Home » Shred Protection – Mukavaa suojaumista koko keholle

Shred Protection – Mukavaa suojaumista koko keholle

Suojautuminen iskuilta on sekä lasku-uran alussa että pidemmälle ehtiessäkin ensisijaisen tärkeää. Kypärä on tietenkin aina itsestäänselvyys. Muut suojat, kuten selkäpanssari ja suojahousut lisäävät laskijan iskunkestävyyttä ja voivat parhaimmillaan suojata vakavalta loukkaantumiselta, kuten selkärangan vaurioilta. 

Junioreille suojat tuovat turvaa harjoitteluun ja tositekijöillä vauhdit alkavat olla sitä luokkaa, että kaatumisen tapahtuessa ei kivuliailta osumilta voi juuri välttyä, sillä kun lasku pysähtyy yllättäen, on laskija monesti kyytipoikana, vaikka kuinka kuvittelisi osaavansa hallita tilanteen. 

Tutustuimme yhteen panssariteknologian kärkinimistä, alppihiihtäjä Ted Ligetyn perustamaan Shred-tuotemerkkiin ja sen syntyhistoriaan. 

Vapaalaskussa selkäpanssarin toiminta on ensiarvoisen tärkeää siinä kohdassa kun sitä todella tarvitaan. Hyvä selkäpanssari saattaa kiveen kaatuessa pelastaa koko liikuntakykysi. 

Vuodesta 2006

Shred syntyi vuonna 2006 kun Ted Ligety perusti sen ensimmäisen alppihiihdossa voittamansa olympiakullan jälkeen yhdessä Carlo Salminin, MIT Sloan School of Managementista valmistuneen materiaali-insinöörin ja innokkaan alppihiihtäjän kanssa. Vain muutamaa kuukautta aiemmin kaksikko perusti myös Slytechin, joka valmistaa suojavarusteita hiihtoon, lumilautailuun ja maastopyöräilyyn. 

Carlo oli alppihiihdon harrastaja, joka hyödynsi kokemustaan hiilikuidusta kehittäessään omia välineitään. Carlon työ kiehtoi Ligetyä ja heistä tuli nopeasti ystäviä, jotka alkoivat kehittää uusia prototyyppejä. Ensimmäinen tuote oli säärisuoja, joita monet ammattilaiset alkoivat vähitellen käyttämään. Syntyi Slytech Protection, joka on eräänlainen Shredin sivujaosto ja T&K-osasto, jonka teknologioita Shred käyttää.  

- Mainos -
Ted Ligety näyttää mallia miten todella carvataan kylki rinteessä. 

Nimekkäitä laskijoita

Shred on sponsoroinut lukuisia urheilijoita, kuten alppihiihtäjiä Lara Gut, Carlo Janka, Resi Stiegler, Alexis Pinturault ja Tom Wallisch. Lumilautailijoista Shredin tuotteita ovat käyttäneet esimerkiksi Romain De Marchi, Wolle Nyvelt, Tadashi Fuse, Kevin Backstrom, Victor de Le Rue, Brandon Cocard, Shin Biyajima ja tunnetuimpana suomalaisena tietenkin Antti Autti.

Ted Ligety, lempinimeltään ”Mr. GS”

Yksi Ligetyn merkittävimmistä saavutuksista on hänen suorituksensa vuoden 2013 MM-kisoissa Itävallan Schladmingissa. Hänestä tuli ensimmäinen miespuolinen alppihiihtäjä sitten Jean-Claude Killyn vuonna 1968, joka on voittanut kolme kultamitalia yksittäisissä MM-kisoissa. Ligetyn voitot tulivat super-G:ssä, suurpujottelussa ja superyhdistelmäkilpailuissa.

Maailmancupin kilpailuissa ja maailmanmestaruuskilpailuissa saavuttamansa menestyksen lisäksi Ligety kilpaili useissa olympialaisissa. Hän lisäsi kokoelmiinsa toisen kultamitalin vuoden 2014 talviolympialaisissa Sotšissa Venäjällä, jossa hän hallitsi suurpujottelua. 

Ligetyn ammattilaisura loppui 17 vuoden jälkeen vuonna 2021 ja antoi hänelle mahdollisuuden keskittyä täysipainoisesti Shredin pyörittämiseen. 

Nykyään paljon pinnalla oleva carving-laskeminen on lähellä Teg Ligetyn tyyliä ja sydäntä. Hän muun muassa kritisoi aikanaan voimakkaasti FIS:n sääntömuutoksia suksiin, jotka vaikeuttivat pitkiä ja syviä leikkaavia käännöksiä. Jos carving kiinnostaa kannattaa YouTubesta etsiä videot hakusanoilla ”Ted Ligety Carving”.

Hunajakennorakenteet pitävät panssarin rakenteen joustavana. 
Shred-suojashortsien vaimennuksessa käytettään taipuisaa ja iskuista kovettuvaa Slytech-materiaalia joka suojaa reisiä, lonkka- ja häntäluita sekä alaselkää. Selkäsuojaa käytettäessä alaselkäsuojan voi poistaa mukavuuden maksimoimiseksi. (Ovh 129,95 €) 

Teknologiat

Slytech™-iskunvaimennusmateriaalin ansiosta Shredin laskettelu- ja lumilautailusuojat ovat uskomattoman joustavat käytön aikana, mutta kovettuvat törmäyksessä. Ja koska ne ovat erityisen ohuita ja keveitä, ne lisäävät suorituskykyä tinkimättä mukavuudesta tai liikkuvuudesta. 

Shredin selkäsuojaa et huomaa ennen kuin todella tarvitset sitä. Materiaalin joustavuus Shredin tapauksessa todella tarkoittaa sitä. Selkäpanssari on niin joustava, että sen saa käytännössä solmuun, mutta iskun tullessa sen materiaali ja rakenne jakavat iskun voiman panssariin selän sijaan. 

Selkäpanssareissa Shred suosii perinteisempää olkaimilla ja vyötärövyöllä toimivaa mallia, mutta junnujen selkäpanssareissa on käytössä myös vetoketjulla puettava liivimalli. Shredit tunnistaa sinisestä väristä. Varsinkin hunajakennomallin rakenne takaa ensiluokkaisen tuuletuksen suorituksen aikana tinkimättä tippaakaan suojauksesta, sillä kyseinen selkäpanssari täyttää korkeimman iskuvaimennuksen standarditason vaatimukset. 

Shredin suojatuotteissa löytyy myös valikoimaa sääri- ja kyynersuojista suojashortseihin. Kannattaa tutustua koko valikoimaan, josta löytyy suojia varmasti jokaiselle kehon osalle. 


1. SHRED NOSHOCK NAKED on erittäin hyvin suojaava ja hengittävä, taipuisa selkäpanssari erittäin kovaan käyttöön. (Ovh 189,95 €)
2. SHRED FLEXI NAKED (Ovh 149,95 €) on hyvin suojaava ja hengittävä, täysin taipuisa selkäpanssari. Saman mallisena löytyy myös SHRED FLEXI SELKÄPANSSARI MINI, joka sopii  noin 105 -120 senttiselle laskijalle. (Ovh 99,95 €)
3. FLEXI BACK PROTECTOR VEST MINI junnujen selkäpanssari saatavilla myös vetoketjullisena liivimallina. 

Lisätietoja Shredistä: shredoptics.com

Maahantuonti: Huntteri Oy

Teksti: Mikko Kempas  Kuvat: Shred / Huntteri Oy

Kommentit

kommenttia