilla. Lukuihin kannattaa suhtautua suuntaa antavina, eikä suurin arvo ole aina paras. Esimerkiksi runsaasti hengittävä asu voi olla peruslaskettelijalle kylmä.
Kankaissa valtavasti eroja
Asujen käytettävyyserot tulevat teknisyydestä, johon vaikuttavat numeraalisten arvojen lisäksi myös laadulliset tekijät. Laadulliset erot alkavat kankaan työstämisestä, sillä ominaisuudet kehittyvät kuidusta alkaen. Mistä langat valmistetaan, miten tiuhat kierteet siihen tehdään, minkälaisia materiaaliyhdistelmiä tai vaikka mitä viimeistelyjä käytetään? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastataan suunnittelijan työn jälkeen.
Mitä laadukkaampia materiaaleja käytetään, sitä pidempään värit säilyvät vaatteessa, ja sen puhtaana pitäminen on helpompaa. Ostotilanteessa asut ovat usein samannäköisiä, ja erilaisia materiaaleja on tyrkyllä todella paljon. Todellinen laatu näkyy vasta vuosien päästä. Kestävän tuotteen ostaminen on myös vastuullista kuluttamista. Vastuullisuus tuo myös asulle lisähintaa. Kun yhteiskuntavastuuta kantava tuotemerkki vaatii, että tuotteita valmistavalla tehtaalla ei käytetä haitallisia kemikaaleja, jätteitä ei päästetä ympäristöön ja henkilökunnalla on ihmisarvoiset työolosuhteet ja -sopimukset. Vastuun kantaminen on sisällytetty tuotteen hintaan tietoisten kuluttajien odotusten mukaisesti.
Kisaa kalvoilla
Yhdysvaltalainen Gore-Tex on maailman tunnetuin kalvovalmistaja, jonka tuotteita käytetään edelleen hyvin paljon. Gore-Texin statusasemasta kertoo se, että heidän asiakkaakseen haetaan. Asiakkaaksi haluavan tuotemerkin koko tuotteen valmistusprosessin pitää täyttää Goren laatuvaatimukset. Tästäkin syystä Gore-Texin kalvojen käyttö tuo lisähintaa asuun.
Brändien omat kalvot, kuten Helly Tech, ovat kehittyneet viime vuosina. Monet niistä ovat jo todella hyviä, ja niitä on useita erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Kuluttajan on haastava saada tarkkaa tietoa siitä, miten laadukkaasta kalvosta on kyse. Tuotemerkkien omat kalvot valmistaa usein alihankkija, ja sama kalvo voi olla erinimisenä eri brändin tuotteessa.
Kalvotakit ja -housut ovat aina valmistettu kerroksista.
Kaksikerrosasuissa (2L) kalvo on laminoitu ulkokankaan sisäpuolelle. Kalvoa suojellaan sisäpuolen kevyellä verkkovuorella. 2L-asu on halvempi, joustavampi ja hiljaisempi mutta ei kestä niin hyvin mekaanista rasitusta.
Kolmikerrostakissa (3L) myös kalvon toiselle puolelle laitetaan kolmas kerros, vuorikangas. Kalvo laminoidaan napakasti ulkokankaan ja vuoren väliin. Käytännössä kangas tuntuu yhdeltä kerrokselta. 3L-asut ovat kestävämpiä ja vähän painavampia.
Näiden perusvaihtoehtojen lisäksi markkinoille ovat tulleet tuoreehkot vaihtoehdot, 2,5-kerroksiset takit. Näissä kalvo on laminoitu ulkokankaaseen ilman sisävuorta tai verkkoa. Kalvo suojataan pinnoitteella. Näin saadaan kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva kangas.
Vartalon ominaisuuksia huomioiden
Body Mapping on kehon lämmöntarpeiden huomioimista. Esimerkiksi kainaloissa ja selässä ei tarvita niin paljoa lämmitystä kuin rintakehässä. Body mappingia käytetään eritoten alus- ja välikerroksen asuissa. Kuoriasuissa se ei ole niin tärkeä ominaisuus, koska olosuhteet voivat vaihdella hyvinkin paljon. Kuoriasun tärkein tehtävä on ulkoiselta keliltä suojaaminen ja sisäisen kosteuden poistaminen. Body mappingia näkyy jonkun verran topatuissa laskuasuissa sekä touring-hiihtoon suunnitelluissa kuorivaatteissa.
Yksityiskohdat tuovat maksavat
Laskuasuissa on vaikka hissilipputasku, lumilukot, vyölenkit, laskulasin pyyhinliina, säädettävä huppu, tai vaikka kännykälle lisäeristetty tasku, joiden tarkoitus on parantaa käytettävyyttä nostavat tuotteen loppuhintaa. Useimmiten käytetty materiaali ei juurikaan hintaa nosta, vaan yksityiskohdat toteuttamiseen kulunut työaika. Näin, vaikka tuote tehtäisiin Kiinassa.
Vedenpitävissä saumoissa salaisuus
Saumat ovat usein se kohta asua, josta vesi tai tuuli pääsee sisään. Mitä huolellisemmin sauma toteutetaan, sen enemmän se maksaa. Mitä enemmän asussa on kurveja tai leikkauksia, sen enemmän on työvaiheita sekä saumoja, jotka pitää teipata. Laadukkaassa laskuasussa ei ole vain ulkonäön takia tehtyjä saumoja. Hyvin suunnitellussa asussa on minimaalinen määrä saumoja. Eritoten kaarevan pinnan sauman teippaaminen on haastavaa. Laadukas teippaus pysyy kiinni ja on notkea. Teippi on hitsautunut siististi kiinni ilman venymistä tai kurttuja. On taito suunnitella mielenkiintoisen näköinen asu ilman turhia kikkailuja.
Teippaus on yleensä neulotun sauman sisäpuolella varmistamassa vedenpitävyyden. Myös kankaiden hitsausta käytetään kankaiden liittämiseen. Hitsauksessa lomittaiset kangaspalat sulavat toisiinsa kiinni. Rakenne ei kestä kovaa vetoa tai painetta. Näissäkin käsitteissä on brändikohtaisia eroja.
Laskuvaatteen komponentit varmistavat laadun
Asujen vetoketjut, napit tai vaikka tarrakiinnitykset ovat tärkeässä osassa laadun varmistamisessa. Näiden komponenttien skaala on erittäin laaja. Niissä on helppo säästää, mutta väärin valittu vyötärön neppari tai takin vetoketju pilaa toimimattomuudellaan koko tuotteen. YKK on vetoketjualalla laadun symboli, vaikka muutkin valmistajat pääsevät samalle tasolle.
Vaikka komponentin valmistaja tekee laadukkaita tuotteita, myös väärä valinta tyhjentää käyttäjän kirosanavarastoa. Esimerkiksi muovihampainen vetoketju ei sovi lasketteluasuun jäätymisvaaran vuoksi. Vedenpitävät vetoketju ovat pakkasessa nihkeitä toimimaan pienihampaisuuden johdosta ja ovat hyvin arvokkaita. Useimmiten vetoketjunkohdan sään suoja toteutetaan kangaslistalla.
Lahkeiden viiltosuojissa vaihtoehdot ovat muovikoppuroiden ja notkeiden Kevlar-kankaiden välillä.
Mieluisaa laskuvaatetta käyttää pitkään
Laatu on tärkeä ostokriteeri, mutta asun pitää myös olla mieluisa. Jos puku ei tunnu tai näytä hyvältä omaan silmään, niin sen elinkaari voi jäädä lyhyeksi. Siksi kannattaa käyttää aikaa myös asuvaihtoehtojen sovittelemiseen.
Teksti: Jussi Ovaskainen Kuvat: Helly Hansen