Home » Alppihiihdon uudistettu kansallinen kilpailujärjestelmä

Alppihiihdon uudistettu kansallinen kilpailujärjestelmä

Alppihiihdon alueellinen ja kansallinen kilpailujärjestelmä on kokenut pitkään kaivattuja muutoksia ja uudistuksia, jossa jo 30 vuotta käytössä ollut melko kilpailukeskeinen järjestelmä on osin uudistettu. Uudistettu järjestelmä on lähes vuoden mittaisen työn tulos, jonka suunnitteluryhmä on koostunut seurojen edustajista sekä lajiliiton asiantuntijoista. 

”Kantavana teemana koko kilpailujärjestelmän uudistamisessa on ollut tukea muutosta pois kilpailukeskeisestä lajikulttuurista kohti lasten ja nuorten monipuolista laji– ja fysiikkavalmennustoimintaa. Nyt voimassa ollut kilpailujärjestelmämme on saattanut ohjata valmennustoimintaa liiaksi kilpailuun valmistavaan harjoitteluun. Tutkitusti on todettu, että aikainen lajierikoistuminen johtaa yksipuoleisempaan harjoitteluun, mikä taas ei tue kasvuikäisen lapsen pitkälle tähtäävää harrastamista. Myöskään lasten ja nuorten kilpailumenestyksestä ei voi ennustaa mahdollista menestymistä aikuisiällä”, kommentoi Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen. 

Uudet tuulet ovat puhuttaneet ja jakaneet mielipiteitä, mikä tietysti on aivan ymmärrettävää. Vaikka laji itsessään ei ole muuttunut mitenkään, on siitä pyritty tekemään hieman helpommin lähestyttävä ja myös kilpailullisesti vähemmän ”ankara”. 

On hyvä muistaa, että esimerkiksi aivan pienimpien lasten sarjoissa yleensä se pärjää, joka auraa vähiten. On siis ollut täysin perusteltua tarkastella lajia kilpailemisen näkökulmasta uudestaan. Myöskään entinen kilpailujärjestelmä ei ole tuottanut siinä määrin kansainvälistä menestystä nauttivia urheilijoita maahamme kuin on ollut tavoite. 

Kilpailemisen suhteen laji on jaettu maassamme kolmeen alueeseen, joista Etelä-Suomen Alppi on jäsen- ja kilpailijamäärältään varmasti suurin. Näin ollen myös uudet suositukset vaikuttavat eniten Etelä-Suomen alueella. No mitä sitten on tehty ja miksi?

Taitokilpailussa sekä taitoharjoittelussa yhdistyy useammasta radanmerkkaustavasta sekä portista rakennettu kokonaisuus, joka nimenomaisesti korostaa laskijan suksitaituruutta sekä monipuolisuutta. 

Ikäluokat U8, U10 ja U12

Alueiden seurat ohjaavat omaa alueellista kilpailutoimintansa lajiliiton ohjeiden ja suositusten mukaisesti, jossa tavoitteena on järjestää kauden aikana 3–6 kilpailuviikonloppua kullakin alueella. Suosituksena on myös, että kokonaiscupin pisteitä ei lasketa, mikä osaltaan mahdollistaa hieman kevyemmän kilpailukauden. 

Etelä-Suomen alueella U12-ikäluokan kokonaiscupin pistelasku on osittain säilytetty, mutta sitä on kevennetty niin, että cup-tuloksiin lasketaan vain kuusi parasta kauden tulosta. Ikäluokissa ei järjestetä kansallista kilpailutoimintaa lukuun ottamatta lajiliitto Ski Sport Finlandilta erikseen anottavaa U10- ja U12 -ikäisten loppukilpailua. 

Lähtöjärjestyksessä suositaan arvottua järjestystä, joka käännetään toiselle kierrokselle. Myös ensimmäisellä kierroksella keskeyttäneet tai hylätyt laskijat laskevat omalla paikallaan toisella kierroksella. Suosituksena on, että U8- ja U10-ikäluokissa laskijan aikaa ei kuuluteta, mutta se julkaistaan kilpailun liveseurannassa. Laskijoita ei siis laiteta paremmuusjärjestykseen, mutta kaikki kuitenkin palkitaan osallistumisesta. 

Etelä-Suomen alueella U10-ikäluokassa kuulutetaan ajat ja ne julkaistaan paremmuusjärjestyksessä, mutta toisen kierroksen lähtöjärjestys menee uuden suosituksen mukaan. Myös palkintojen jakamista on sovellettu siten, että nykyään palkitaan kymmenen parasta entisen kuuden parhaan sijaan. 

Lajiliiton suosituksesta poiketen U12-ikäluokassa toisen kierroksen lähtöjärjestys on käännetty ensimmäisen kierroksen paremmuusjärjestys, jossa hylätyn tuloksen saaneet tai keskeyttäneet laskevat kuitenkin ensimmäisinä. 

U14 

Alueellisten kilpailuiden ohella U14- ja U16-ikäluokat kilpailevat Ski Sport Finlandin alaisessa Mandatum Alpine Ski Tourin osakilpailuissa sekä SM-kilpailuissa. Mandatum Tour on kansallinen neljään kilpailuviikonloppuun jaottuva kiertue, jota lasketaan koko maan laajuisesti. Kuluvalla kaudella kilpailupaikat ovat Ruka, Tahko, Himos, Pyhä sekä SM-kilpailuiden osalta Levi.

Kilpailijat saavat osakilpailujen sijoitusten perusteella pisteitä, joiden perusteella muodostuvat Mandatum Alpine Ski Tourin kokonaiscupin tulokset. Osakilpailuista annetaan pisteitä maailmancupin pistekaavan mukaan 30 parhaalle. 

SM-kilpailuissa ensimmäisen kierroksen lähtöjärjestys arvotaan yhtenä ryhmänä. Toisen kierroksen lähtöjärjestys on ensimmäisen kierroksen lähtöjärjestys käännettynä.

U16- ja U18-ikäluoka

Mandatum Tourilla kilpailijat saavat osakilpailujen sijoitusten perusteella pisteitä samaan tapaan kuin U14 ikäluokassa. Viikonlopun kilpailutapahtumassa kilpaillaan koko viikonloppu samoilla pisteillä. Osakilpailujen lähtöjärjestys määräytyy kokonaiscupin pistetilanteen mukaan. Lähtöpaikoille 1–15 arvotaan 15 parasta pisteellistä ja lähtöpaikat 16:n jälkeen määräytyvät kokonaiscupin pisteiden mukaan laskevassa järjestyksessä. 

Taitokilpailu

Perinteisten kilpailuformaattien joukkoon on noussut uusi Taitokilpailu, jossa yhdistetään useammasta radanmerkkaustavasta sekä portista rakennettu kokonaisuus. Suorituksessa korostuu laskijan suksitaituruus sekä monipuolisuus, vaikka suorituksesta aika otetaankin. Taitokilpailut on otettu mielenkiinnolla vastaan ja ne on havaittu selkeäksi parannukseksi lasten kilpailuiden järjestämisessä. 

Teksti ja kuvat: Teemu Moisio

Lisätietoja TÄÄLTÄ

Lajiharjoittelussa olisi hyvä muistaa, että hyväksi ja nopeaksi ratalaskijaksi ei tulla pelkästään laskemalla rataa, vaan myös hyvin suuressa osassa laskijan taidollista kehittymistä on erilaiset harjoitteet sekä radalla että myös rinteessä.