Home » Vanulla on väliä

Vanulla on väliä

Kangasvalmistajat ovat tehneet upeaa kehitystyötä. Laskuasuihin on tarjolla notkeita, joustavia ja rahisemattomia vaihtoehtoja, eikä asuihin lämpötuovien vanutehtailijoiden kädet ovat olleet taskussa. Myös untuvaan on saatu käsittelyiden avulla tuotua uusia ominaisuuksia. 

Synteettisestä eristeestä käytetään useimmiten yleisnimityksiä vanu tai toppa. Se on helppohoitoinen, kohtuuhintainen sekä nopeasti kuivuva. Halvimmat laadut eivät ole ohuina kovinkaan lämpimiä. 

Untuva on kevyt, pieneen tilaan pakkaantuva sekä kestävä, muttei kovinkaan hyvin kosteutta sietävä. 

Synteettisen eristeen kehitysloikka 

Joitain vuosia sitten nousi kansainvälinen kohu, kun mediassa levisi video, jossa eläviltä hanhilta kynittiin sulat ja untuvat. Samalla nousi kohu untuvan eettisyydestä. Eritoten outdoor-tuotemerkit siirtyivät käyttämään untuvaa, jota saadaan ruokateollisuuden sivutuotteena. Samalla eettisen untuvan markkinahinta nousi tuntuvasti. 

Untuvan hinnannousu sai myös vanutehtailijat kehittämään tuotteitaan untuvan korvikkeeksi. Vanu on useimmiten polyesteria tai polyamidia, jota käsitellään mitä moninaisimmin tavoin. Vanun lämmittävin osa on ilma, jonka kulkemista säännöstellään vanun kuiturakenteen ja vanua ympäröivien kankaiden avulla. Vanua käsitellään monin eri tavoin, jolloin myös sen ominaisuudet muuttuvat huomattavasti. Siksi paksuin toppatakki ei välttämättä ole se lämpimin. Useimmiten vanujen tason kertoo esimerkiksi basic-, silver- ja gold -tyyppiset luokitukset. Uusimpana tulokkaana on grafeenilla höystetty vanu, jonka avulla vanun lämpöarvoa kohoaa 35 %. Joissain vanuasuissa hyödynnetään eri vanulajien ominaisuuksia, torsoon vähän lämpimämpää ja hihoihin viileämpää vanua. 

- Mainos -

”Vanun lämmittävin osa on ilma, jonka kulkemista säännöstellään vanun kuiturakenteen ja vanua ympäröivien kankaiden avulla” 

Valikoidut untuvat

Vastuulliset brändit käyttävät nykyisin RDS-sertifioitua (Responsible Down Standard) untuvaa, joka on useimmiten elintarviketeollisuuden sivutuote. Jonkun verran markkinoilla on myös kierrätettyä untuvaa, joka on peräisin esimerkiksi hotellien untuvapeitteistä. 

Untuvan lämpöarvo ja untuvapitoisuus ilmoitetaan fillpowereina. Esimerkiksi Haglöfsin käyttämä 800 Cuin Fillpower -untuvassa on 90% untuvaa ja 10% höyhentä ja 600 Cuin Fillpowerissa 80% untuvaa ja 20% höyhentä. Laadukkaissa untuva-asuissa eriste on lokeroitu siten, ettei se pääse kasaantumaan paakuiksi. Untuvan laaduissa on suuria eroja, eritoten sertifioimattomissa untuvissa, eli näissäkään ei pelkkä fillpowerin tuijottaminen kovin pitkälle johda.  

Untuvaa myös käsitellään vettä torjuvaksi, parhaimmillaan vedenpitäväksi. Haglöfsin untuva kestää vesisadetta peräti 10 000 minuuttia, eli kuoritakkia ei enää tarvita kaikilla hiihtoreissuilla. Saman untuvakäsittelyn saaneelle untuvamakuupussilla otetaan mainoksessa nokosia veden päällä. Käsittely on Nikwaxin Hydrophobic Down. Se on myrkytön kylläste, joka uusitaan määräajoin pyykkikoneen huuhteluohjelman avulla. 

Yhteistyössä kankaan kanssa 

Olennainen osa eristetyn asun laadusta tulee valituista kankaista. Välikerrostakkien kangas on usein ohutta eikä kestä kovinkaan hyvin mekaanista rasitusta. Keveyden maksimoinnin nimissä kangas saattaa silti olla erittäin laadukasta. Myös kankaiden hengittävyys on valittava eristeen toimintaominaisuuksien kanssa yhteensopivaksi. Kangasvalmistaja Pertex on erikoistunut ohuiden, mutta vahvojen kankaiden valmistamiseen. Yhtiön kankaita käytetään usein laadukkaissa untuva- ja toppa-asuissa.   

Lue aiempi osa laskuvaatteiden kuorien laadusta TÄSTÄ

Teksti: Jussi Ovaskainen Kuva: Haglöfs

Kommentit

kommenttia