Lappi Cupin yksi perusidea on synnyttää vetovoima, jossa olemassa oleva porukka vetää koko ajan mukaan uusia jäseniä kokeilemaan ja jäämään lajin pariin. Näin pystymme luomaan jatkuvuuden, jossa laji kehittyy ajanmukaisesti koko ajan eteenpäin.
Kun lajikulttuuri on moninaista ja koostuu pienistä palasista eikä perintöä ole päässyt muodostumaan, voivat fiksut ihmiset synnyttää jotain sellaista, mikä on osittain vanhaa ja osittain täysin uutta.
Alppilajeissa, siis niissä, joissa kierretään sinisiä ja punaisia muoviputkia, on totuttu laittamaan laskijat paremmuusjärjestykseen kellon avulla. Lumilautailussa sekä freeski-, että parkkilaskemisessa kulttuuri on täysin toinen. Pisteitä jaetaan, mutta laskijan tyyli vaikuttaa kokonaisuuteen kaiken ohella.
Rovaniemeläiset Jani Johansén ja Mikko Nurmela tunnetaan tänä päivänä niin sanotuissa alamäkihiihtopiireissä, Mikko Helly Hansenin myyntimiehenä ja Jani ikuisena telemarklaskijana, mutta herroilla on hieman muutakin taustaa. Mikko on entinen alppihiihtäjä ja pyöräilijä, joka varsinkin pyöräilyn parissa on kartuttanut itselleen melkoisen osaamispääoman tapahtumajärjestämisestä.
Jani on tunnettu vapaalaskija, joka on myös laskenut kilpaa vapain kantapäin niin radalla kuin vuorilla ja tuottanut sisältöä varmasti jokaiselle olemassa olevalle media-alustalle. On sanomattakin selvää, että kavereilla on myös melko laaja verkosto, kun puhutaan lumella liikkumisesta. Merkittävänä yhdistävänä tekijänä kaiken muun ohella heille ovat kummankin lähes saman ikäiset lapset, jotka ovat omaksuneet lajit ja liikunnalliset elämäntavat omikseen.
Lappi Cup
Lappi Cupin historia ulottuu muutaman vuoden päähän, vuoteen 2022, kun Mountain Club Ounasvaarassa ryhdyttiin miettimään miten luoda matalan kynnyksen parkki, freeski-, ja lumilautailutapahtumia lapsille. Tapahtumien luonteen keskiössä eli vahvasti toisiin tutustuminen, yhdessä laskeminen vaihtelevissa olosuhteissa sekä toki kilpaileminenkin.
”Jani toimi tuolloin seuramme freeskivastaavana. Kilpailuita ja tapahtumia Lapin alueella oli melko niukasti, vaikka harrastajamäärät olivat selkeässä kasvussa. Meillä täällä pohjoisessa laskukausi on melko pitkä ja halusimme luoda matalan kynnyksen tapahtumakiertueen, joka alkaa jo alkutalvesta ja jatkuu kevääseen. Tiesimme myös, että Levi Ski Clubilla on vastaavia ajatuksia, mutta yksittäisinä seuroina resurssimme jäisivät melko pieniksi, joten päätimme ottaa yhteyttä Leville. Tästä lähti jalostumaan ajatus kiertueesta, joka kattaa keskukset, joihin on vaivatonta mennä ja joissa muutenkin käymme laskemassa. Ensimmäisen kauden Lappi Cup -kiertueen keskukset olivat Levi, Ylläs, Olos sekä Ounasvaara”, kertoo Mikko Nurmela.
Moni asia syntyy tarpeesta ja silloin, kun mitään varsinaista aiempaa historiaa tai jotain tiettyä toimintamallia ei ole. Sellaisen voivat luovat ja rohkeat ihmiset itse rakentaa. Lappi Cupissa on paljon sellaista, mitä ei voi kuin ihaillen seurata vierestä. Siinä missä alppihiihdon puolella pyristellään irti 30 vuotta vanhasta lasten- ja nuorten kilpailuiden järjestämismallista, freeskin puolella on ymmärretty suoraan miten hommasta tehdään kerralla houkuttelevaa.
”Viime vuonna Levillä finaaleissa meillä oli 84 laskijaa, joista 14 tuli Ruotsista. Olimme tuolloin tehneet tätä vasta kaksi vuotta ja ilmeisesti onnistuneet luomaan tapahtumakiertueen, joihin on helppo tulla ja osallistumismaksut ovat pieniä. Alkuun starttiin pääsi viidellä eurolla, mutta nykyään se on kympin. Pienimmille laskijoille emme jaa ollenkaan pisteitä, emmekä näin laita heitä paremmuusjärjestykseen. He saavat laskun jälkeen tuomareilta kommentit suorituksestaan sekä neuvoja, kuinka tehdä jokin tietty temppu vielä paremmin ja mitä harjoitella seuraavaksi”, jatkavat Mikko ja Jani.
Yhteistyössä lajiliittojen kanssa
Ski Sport Finland ja Suomen Lumilautaliitto ovat ottaneet Lappi Cupin avosylin vastaan. Lasten ja nuorten kilpailutoiminta, joka samalla tuo kasvavissa määrin harrastajia lajien pariin, on totta kai tervetullutta missä tahansa urheilussa.
Toki molemmilla lajiliitoilla on omat kansalliset kilpailukiertueensa, suksipuolella Fearless Finns Freeski Tour ja lautailijoilla Suomi Cup, mutta ei se tietenkään tarkoita sitä, etteikö sekaan sopisi myös alueellista toimintaa.
”Vaikka teemme tätä lajiliittojen kanssa yhteistyössä, emme ole jääneet odottamaan liitoilta ohjeistusta tekemisellemme, koska ei sellaista oikein edes ole ollut olemassa. Olemme saaneet seurojen kesken yhteistyöllä luotua toimintamallit, jotka ovat muodostuneet hyväksi tavaksi toimia ja nämä liitot ovat myös hyväksyneet. Tämä on ollut kiinni täysin omasta aktiivisuudesta ja halusta kehittää verrattain nuorta lajia Suomessa”, Mikko taustoittaa.
”Olemme rakentaneet samalla kansallisen kilpailukalenterin, jossa on otettu huomioon liittojen järjestämät tapahtumat sekä myös muut sellaiset, jotka laskijoitamme kiinnostavat.
Näin pystymme sijoittamaan kaikki tapahtumat kalenteriin niin, että päällekkäisyyksiä ei pääse syntymään. Esimerkiksi Fearless Finnsin kisojen lähettyville olemme luoneet omat tapahtumamme, jotta laskijamme voivat osallistua molempiin, sama koskee jopa Pyhän Free’kend -tapahtumaa, joka hyvin suosittu lajiemme ja laskijoidemme keskuudessa. Tässä on myös hyvänä puolena myös se, että jokainen tapahtuma saa näin mahdollisuuden kerätä mahdollisimman paljon osanottajia”, Mikko korostaa.

Tapahtumat kehittyvät laskijoiden ja lajin myötä
Freeski-lajien ytimessä on monta ulottuvuutta, joista lajit saavat monimuotoisen leimansa. Yhteistä kaikelle on yhdessä tekeminen ja hauskanpitäminen, oli se sitten kilpailemista, kuvaamista tai muuten vain vaihtelevissa olosuhteissa laskemista. Koska lajit ovat myös visuaalisesti näyttäviä ja siinä mielessä ehdottomasti myös taitolajeja, ei kilpailuissa parasta suoritusta voi ratkaista kellolla.
Tällöin varsinkin lasten ja nuorten parissa palautteen antaminen sekä neuvominen parempiin suorituksiin, nousevat tärkeään rooliin. Yhtenä omaleimaisena tekijänä koko touhussa on lajien kehittyminen laskijoiden sekä trendien myötä. Niinpä Lappi Cupissa kilpaillaan ja treenataan tätä nykyä myös vapaalaskun parissa, koska miksi ei?
”Emme voi tietää mitä lapset haluavat tehdä emmekä voi päättää sitä heidän puolestaan. Meidän tehtävämme on luoda mahdollisimman paljon vaihtoehtoja, joista he saavat valita, katsotaan sitten mitä tästä tulee”, päättävät Mikko Nurmela ja Jani Johansén.
Lappi-Cup Freeski & Snowboard 2024-2025
19.10.2024 LEVI
30.11.2024 OUNASVAARA
15.2.2025 KALLI
22.2.2025 LUOSTO
8.3.2025 YLLÄS
22.3.2025 OLOS
3.5.2025 LEVI FINALS
Keväällä lasketaan myös nuorten vapaalaskun LAPPI-CUP FREERIDE-kiertue – Pysy kuulolla!
Teksti Teemu Moisio Kuvat Lappi Cup
