Home » OIKEA SUKSI OIKEAAN KÄYTTÖÖN Osa 1 – Rinnesuksen valinta aikuisille

OIKEA SUKSI OIKEAAN KÄYTTÖÖN Osa 1 – Rinnesuksen valinta aikuisille

Tämän päivän suksitarjonta on sen verran laajaa, että sopivien suksien valintaan kannattaa käyttää aikaa. 

Moni valitsee suksen vain hinnan perusteella, mutta se on vain yksi osatekijä kokonaisuudessa, jossa pitäisi löytää välineet siihen, että harrastuksesta saa eniten irti. Rinteeseen, vapaalaskuun tai freestyleen tehdyt sukset toimivat parhaiten juuri siinä mihin ne on suunniteltu. On turha valittaa, jos vapaalaskusuksi ei toimi pikkurinteessä.

“Laskijan olisi hyvä ensin miettiä mihin tarkoitukseen hän sukset hankkii ja mistä hän eniten nauttii. Sen jälkeen kauppiaan on huomattavasti helpompi auttaa häntä eteenpäin”, muistuttaa muun muassa Fischerin suksia maahantuovan Oy Patrol Ab:n tuotepäällikkö Pasi Jääskeläinen

“Myös terve kriittisyys on hyvästä, sillä esimerkiksi nettikeskusteluissa faktat tahtovat välillä mennä sekaisin. Parasta onkin mennä itse kauppiaan luokse tutustumaan suksiin käytännössä, kokeilla niitä rinnetapahtumissa tai vuokraamon kautta”, Jääskeläinen lisää.

Sukset ovat laadullisesti parantuneet vuosien aikana huomattavasti

Myös edullisemmista malleista löytyy ominaisuuksia, joita vielä vuosikymmen sitten löytyi vain kallimman pään suksista. “Valmistajien materiaaliosaaminen on tänä päivänä huippuluokkaa ja uusia, toimivia innovaatioita kehitetään jatkuvasti”, kertoo Jääskeläinen.

Rinnesuksea valitsemaan – mitä tulee ottaa huomioon?

1 Laskijan sukupuoli

Takavuosien malli ottaa naisille löysemmät miesten sukset ei enää ole käytännössä järkevää. Tänä päivänä suorituskykyisiä suksia valmistetaan erikseen naisten mieltymysten mukaan. Naisten ja miesten suksissa voi olla samat ominaisuudet, mutta eri grafiikalla varustettuna.

2 Laskijan pituus ja paino

Laskijan pituus on tärkeä määre suksen valinnassa. Perussuositus on, että lyhimmillään suksi ulottuu laskijan leukaan, pisimmillään se on noin laskijan itsensä mittainen. Käytännössä rinnekäyttöön tarkoitetut sukset tulisivat olla noin 5-10 cm laskijaa lyhyemmät.

Mikäli olet raskastekoisempi, kannattaa suksea valitessa huomioida sen pituus ja jäykkyys. “On hyvä muistaa, että lyhyt suksi kääntyy nopeasti, mutta on epävakaa kovassa vauhdissa. Pitkä suksi kestää hyvin vauhtia, mutta on vaikeampi hallittava”, Jääskeläinen kertoo.

“Suksien mitalla pystyy hieman pelailemaan, sillä esimerkiksi Fischerin suksessa viisi senttiä on noin metrin kääntösäteessä. Suksen pituus, rakenne ja kääntösäde muodostavat kokonaisuuden, joka kannattaa huomioida suksea valitessa”, muistuttaa Jääskeläinen.

Mitä pienempi kääntösäde on, sitä nopeammin ja helpommin suksi kääntyy. Niin sanotut tiimalasisukset ovat parhaimmillaan nopeissa ja lyhyissä käännöksissä. Sen sijaan sukset, jotka ovat profiililtaan enemmän suoria, toimivat parhaiten pitkissä ja kovavauhtisissa käännöksissä.

Lappi
Pohjoisessa on Suomen pisimmät rinteet, mutta profiilit ovat loivempia kuin Alpeilla.

3 Laskijan taitotaso ja omat laskutottumukset

Tässä kannattaa olla rehellinen itselleen. Harva rinnesuksea vapaa-ajan harrastukseen ostava vie koskaan suksea sen äärirajoille, vaikka nykysukset ovatkin modernin sivuleikkauksen ja monien innovaatioiden johdosta paljon helpompia laskea kuin aiemmin. Kilpasuksia ei taas missään tapauksessa voi suositella laskijoille, jotka eivät harrasta aggressiivista ratalaskua.

Aloittelijoille valitaan hieman lyhyemmät sukset. Niitä on helpompi kääntää ja hallita. Kokeneemmille laskijoille valitaan taas hieman pidemmät sukset.

“Nykyaikaisilla rinnesuksilla molempia suksia kuormitetaan yhtäaikaa laskettaessa leikkaavaa käännöstä, siksi niillä on huomattavasti helpompi laskea kuin vanhoilla suurpuikkasuksilla”, Jääskeläinen sanoo.

Laskutottumukset ovat jokaisella erilaiset. Rinteet ovat erilaisia ja jokaisella on ihan oma tyyli tulla mäkeä alas. “Suksia ostettaessa olisi hyvä miettiä missä suksia aikoo käyttää ja minkälaisesta laskemisesta itse nauttii. Puhtaasti rinne eli on piste tai yleis eli all mountain –sukset ovat käytännössä varmin valinta”, mainitsee Jääskeläinen.

Jääskeläisen mukaan aktiivilaskijalla olisi hyvä olla kahdet parit suksia erilaisiin ympäristöihin. “Etelä-Suomen pikkumäkiin lyhyemmät ja ketterämmät sekä Lapin tai Alppien isompiin mäkiin pidemmät ja vakaammat”.

© Fischer Sports GmbH
Rinteen koolla on paljon merkitystä suksen valintaan. Jos laskee pääosin Alpeilla tai isommissa mäissä, kannattaa valita pidemmät ja vakaammat sukset.

4 Suksen rakenne

Mitä kapeampi suksi on, sitä varmemmin sen omin käyttöalue on kovalla alustalla, erityisesti rinteissä. Puhtaasti rinteeseen suunniteltujen on piste -suksien leveys niiden keskikohdasta (vyötäröstä) on pääosin noin 75 mm.

Monipuolisempien all mountain –suksien, joilla lasketaan pääosin rinteissä, vyötäröleveys on on noin 75 – 90 mm. All mountain –suksi on erittäin hyvä vaihtoehto kaikille laskijoille, varsinkin Suomen olosuhteisiin. Suksen mitat ilmoitetaan kolmena lukuna: kärjen, vyötärön ja kannan leveys milleinä. Esimerkiksi 125/90/120.

© Fischer Sports GmbH
All Mountain –suksella tarkoitetaan monipuolista suksea, joka sopii niin vauhdikkaaseen rinnekruisailuun kuin kevyempään vapaalaskuunkin.

Camber-profiili

Suksien perinteinen profiili. Camber on lievä kaarre ylöspäin suksen keskiosassa. Camber-suksi vaatii tarkempaa käännöksen aloitusta ja tarjoaa tarkkuutta sekä paljon voimaa hoidetussa rinteissä sekä kovemmalla lumella.

Camber

Rocker-profiili

Rocker on camber käännettynä ylösalaisin. Rocker-sukset tarjoavat nostetta pehmeässä lumessa sekä käännöksen aloituksen helppoutta. Puuterilumelle suunnitellut ja/tai leveämmät all mountain -sukset ovat usein täysrockereita. Täysrocker ei ole rinteessä parhaimmillaan.

Lisäksi monella valmistajalla on olemassa esimerkiksi yhdistelmäsuksia kuten rocker/camber/rocker tai rocker/flat/rocker, joilla haetaan optimaalista profiilia eri laskutyyleihin.

Rocker

5 Materiaalit

Se, mistä materiaalista suksen ydin on valmistettu, on suuri merkitys kestävyyteen ja painoon, mutta myös suksen ominaisuuksiin.

Suosituin on puuydinrakenne, joka tekee suksesta raskaamman, mutta samalla kestävämmän. Puuydinsuksilla voi laskea ja hyppiä pidempään ennen kuin ne alkavat menettää ominaisuuksiaan. Rinnelaskuun ostettavat sukset ovat käytännössä aina puuydinsuksia.

Vaahtoydinsuksi on selkeästi kevyempi ja halvempi kuin puuydinsuksi, mutta se ei ole niin kestävä. Vaahtoydinsuksi sopii keveytensä puolesta paremmin hiihtovaelluskäyttöön kuin perinteiseen rinnelaskuun.

Hybridirakenteessa yhdistetään puuta ja vaahtoa. Rakenteessa haetaan kompromissiä painon, kestävyyden ja laskuominaisuuksien suhteen.

Eri valmistajat käyttävät myös esimerkiksi hiilikuitua tai titaania suksen ominaisuuksia vahvistavina materiaaleina. Nämä materiaalit lisäävät jäykkyyttä ja napakkuutta, mutta myös hintaa. Eksoottisista materiaaleista tehty suksi ei välttämättä sovi kaikille laskijoille.

6 Kengän ja siteen sopivuus

On ehdottoman tärkeää huolehtia siitä, että oma laskukenkä on mukana suksia ostettaessa. Tärkeää on myös huomioida se, että mikäli vanhat kenkäsi ovat jo vanhat ja kuluneet, et saa niiden avulla suksista irti sitä miten ne on suunniteltu toimimaan. Laskeminen voi jopa tuntua huonommalta kuin vanhoilla suksilla.

Mikäli olet ostamassa samalla kokonaan uusia kenkiä, suksia ja siteitä, niiden yhteensopivuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Eri valmistajilla on valmiita suksi-kenkä-side –paketteja, joissa ominaisuudet on mietitty etukäteen toimiviksi.

 

 

Kommentit

kommenttia