Home » Koulunpenkiltä kohti takamaastoja – Nuorten vapaalaskuvalmennus Suomessa

Koulunpenkiltä kohti takamaastoja – Nuorten vapaalaskuvalmennus Suomessa

Vapaalaskun suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja yhä nuoremmat hakeutuvat lajin pariin. Miten tehdä lajin harrastamisesta mahdollisimman turvallista ja mielekästä nuorille laskijoille? Suomessa on kaksi vapaalaskuvalmennusta ja -koulutusta nuorille tarjoavaa tahoa: Muonion lukion ja Lappia-ammattikoulun yhteydessä toimiva Freeride Academy Muonio sekä Kittilän lukion ja ammattiopisto Redun yhteydessä toimiva Levi Snowsport Academy. Molemmat akatemiavalmennukset on suunnattu lukio- ja ammattikouluopintojen yhteydessä käytäviksi. Toiminta on suunnattu nuorille, jotka ovat kiinnostuneita rinteiden ulkopuolella laskemisesta. Akatemiat tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. 

Freeride Academy Muonio

Muonion akatemiavalmennus keskittyy vapaalaskuun, eli merkittyjen rinteiden ulkopuoliseen toimintaan. Akatemiavalmennus alkoi Muoniossa 2019 kaksivuotisena ESR-hankkeena ja on hankeajan jälkeen muodostunut osaksi Muonion lukion ja ammattikoulu Lappian toimintaa. Valmennuksesta saa opinto-/osaamispisteitä, joita voi hyödyntää opinnoissa.  

Valmennukseen kuuluu fysiikkavalmennusta, laji- ja maastonlukutaitojen sekä turvallisen lumella liikkumisen opettelua mutta myös kokonaisvaltaista elämänhallinnan ja itsenäistymisen (esimerkiksi ravitsemus ja unirytmi) opettelua. Koulutukseen kuuluu myös köysitoiminnan opetusta muun muassa yläköysikurssin muodossa. Fysioterapia ja kuntosalipalvelut toimivat muoniolaisen Tunturi-Lapin Kuntoutus -yrityksen kautta. 

Valmennusmaksuun kuuluu asuntolapaikka

Muonion ulkopuolelta tuleville opiskelijoille, valmennus, Finlav1-lumiturvallisuuskurssi, autokyyti harjoittelupaikoille ja -leireille sekä kausikortti lähikeskuksiin Olokselle ja Pallakselle arjessa tapahtuvaa lajiharjoittelua varten. Finlav1-kurssin lisäksi Muonion akatemia tarjoaa ensimmäisenä Euroopassa nuorten aikuisten lumiturvallisuuteen keskittyvän Niko Program -koulutuksen yhteistyössä yhdysvaltalaisen Niko Foundation -säätiön kanssa. Teemme myös koulutusyhteistyötä IFMGA vuoristo-opas Jarmo “Jobo” Metsäkoivun kanssa.

Akatemian arkirytmi koostuu kolmesta aamuharjoituksesta viikossa, ja talvikaudella käydään mäessä myös ohjatusti arki-iltapäivisin. Akatemialaiset käyvät lisäksi kolmesta neljään päivään kestävillä leirityksillä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa noin kerran kuussa lumiseen aikaan. Kaudella 2023 – 2024 on tarkoitus aloittaa yhteistyö tsekkiläisen Freeridecamps.cz -organisaatioon kuuluvan Snowsport Academyn kanssa yhteisellä leirityksellä. Akatemiatoiminta mahdollistaa myös kilpailutoiminnan. Muun muassa Riksgränsenin Scandinavian Big Mountain open -kilpailu on osana vuosikelloa.

- Mainos -

Vastuuvalmentajana Muoniossa toimii Mika Fält, kokenut vapaalaskija ja korkeiden vuorten retkikuntien toimija. Mika on liikunnanopettaja sekä ammattivalmentaja (valmentajan ammattitutkinto). Ennen Muonion akatemiaa Mika on toiminut neljä vuotta Rukan alppikoulussa täysipäiväisenä freeski-valmentajana. 

Levi Snowsport Academy

Alkuperäisellä nimellään Levin Alppikoulu aloitti toimintansa jo vuonna 1999 hiihdonopettajuuteen tähtäävällä monitaitolinjalla ja kilpa-alppihiihdon valmennusryhmällä. 2018 toiminta laajeni vapaalaskuun suuntautuneeseen Freeride-valmennusryhmään. Snowsport Academy järjestää yhdessä Lapin urheiluopiston kanssa myös yläkouluikäisille suunnattuja vapaalaskuhenkisiä yläkoululeirejä.

Turvallisuustaidot ovat nuorten freeride-valmennuksen lähtökohta. Valmennus sisältää SPR:n ensiapukurssit 1 ja 2 sekä Finlav LT:n lumiturvallisuuskurssit 1 ja 2. Monien osaajien ohella Levillä tehdään eniten yhteistyötä Antte Lauhamaan (CAA Avalanche Operations Level 2) kanssa. Kittilässä lajia lähestytään turvallisen harrastamisen ohella ensisijaisesti lajikulttuurin kautta. Kurssitodistusten muodossa tämä tarkoittaa sisä-KTO -kiipeilykurssia ja Shory:n hiihdonohjaajakurssia. Lisäksi Levi opettelee yhdessä Muonion kanssa jäätiköllä liikkumista “Jobon” opeilla. Tapahtumatoiminnan tuntemuksesta saa todistuksen Redu-ammattiopistolta.

Valmennuksessa pyritään tutustumaan lajin lukemattomiin osa-alueisiin, kuten valokuvaamiseen, tapahtumiin, kilpailuihin ja eri ammatteihin aiheen ympäriltä. Levin Freeride-linjalta onkin ponnistettu esimerkiksi FIS freestyle -kiertueelle, FWQ-kisaympyröihin, SBMC-vapaalaskukisojen finaaliin sekä valokuvaamaan näille sivuille. Päivittäisellä tasolla Levin freeride-toiminta tarkoittaa valmennusta, hissilippua ja välinevuokria Leviltä, Levi Wellness Clubin kuntosalijäsenyyttä, päiväretkiä Tunturi-Lapin alueella ja monipuolista leiritystoimintaa aina Alpeilta Lyngenin niemimaan kärkeen. Lumettomaan aikaan valmennus painottuu monipuoliseen kauteen valmistavaan harjoitteluun kuten alamäkipyöräilyyn.

Levi Snowsport Academyn valmennustiimissä freeride-linjan valmennustoiminnasta vastaa Sami Suhonen. Sami on liikunnan- ja terveystiedon opettaja, lumivyöryteknikko, hiihdonopettaja ja pitkän linjan vapaalaskija. 

Freeride Academy Muonio

Muonion Lukio ja Lappia ammattikoulu

Haku yhteishaussa ja erillisellä hakulomakkeella

Valmennusmaksu 1300€/vuosi

Valmentaja: Mika Fält

lisätietoja: mika.falt@muonio.fi

https://www.muonio.fi/en/education-and-training/freeride-academy.html

Levi Snowsport Academy

Kittilän lukio ja Lapin koulutuskeskus Redu, Kittilän toimintayksikkö

Haku yhteishaussa ja erillisellä hakulomakkeella

Valmennusmaksu: 1800€/vuosi

Valmentaja: Sami Suhonen

Lisätietoja: sami.suhonen@edu.kittila.fi

www.levisnowsportacademy.com

Teksti: Mika Fält, Sami Suhonen  Kuvat: Elias Koli Photography

Kommentit

kommenttia