Home » Lähtölaskenta kohti alppihiihdon valkoista sirkusta

Lähtölaskenta kohti alppihiihdon valkoista sirkusta

Pujottelun maailmancup starttaa jälleen perinteisellä paikallaan marraskuun 23.-24. päivinä Levillä. Kilpailun mahdollisesta peruuntumisesta lumipulan vuoksi ei ole tarvinnut murehtia enää muutamaan vuoteen säilölumen vuoksi. 

Viime tammikuussa tykitetty lumi on ollut varastoituneena erikoisvalmisteisten pressujen alla yli kesän ja se on jo levitetty Levi Black -kisarinteeseen. 

Alkutalvi on ollut muutenkin lupaava ja Levillä rinteitä avautuu koko ajan lisää. Myös Suomen alppimaajoukkue siirtyy hyvissä ajoin ennen varsinaista pujottelun maailmancupin avausta Levin ja pohjoisen hiihtokeskusten rinteille harjoittelemaan. 

Nella Korpio laski viime kaudella kolme kertaa maailmancupin pujottelun pisteille. Nellalta sopii odottaa vahvaa kauden avausta Levillä.

Katsaus tulevaan pujottelukauteen 

Viime kauden jälkeen Levin tulosluettelo menee väkisinkin uusiksi. Monikertainen Levin miesten pujottelun voittaja Itävallan Marcel Hirscher ripusti Atomicit naulaan viime kauden päätteeksi, ja saman teki Headeille Ruotsin Mattias Hargin. Näin ollen miesten kärkikahinoihin on varmasti tilaa ja tulijoita. 

Norjan Henrik Kristoffersen oli Söldenin suurpujottelun avauksessa vasta sijalla kahdeksantoista. Jää nähtäväksi mikä on jäätikkökauden pääasiassa Sveitsin Saas Feessä treenanneen Kristoffersenin pujottelukunto Levillä. 

- Mainos -

Muita seurattavia Levillä ovat mm. viime kauden kolmonen, Ruotsin Andre Myhrer, erinomaisen ykköskierroksen viime kaudella laskenut Ranskan Clement Noel, aina vahva ja vaarallisen hyvä Sveitsin Daniel Yule sekä  Söldenin suurpujottelua avauksen nimiinsä vienyt Ranskan Alexis Pinturault. 

Suomalaisista kannattaa muistaa ja laittaa seurantaan ainakin Jens Henttinen, joka vahvan treenikauden jälkeen lähtee ehdottomasti hakemaan paikkaa Levin maailmancupin toiselta kierrokselta. 

Kia-Emilia Hakalan päätavoitteet ovat Eurooppa Cupissa, mutta Levillä on hyvä mitata tasoa maailman huippuihin nähden.

Kasvaako Shiffrin tokka

Naisten pujottelussa on osittain sama tilanne kuin miestenkin puolella. Vahvoja ovat varmasti Yhdysvaltojen Mikaela Shiffrin ja Slovakian Petra Vhlova, mutta keitä ovat muut kärkipään laskijat Levillä? Viime vuoden kolmonen, Itävallan Bernadette Schild laski Söldenin suurpujottelun avauksessa ulos ja on polvivamman vuoksi sivussa loppukauden. 

Viime vuoden nelonen, Ruotsin Frida Hansdotter toki nähdään Levillä, mutta viime kauteen päättyneen kilpauran vuoksi jossain muualla kuin lähtöpinnin takana. Vahvoja kärkikolmikkoon nousijoita ovat varmasti tänä vuonna Ruotsin Anna Swenn Larsson ja Sveitsin Wendy Holdener. Myöskään ei sovi unohtaa pienen loukkaantumisen jälkeen vahvaa paluuta tekevää Norjan Nina Haver-Loesethia.

Suomalaisista on hyvä muistaa viime kaudella kolme kertaa maailmancupin pujottelussa pisteille laskenut Nella Korpio. Nellan jälkeen Levillä starttaavat vain noin sekunnin viime vuonna toiselta kierrokselta jääneet Kia-Emilia Hakala ja Julia Toiviainen. Myös viime kaudella suurpujottelun maailmancupin pistetilinsä avannut Riikka Honkanen starttaa vuoden tauon jälkeen Levillä ja on varmasti mielenkiintoista nähdä mikä on Riikan pujottelukunto lähdettäessä alkavaan kauteen. 

Dear Santa, I’ve been very very nice girl the whole year…

Levillä riittää tekemistä kilpailuiden ulkopuolellakin

Paras paikka urheilijoiden ja nimikirjoitusten bongaamiseen on luonnollisesti Hotelli Hullu Poro, jossa kaikki urheilijat majoittuvat. 

After ski ja illan aloittelupaikka on löytynyt jo monta vuotta Café & Bar Kodasta sekä sen yhteydessä olevasta Levibowling -keilahallista. Hullu Poro Areenan pääesiintyjät ovat tänä vuonna perjantaina 22.11. Chisu sekä lauantaina 23.11. Erin. 

Jos on joskus käynyt Levillä, tai vaikka ei olisi, niin tuskin on voinut välttyä kuulemasta legendaarisesta Bar Ihkusta. Ihkussa meno on aina katossa, mutta varsinkin maailmancupviikonlopun sunnuntaina, kun kilpailut ovat ohitse, iltaohjelma kannattaa suunnitella malliin Kodan kautta Ihkuun.  

World Cup Levi ohjelma

22.11.

 • Levi Lapland Kids Race klinikka ja kilpailut eturinteillä
 • Avajaiset ja Public draw – naisten pujottelun lähtönumeroarvonta Levin keskustassa Zero Pointilla
 • Levin talvikauden avajaisillallinen Hullu Poro AreenallaChisu Hullu Poro Areenalla

23.11

 •  Pre Race Levi Black -rinteellä
 • Naisten pujottelu 1. kierros
 • Naisten pujottelu 2. kierros
 • Naisten pujottelun palkintojenjako maalialueella kilpailun jälkeen
 • Carlsberg Afterski yleisöteltassa
 • Public draw – miesten pujottelun lähtönumeroarvonta Levin keskustassa Zero Pointilla
 • Erin Hullu Poro Areenalla

12.11

 •  Pre Race Levi Black -rinteellä
 •  Miesten pujottelu 1. kierros
 •  Miesten pujottelu 2. kierros
 •  Miesten pujottelun palkintojenjako maalialueella kilpailun jälkeen
Viime vuonna lunta ei ollut juuri nimeksikään rinteen ulkopuolella, mutta tänä vuonna tilanne on täysin toinen kylmänä ja lumisena alkaneen alkutalven johdosta.
Marcel Hirscherin taakseen jättämät saappaat ovat sanomattakin suuret. Onko Henrik Kristoffersenistä tai Andre Myhreristä niiden täyttäjäksi tulevalla kaudella – se jää nähtäväksi.

Public Draw järjestetään perjantaina ja lauantaina Levin Eturinteen juurella, jossa monituhatpäinen fanijoukko pääsee tapaamaan lähietäisyydeltä viisitoista maailman nopeinta alppihiihtäjää.

Teksti ja kuvat:  Teemu Moisio

Kommentit

kommenttia