Home » EDGE ENNAKKO: MM-kisojen näyttämönä glamourinhohtoinen St. Moritz

EDGE ENNAKKO: MM-kisojen näyttämönä glamourinhohtoinen St. Moritz

 

St.Moritzin nimen mainitseminen luo laskettelevan kansan päässä jonkinlaisen mielikuvan. Yleensä se mielikuva on miljonäärien lomaparatiisi turkiksiin puettuine naisineen. Mielikuva ei ole vallan väärä. St. Moritz on tuota, mutta paljon muutakin. St.Moritzin kyläkorkeus on 1 822 metriä, joten alue on hyvin lumivarma. Korkeus tekee myös sen, että siellä aurinko näyttäytyy keskimääräiseen alppipitäjään verrattuna useammin.

St. Moritz on vuosien varrella isännöinyt useita alppihiihdon arvokisoja ja seuraavat alkavat ensi viikolla 6.-19.2.2017

Kilpailijoille olosuhteet ovat mainiot. Matka kylän hotellilta kisarinteisiin on lyhyt ja järjestelyt toiminevat mutkattomasti. Kylän korkeudella ilma on tasamaantallaajalle jo tuntuvasti ohuempaa, joten happivajeeseen kannattaa totuttautua hyvissä ajoin.

St. Moritzin tunnelmassa on tyyliä ja juhlavuutta.

Tanja Poutiaisen silmiin nousee poikkeuksellisen leveä hymy, kun St. Moritzista puhutaan

- Mainos -

”Se on hieno paikka. Rinteet ovat aika helpot. Siellä on omanlaisensa tunnelma, kun katsojat pääsevät myös radan varteen kisoja katsomaan. Eli kannustusta on luvassa koko kisalaskun ajan. Hienot kisat tulee ihan varmasti!”

Tanja Poutiainen muistelee St. Moritzia lämmöllä. Kuva Jussi Ovaskainen.

Kalle Palander ei ole montaa kertaa St. Moritzissa kisannut, mutta muistikuvia häneltä on paikasta kertynyt.

”Jos Kitzbühelissä on hienoa, niin St. Moritzissa on vielä hienompaa! Se on tosi makee paikka. Rinteethän siellä on aika mitäänsanomattomat. Siellä on aika kuiva lumi, vähän kuten Jenkeissä. Suomalaiset ovat pärjänneet siellä hyvin, joten kyllä meillä eritoten suurpuikassa on jonkinlaisia menestysmahdollisuuksia. Fiilis siellä on ihan hyvä. Katsojat ovat tasapuolisia, joten kaikki saavat kannustusta, toki sveitsiläiset vähän enemmän. Ei siellä kuitenkaan esimerkiksi Adelbodenin iltakisan kaltaista tunnelmaa saada aikaiseksi. Hienot kisat tulevat ihan varmasti. Sveitsiläiset huolehtivat kyllä siitä, että kaikki toimii.”

Urheilijalle St Moritz on hieno paikka, mutta Kallen mukaan huoltojoukot joutuvat koville.

”Kylä on osittain autoton, joten valmentajat ja muu jengi on kovemmilla kuin muissa paikoissa keppien ja muiden tavaroiden roudaamisen kanssa. Siellä ei todellakaan pääse autolla rinteen juureen, kuten vaikka Levillä. Kun kylän korkeus on noin korkealla 1822 metrissä, niin kyllä siellä alkaa keuhkot piiputtamaan normaalia aiemmin. Kyllä sen korkeuden tuntee kehossa.”

Yksi kisojen suurimmista suosikeista on USA:n Mikaela Shiffrin. Amerikkalaiseen tapaan hän ilmoittaa rakastavan St. Moritzia.

Mikaela Shiffrin kuuluu aina voittajasuosikkeihin. Kuva Jussi Ovaskainen.

”Rakastan kisata St. Moritzissa! Se on niin kaunis paikka, kylä, vuoret, kaikki on niin uskomatonta. Olen varma, että sveitsiläiset järjestävät hienot kisat, odotan MM-kisoja todella paljon. ”

Vaikka Shiffrin odottaa kisoja innolla, kaikki keskittyminen ei ole MM-kisoissa.

”Yritän ottaa tämän kauden kisan kerrallaan ja tehdä asiat niin hyvin kuin mahdollista. Toki MM-kisat ovat kauden tärkein kisa ja sillä tavalla tähtäin on St. Moritzissa. Kisoissa lasken pujottelun lisäksi myös suurpujottelun ja ehkä muitakin lajeja. Päätös tehdään lähempänä kisoja, kun nähdään miten lasku kulkee. On mahdollista, että kisaan siellä myös alppiyhdistetyssä sekä Super G:ssä. Maailmanmestaruuskisoissa ja olympialaisissa tavoitteenani on kulta joten kisaan lajeissa, joissa minulla on paras mahdollisuus voittaa.”

Syöksylaskun lähtöpaikka on huimaava. Kuva St. Moritz 2017.

Mikäli mielii itse rinteeseen kisojen aikaan, se onnistuu

Vaikka kisarinteet ovat kiinni, silti St. Moritzissa on yhä 87 rinnettä laskettavaksi. Kisaturistin on varmasti St. Moritzissa hyvä olla. Kylä on täynnä hyvän tason kauppoja ja ravintoloita. Ennen reissua on hyvä varmistaa luottokortin saldorajat, että kapasiteettia riittää aina tuliaisostoksiin saakka. Suomen alppimaajoukkueelta mukava tuliainen olisi kauden parhaat laskut.

Kisaohjelma

7.2. Naisten Super G 8.2. Miesten Super G 10.2. Naisten alppiyhdistetty

11.2. Miesten syöksylasku  12.2. Naisten syöksylasku 13.2. Miesten alppiyhdistetty

14.2. Joukkuekisa 16.2. Naisten suurpujottelu 17.2. Miesten suurpujottelu

18.2. Naisten pujottelu 19.2. Miesten pujottelu

Lisätietoa: www.stmoritz2017.ch

 

Teksti JUSSI OVASKAINEN
Kuvat ST. MORITZ 2017 & JUSSI OVASKAINEN

 

Kommentit

kommenttia