Home » Yli sata vuotta luistoa – Vauhti

Yli sata vuotta luistoa – Vauhti

Suomen vanhimman suksivoideyhtiön, Vauhdin, tarina sai alkunsa vuonna 1912 nimellä Salaisuus kun hiihtomestari Eetu Niska kehitti vahan, jolla murtomaasuksiin saatiin luotua optimaaliset luisto –ja pito-ominaisuudet. Tänä päivänä Vauhti on kansainvälinen korkean teknologian yhtiö, jonka tuotevalikoima kattaa niin maasto- kuin alamäkihiihdonkin.

Teksti ANTTI ZETTERBERG 
Kuvat ALL OVER PRESS, VAUHTI & ANTTI ZETTERBERG

Tiedettä ja teknologiaa

Vauhdin toimitusjohtajana toimii Esa Puukilainen, joka on koulutukseltaan kemian tohtori ja entinen kilpahiihtäjä. Hän tuntee suksivoiteiden sielunelämän paremmin kuin ehkä kukaan muu.

”Tässä työssä yhdistyy rakas harrastus sekä mahdollisuus olla alan kehityksen kärjessä”, Puukilainen kertoo.

Hän on ollut pitkään tekemisissä suksivoiteiden kanssa, sillä ennen Vauhdin palveluksessa aloittamista vuonna 2014 hän johti Suomen Olympiakomitean Sotšin suksihuoltoprojektia sekä toimi tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa.

- Mainos -
Perustaja Eetu Niskan työn jatkaja Aulis Tolsa voiteita pakkaamassa. Kuva Vauhti..
Vauhdin ryhdikästä mainontaa takavuosilta.

Kemistin opinnot Puukilainen suoritti Joensuussa, jossa on tehty korkeatasoista voiteluteknologiaan liittyvää tutkimusta jo 20 vuoden ajan. Hänen oma väitöskirjansakin käsitteli muovin vedenhylkivyyden ominaisuuksien parantamista lisäaineiden ja pintarakenteiden avulla.

”Otin vedenhylkivyydestä esimerkkejä luonnosta kuten esimerkiksi lootuksen kukasta ja kärpäsen siivistä, joita sitten analysoin nanometritasolla. Luonnossa miljoonien vuosien aikana evoluution myötä syntyneet ratkaisut ovat auttaneet myös minua tekemään oikeita valintoja”, työn ohella myös uusien tutkijoiden ohjaamista tekevä Puukilainen kertoo.

Lootuskukan lehdet hylkivät äärimmäisen hyvin vettä. Kuva Shutterstock.
Lootuksen lehden rakennetta. Mittakaava on 20 mikrometriä. Kuva Vauhti. 

Jatkuva tuotekehitys eri olosuhteisiin

Vauhdin tuotteiden alkuperä ulottuu yli sadan vuoden taakse, Eetu Niskan Salaisuus-voiteeseen. Tuolloin suurin osa voiteiden valmistuksessa tarvittavista raaka-aineista saatiin luonnosta. Tänä päivänä erilaisia kemikaaleja on käytössä reilusti yli 50. 

Vauhti valmistaa sekä kiinteitä vahoja että nestemäisiä voiteita. Kiinteiden vahojen ja pitovoiteiden valmistuksessa käytetään edelleen paljon vanhoja hyviksi todettuja raaka-aineita ja valmistustapoja, mutta tuotekehityksen yhteydessä joukkoon saatetaan lisätä jotain uutta komponenttia. 

Nestemäisten voiteiden automatisoitu pullotuslinja. Kuva Vauhti. 

”Kiinteät vahat ja pitovoiteet ovat melko perinteisiä tuotteita, joiden valmistaminen on varsin yksinkertaista. Sen sijaan uusien nestemäisten voiteiden kehittämisessä työsarkaa riittää”, Puukilainen sanoo. 

Puukilaisen mukaan niin laskettelijat kuin maastohiihtäjätkin hakevat helppoja ratkaisuja hyvään voiteluun.

”Nestemäiset suksivoiteet ovat tätä päivää ja tulevaisuutta. Silitysraudalla ja siklillä pelaaminen vaatii aikaa ja hyvät tilat kun taas nestemäisiä voiteita voidaan käyttää jopa kotioloissa”, hän kertoo.

Nestemäisten suksivoiteiden myynti on Vauhdilla kovassa kasvussa

Tehdasvierailuni aikana Vauhdilla asennettiin juuri uutta nestemäisten voiteiden pullotuslinjaa. Nestemäisten voiteiden ja voitelutarvikkeiden osuus yhtiön kokonaismyynnistä kasvaa jatkuvasti, joten uudet koneet työllistyvät välittömästi. 

Yhtiön vienti vetää myös hyvin, sillä viime kaudella viennin arvo oli suurempi kuin kotimaan myynti. Vauhti on vahva toimija Skandinaviassa ja myös Venäjällä yhtiö on saavuttanut hyvän jalansijan. Sportland-ketju hoitaa myynnin Baltian maissa.

”Tuotteitamme myydään myös USA:ssa ja Kanadassa, joiden lisäksi meillä on viralliset maahantuojat Kiinassa ja Japanissa. Vuonna 2017 aloitettu yhteistyö Fischerin kanssa on myös tuonut meille paljon uusia avauksia”, Puukilainen kertoo tyytyväisenä.

Vaikka Vauhti valmistaa edelleen perinteisiä voiteita, on yhtiön tulevaisuuden fokus nestemäisissä voiteissa. Esimerkiksi uusien skinisuksien voitelu onnistuu käytännössä vain nestemäisillä tuotteilla. Nykyisin lasketellaan ja hiihdetään paljon keinolumella, jolloin paras luisto saadaan käytännössä nestemäisillä voiteilla.

Kansainväliset kumppanuudet auttavat tuotekehityksessä

Laaja kansainvälinen verkosto auttaa keräämään merkittävän määrän tietoa erilaisista tarpeista ja olosuhteista sekä tuotteiden toimivuudesta. Vauhti toimii yhteistyössä eri maiden virallisten hiihto- ja lasketteluorganisaatioiden kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Ski Sport Finland, Suomen Hiihtoliitto, Ruotsin, Norjan, Kanadan, Itävallan, Venäjän hiihtoliitot sekä US Ski & Snowboard. 

Onnistunut voitelu tuo lisäarvoa

Jokainen laskettelija tai lumilautailija tietää kuinka ikävä on laskea, jos luisto puuttuu. Tasamaalla eteneminen takkuaa, siirtymäreitit ovat yhtä tuskaa eivätkä käännöksetkään oikein lähde siten kuten on ajatellut.

Perinteisen voitelun vaiva on monelle se syy miksei suksia tai lautaa ole saatettu liukuvaan kuntoon. Niin sanotuista pikavoiteista saa parin laskun ajaksi ensiapua, mutta pidempään kestoon niistä ei ole ja etenkin tykkilumella pohja kuluu nopeasti äärimmäisen kuivaksi. 

Uudet pohjamateriaaliin tehokkaasti imeytyvät nestemäiset voiteet ovat nykyaikainen ja helppo ratkaisuun hyvään luistoon.

Esa Puukilainen avaa nestemäisten voiteiden toimivuutta kansantajuisesti.

”Keskeinen periaate on saada voide imeytymään suksen pohjamateriaaliin asti. Nestemäisissä voiteissa on komponentteja ja optimaalisesti haihtuva liuotin, jotka edesauttavat voiteen imeytymistä pohjaan. Vain pohjamateriaaliin imeytynyt voide vaikuttaa suksen luistoon ja parempi kulutuskestävyys syntyy siitä, kuinka paljon voidemolekyylejä saadaan pohjaan imeytettyä”, Puukilainen selvittää.

Tämän näköisisissä kääreissä Vauhdin nestemäiset voiteet matkaavat maailmalle.

Lämpötila vaikuttaa lumen koostumukseen

Optimaalinen voitelu on monen tekijän summa, sillä voitelulla pitää saavuttaa toimiva ratkaisu lumen kaikissa olomuodoissa. Kylmällä liuku on huono hankauskitkan vaikutuksesta, sillä suksen tai laudan polyeteenipohja ei ole sellaisenaan riittävän kova ja tiivis.

”Kylmässä käytetään voiteita, jotka tiivistävät pohjaa, jotta kitka vähenee”, Puukilainen yksinkertaistaa.

Lämpimillä kevätkeleillä lumen päällä on ohut yhtenäinen vesikerros. Voitelulla pyritään parantamaan veden –ja lian hylkivyyttä. 

”Keväisin käytetään erityisesti fluorattuja voiteita, jolloin vesi ei pääse pysymään pohjassa. Vesi pisaroituu ja pisarat toimivat ikään kuin liukulaakereina”, Puukilainen kertoo.

Vauhdin seuraava vuosisata

Esa Puukilainen on vakuuttunut tuotteistaan ja niiden toimivuudesta. Ne ovat perusteellisen tieteellisen ja käytännön osaamisen tulos joita kehitetään jatkuvasti.

”Ilmastonmuutos ja erilaiset tykkilumiolosuhteet tuottavat tulevaisuudessa haasteita, jotka vaikuttavat kaikkiin lumilajeihin. Uskon kuitenkin, että vahvasti tieteeseen perustuvan lähestymistapamme ansiosta pystymme mukautumaan tulevaisuuden muuttuviin olosuhteisiin”, Puukilainen sanoo luottavaisesti. 

Sulatettavat voiteet joudutaan jäähdyttämään huolellisesti ennen paketin sulkemista. Kuva Antti Zetterberg.

Vauhti Speed Oy

  •    Perustettu 1912
  •    Toimipaikka Joensuu
  •    Henkilöstöä 12
  •    www.vauhti.fi

Kommentit

kommenttia