Home » Hyvinkään Sveitsi goes Supernatural

Hyvinkään Sveitsi goes Supernatural

Yksi viime vuosien puhutuimpia keskuksia avasi tälle kaudelle uuden rinteen. SuperNatural -nimeä totteleva kokonaisuus löytyy Sveitsin hyvin tunnetun parkkirinteen viereisestä metsiköstä ja sinne kuljetaan samalla sompahissillä kuin reiliparkkiin. Pidempään Sveitsin rinteitä kuluttaneet saattavat muistaa, että samalla paikalla oli 90-luvun puolella halfpipe. 

SuperNaturalin idea mukailee kevyesti vapaalaskukisoista tuttuja vapaalaskualueita / parkkeja, joissa on tehty puusta hyppyreitä hoitamattomalle rinnealueelle. Koska rinteen koko ei anna kumminkaan myöden isoja droppeja, niin Sveitsin SuperNatural muotoutuu enemmän sidehittien ja muutaman rinteeseen tehdyn obstaakkelin ympärille. Ylhäältä lähtee tavallaan kaksi linjaa – jyrkempi suora vauhdinotto ja sitten enemmän banked slalomia muistuttava mutkarata, mutta rinne varmasti muotoutuu kauden kuluessa vähän käyttäjien oivallustenkin mukaan. 

Rinteen kohokohtana parkkilaskijoille on erittäin loistava kink-reili.

Laaja käyttäjäkunta

Keskusten rinnevalikoimassa on viime vuosina lisääntynyt erilaiset junioreiden ”metsäradat”, joiden varrella voi olla myös jotain parkkielementtejä, mutta nämä ovat selkeästi junioreille tarkoitettuja. Lisäksi muutamissa pohjoisen keskuksissa on tehty ”vapaalaskurinteitä”, joissa on juuri puista tehtyjä hyppyripohjia. SuperNaturalin käyttäjäkunta on näitä laajempi. Siinä yhdistyy nuoremmille mielenkiintoinen kumpuileva maasto ja metsärata, temppulaskijoiden parkki ja hyvän lumen sattuessa kohdalle myös vapaalaskijoille mahdollisuus simuloida rinteen ulkopuolista tunnelmaa. Rinne on kokonaan valaistu, ja lopusta pääsee helposti takaisin hissille samoilla vauhdeilla. Hoitaminen tapahtuu osittain kissalla ja osittain käsin sekä laskijoiden laskulinjojen muovatessa suorituspaikkoja. Sveitsin toimitusjohtaja Matias Petäistön mukaan rinne on vähän ”kokeellinen” ja sen mahdollisuuksia, huoltoa ja toteutustapaa kehitetään sitä mukaa, kun nähdään, miten se lähtee toimimaan ja muotoutumaan. SuperNaturalin mielenkiintoisuus onkin siinä, että se ei ole aina ”täydellinen” – jäisellä kelillä se palvelee lähinnä junioreiden läpilaskureittinä, mutta uudella lumella ja kevään pehmeillä keleillä siitä muodostuu varmasti hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa mahdollisuudet ovat enemmän laskijoiden mielikuvituksen varassa. Isommatkin linjat ovat mahdollisia kuten alueen suunnittelusta vastanneen Sami ”Dr. Luti” Luhtasen bs alley oop puubonkin yli todistaa. Kannattaa käydä katsomassa paikka livenä, aika iso ilma nimittäin. Video tästä löytyy Sveitsin IG-tililtä. 

Parkin lopussa on myös hyvin spottimainen kinkkireili. Toisin kun rinnekinkit yleensä Luhtanen suunnitteli tämän yhdestä kapeahkosta putkesta ja kunnon kinkeillä, jolloin reilin vetäminen tuntuu enemmän katureililtä kuin loivempikinkkiset rinnereilit yleensä. 

SuperNaturalin kehitys on vasta alussa. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tämä muovautuu eri kausille ja minkälainen se tulee olemaan esimerkiksi keväällä. Puiden suojassa oleva rinne ja muutenkin Sveitsin lumivarmuus parkkirinteen puolella voi mahdollistaa sen, että metsän suojassa vedetään sidehittejä vielä hyvin pitkälle kevääseen. 

- Mainos -

SuperNaturalin myötä voisi haastaa myös muut keskukset ajattelemaan käyttäjä- ja rinneprofiileita uudella tavalla – juniorparkin, pro-parkin, metsäreitin ja bankedslalomin raja-aitoja kannattaa hälventää, jos parkkilaskimista haluaa tukea rinteissä myös tulevaisuudessa. Erilaiset ja muuttuvat kokonaisuudet tekevät perinteisten parkkien ohella keskuksista monipuolisemman kokonaisuuden, joissa voi kokea laskemisen kirjoa laajemmalla spektrillä perinteisen parkki/rata/rinne -jaottelun sijaan.  

Pitkä kevät – ja aikainen kauden aloitus

Sveitsi on tunnettu missiostaan pidentää etelän kauden pituutta, ja tässä se on myös nyt parin kauden ajan onnistunut. Tälle kaudelle keskus aukaisi rinteet ennätysaikaisin miniparkilla 24.10. Viime kaudella Sveitsi onnistui pitämään hissejä pyörimässä vielä 9. toukokuuta – pitkälti pisimpään koko maassa. Kun tehdään niin tehdään kunnolla. Odotamme innolla, mitä Sveitsin korttipakasta sujahtaa seuraavaksi pöydälle. Ilmassa on sellainen fiilis, että kaikkia kortteja ei ole vielä käytetty. 

Katso lisää: sveitsinhiihtokeskus.fi

Teksti ja kuvat: Mikko Kempas

Supernatural on hyvin valaistu joten se on laskettavissa aina aukioloaikoina ja varmasti myös pitkälle kevääseen. 

Kommentit

kommenttia