Home » Suojavarusteet ovat laskettelijan edullisin vakuutus

Suojavarusteet ovat laskettelijan edullisin vakuutus

Laskettelu on laji, jossa tapaturmat ovat yleisiä. Isot hypyt tai vaativat offarit ovat jo luku sinänsä, mutta hyvin hoidetulla rinteelläkin voi kaatuminen yllättää. Onneksi yleensä isoilta vammoilta säästytään ja tässä olennaisena osana on suojavarusteiden käyttö.

Suomalaisissa rinteissä poikkeuksetta lähes jokainen käyttää kypärää. Kaiken lisäksi kypärää käyttävät alle 7-vuotiaat laskettelevat useimmissa keskuksissa ilmaiseksi. Päätä suojaava kypärä onkin suojauksessa ehdottomasti tärkein, mutta kannattaako muuta kehoa suojata? Kannattaa, sillä tänä päivänä suojavarusteet ovat niin mukavia päällä, ettei niitä edes kunnolla huomaa laskiessa. Suojausta onkin tarjolla lähes jokaiseen kehon osaan.

Kypärä on pääasia

Useimmille kypärä riittää suojavarusteeksi rinteeseen. Laadukas kypärä suojaa useimmilta päävammoilta ja on harrastelijan edullinen henkivakuutus. Kypärä on samalla myös erittäin lämmin päähine, jolloin mitään välipipoja ei tarvita muuta kuin erittäin kylmissä olosuhteissa.

Hyvässä kypärässä on kunnon ventilaatiot ja sen säätömahdollisuudet ovat kattavat. Joitakin kypäriä saa myös integroitavilla laseilla.

Kypärän tärkein valintakriteeri on istuvuus

Kypärien muodoissa on paljon eroa riippuen valmistajasta ja lajista mihin ne on suunniteltu. Saatavilla on kaikenlaisia muotoja, värejä ja tyylejä, ja tuskin kukaan voi sanoa, ettei löytäisi itseään miellyttävää mallia – kunhan ensin löytää hyvin istuvan. Istuvuus tuo mukavuutta, turvallisuutta ja istuvaa kypärää käyttää mielellään. Jokaisella on hieman eri muotoinen pää, joten erilaisia malleja kannattaa reilusti kokeilla ennen lopullista ostopäätöstä.

“Sellaista kypärää käyttää mielellään, jossa on hyvät säätömahdollisuudet. Esimerkiksi Brikon kypärissä säätömahdollisuudet ovat nelisuuntaisia, joten se istuu varmasti mukavasti”, kertoo Oy Patrol Ab:n tuotepäällikkö Pasi Jääskeläinen.

Säädä kypärä oikein

Kypärien kokoluokitus menee S-XXL –tyylisesti ja niitä voi vielä säätää omaan päähän sopivaksi erilaisin mekanismein. Kun kypärä on hankittu, sen säätämiseen kannattaa käyttää aikaa. Leukaremmin tuntuman tulee olla kiristettynä sellainen, että se mahdollistaa pään liikeen aiheuttamatta kuristumisen tunnetta, mutta pitää kuitenkin kypärän tiiviisti paikallaan. Kannattaa varmistua, että leukaremmissä on riittävät pehmusteet, jotka saa irti pesua varten.

Kypärien sisällä on usein kiristyspanta, jolla sen sivuttaisistuvuuden saa asetettua mieleisekseen. Kannattaa huomioida, että turvallisen kypärän täytyy peittää koko pää otsaa myöten, eikä vain keikkua takaraivolla. On hyvä tiedostaa, että eri kypärien suojaavuudessa on paljon eroja eikä pyöräilykypärällä kannata lähteä mäkeen.

Pasi Jääskeläinen neuvoo säätämään kypärän lasien kanssa rauhassa ennen laskemaan lähtemistä. “Kylmässä on ikävä ruveta virittämään kypärää sopivaksi. Sen sijaan sopiva ilmanvaihto on helppo kokeilla ja säätää mieleiseksi”.

Niin sanottu full face –kypärä ei ole lainkaan liioittelua tiheissä metsissä laskiessa tai isoja droppeja tehtäessä.

Laskettelulasitkin ovat suojavaruste

Harvemmin tulee ajatelleeksi, että laskettelulasitkin ovat suojavaruste. Ilman laseja laskiessa silmät alkavat vuotaa kun vauhti kasvaa, aurinkoisella kelillä heijastava lumi häikäisee ja pilvisellä kelillä ei kontrasteja näe ollenkaan ilman laseja. Lasit suojaavat myös silmiä esimerkiksi sauvojen kärjiltä, muiden laskijoiden nostamalta lumelta tai puun oksilta.

Lasien valinnassa tärkeintä on sovittaa ne samaan aikaan kypärän kanssa, jotta kypärän reunan ja lasien kehyksien istuvuus olisi mahdollisimman saumaton. Hyvässä kypärässä on laseille kunnon kiinnitysremmi takaraivossa.

Lasien linssit ovat tärkeässä roolissa siinä mitä rinteessä nähdään. Eri värisiä linssejä on hyvä olla erilaisiin olosuhteisiin. Esimerkiksi pinkki tai keltainen linssi on toimivin pilvisellä säällä ja sinertävä tai rusehtava peililinssi toimii parhaiten aurinkoisella. Jokaisen silmät taittavat valoa eri tavalla, joten parhaan vaihtoehdon löytää vain kokeilemalla.

“Suosittelen ehdottomasti käyttämään laseja aina rinteessä ollessa. Laskeminen ja tuntuma on parempaa ja turvallisempaa. Kannattaa myös varmistua, että laseissa on UV-suojaus, varsinkin lasten laseissa voi tulla yllätyksiä”, Jääskeläinen vinkkaa.

Lasit tulee valita kasvojen muodon mukaan ja kypärä päässä. Muista varmistua UV-suojasta. Malleja löytyy jokaiseen makuun.

Muun kehon suojat

Kun taidot karttuvat, vauhti kasvaa ja mukaan tulevat erilaiset temput tai hypyt on hyvä päivittää suojuksien tarve. Selkäpanssari on erinomainen varuste niin takamaastoihin kuin hyppyreihinkin. Panssarilla tarkoitetaan sisäpuolelta pehmustettua kilpeä, joka suojaa selkää ja on rakenteeltaan vahva. Panssari voi olla erikseen kiinnitettävä tai se voi olla kiinni paidassa, takissa tai liivissä. Jotta panssari antaisi parhaan suojan, sen tulee olla oikean kokoinen ja se tulee kiinnittää kehoon kiinni mahdollisimman tiiviisti.


Hyvin hengittävä suojaliivi, jossa integroitu selkäpanssari sekä pelkkä selkäpanssari.

Rannesuojat tuovat erityisesti lumilautailijoiden ranteille kaivattua suojaa, mutta niiden käyttö kannattaa myös suksipuolella. Telemark-laskijoiden on puolestaan hyvä käyttää polvisuojia.

Suojahousut suojaavat kovilta iskuilta kaatuessa. Ne ovat eräänlaiset ohuet shortsit, joissa on pehmusteet lonkkien, häntäluun ja ulkoreisien kohdalla. Niiden käyttöä suositellaan erityisesti lumilautailijoille, mutta myös erityisesti parkkilaskijoiden kannattaa harkita niiden hankkimista.

Suojahousut, joissa erityiset joustavat vaahtopehmusteet vaimentamassa iskuja.

Ylävartaloa voidaan myös suojata erilaisilla takeilla ja liiveillä, missä on pehmuste tai panssari. Pehmusteet vaimentavat iskuja rintaan, selkään, kyynärpäihin ja olkapäihin. Nykyiset suojatakit –ja liivit ovat erittäin ergonomisia ja näyttävät käytännössä aivan tavallisilta vaatteilta, mutta hieman ryhdikkäämmällä olemuksella.

“Suosittelen lämpimästi erilaisten suojien käyttöä, nykyiset suojat ovat niin hyvin istuvia, että laskutuntumaan niillä ei ole käytännössä merkitystä”, sanoo Jääskeläinen.

Teksti ANTTI ZETTERBERG

Kuvat VALMISTAJAT

Kommentit

kommenttia