Home » Kantinkääntäjien Himos

Kantinkääntäjien Himos

Himosta on koko sen olemassa olon ajan kehitetty valtavalla intohimolla. Yli 35 vuoden matka ei ole ollut mutkaton, mutta nykyisin keskus on monipuolinen ja Etelä-Suomen suurin hiihtokeskus. 

Jatkuva kehittäminen on nostanut Himoksen myös kuluttajien suosioon. Nyt hiihtokeskuksen vetovastuussa on toinen sukupolvi, joka on tuonut oman osaamisensa myötä lisäulottuvuuksia Himoksen tarjontaan. Vetäjät vaihtuvat, mutta Himoksen hiihtosirkus porskuttaa! 

Laskettavaa koko matkalta 

Näin älykellojen aikakaudella on paikoin ollut huvittavaa verrata kellon antamia korkeuseroja tai rinnepituuksia ilmoitettuihin lukuihin. Älykellot eivät ole maailman tarkimpia korkeusmittareita, mutta harvoin ne luvut kääntyvät laskijoiden eduksi. Himos tuo tähän virkistävän poikkeuksen!

Rinteiden profiilit ovat myös laskijaystävällisiä. Rinne alkaa kunnolla heti hissistä poistumisen jälkeen, ja alhaalla hissille kaarretaan heti rinteen viettävyyden päättyessä. Ei turhia väkisin venytettyjä alku- tai loppuloivia, vaan silkkaa laskuiloa koko rinteen mitalla. 

Rinnekartassa on paljon punaista ja mustaa, ihan syystä. Himos on jyrkkien mäkien ansiosta suosittu ratalaskijoiden harjoittelupaikka. Kisalaskijoiden palvelu on viety Himoksella hyvälle tasolle varaamalla rinteistä tilaa kepin kiertäjille, kertoo Himoksen rinteiden liiketoimintajohtaja Jouni Ojala. 

- Mainos -

”Meillä on leveät rinteet, joten treeniryhmät mahtuvat hyvin rinteeseen. Sähköisen varauskalenterin ansiosta avoimet treeniajat ja -rinteet ovat selkeästi näkyvillä ja varattavissa.” 

Toiminnan laatu korkealla arvoasteikossa 

Himoksen perustajan Juhani Ojalan koulutus oli tekniseltä puolelta. Se on erinomainen lähtökohta rinneyrittäjyyteen, sillä ala on hyvin tekninen. Alusta saakka Himoksella on pidetty huolta, että kuluttajille osin näkymättömissä oleva laitteisto on modernia ja kaikin puolin kunnossa. Esimerkiksi rinnekoneita uusitaan säännöllisin väliajoin, ja lumetuskapasiteettia on tasaisesti kasvatettu sekä modernisoitu. 

”Alkavan kauden suurimmat investoinnit ovat länsirinteiden lumetuskapasiteetin kasvattaminen sekä pohjoisen tuolihissin modernisointi. Käytännössä kaikki klassisen tuolihissin koneistus- ja ohjausjärjestelmät uudistetaan”, kertoo Himoksen toimitusjohtaja Elsi Ojala ja jatkaa: ”Sähköautoilijoiden iloksi länsirinteiden parkkipaikalle on tilattu latauspistokkeita.”

Eikä kyse ole pelkästään laitteisiin investoimisesta vaan niiden oikeaoppisesta käyttämisestä. Lunta tehdään heti, kun pakkaset saapuvat. Himoksen rinteistä ja suorituspaikoista pidetään hyvää huolta, opasteet ovat selkeät ja turva-aidat ovat asiallisesti paikallaan. Hisseillä on aina henkilökuntaa auttamassa laskijoita. Kaikkiaan toiminnan laatuun kiinnitetään Koillis-Hämeessä paljon huomiota. 

”Meille on palkattu parkkimanageri ensi kaudelle. Meillä on hyvä parkki, mutta haluamme viedä temppulaskemisen uudelle tasolle. Managerin avulla varmistamme, että myös suorituspaikkojen viimeinen silaus on tehty kelin mahdollistamalla tavalla”, Jouni Ojala kertoo.  

Parkkimanageri takaa olosuhteisiin nähden optimaaliset olosuhteet. 

Peikkomaista meininkiä 

Himoksen kupeessa oli aiemmin Peikkometsän satupuisto. Puistoa ei enää ole, mutta peikkojen henki elää esimerkiksi rinteiden nimissä sekä lasten ohjelmallisissa retkissä. Kaudelle 2019/20 rakennettiin koko perheen Lumila-alueelle 96 metriä pitkä, katettu mattohissi. Nyt alue on mitä mainion lumi-iloittelualue lapsille sekä vasta-alkajille. Alueella on kaikkiaan neljä hissiä ja viisi helppoa tai erittäin helppoa laskettelurinnettä sekä pulkka- ja tuubimäki. Tuubimäelle noustaan mattohissin avustamana. 

Perheiden viihtyvyyden varmistamiseksi Lumilassa on kolme laavua, kota, sisävessat sekä leikkipaikka. 

Perheiden viihtyvyyttä kasvattaa myös uusi valaistu ensilumenlatu, joka sijaitsee pohjois- ja länsirinteiden välillä. Latu on leveä säilölumesta tehty latu, jota voidaan tarvittaessa jälkilumettaa Himoksen lumetusjärjestelmää hyödyntäen. 1,7 km suuntaansa pitkän ladun sijainti on oivallinen, sillä niin väkisinhiihtäjät kuin mutkamäenlaskijat voivat hyödyntää samoja laavuja sekä rinnekahviloita. 

Kevyempää rinneruokaa

Grilliruoka hampurilaisineen on yleisin rinneruoka munkin ja kaakaon lisäksi. Himoksella on näiden lisäksi tarjolla myös kevyempää purtavaa. Länsirinteiden juurella on ThaiQ- konttiravintola, jossa tehdään tuoreista raaka-aineista thaimaalaista ruokaa. HimosCafén keittobuffet on myös hyvä vaihtoehto rinnepäivän ruokailuun. Kupu tulee kyllä ravituksi, ilman lisätaukoa vaativaa pöhötystä.

Länsirinteiden Himosbuffetissa on tarjolla lounasta. Ravintola Rinne monipuolisti Himoksen lounas- ja illallisvaihtoehtoja. Pohjoisrinteiden päällä oleva perinteinen Vuorikahvio jää hätäisimmiltä laskijoilta helposti huomaamatta.  

Suurta Suomessa

Hissilipun myynnillä mitattuna Himos on Suomen neljänneksi suurin hiihtokeskus. Vajaan 40 toimintavuoden aikana Himoksen rinteiden ympärille on kasvanut mökkikyliä sekä huomattava oheispalveluiden verkosto. Yhä useampi Himoksen matkaaja viettää alueella myös yönsä ja nauttii illalla esimerkiksi Himos Areenan musiikkitarjonnasta. Himoksella kelpaa piipahtaa myös pidempään.  

Juhani Ojala Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kunniajäseneksi

Suomen Hiihtokeskusyhdistys nimesi syyskuussa 2021 vuosikokouksessaan uudeksi kunniajäsenekseen Himoksen perustajan Juhani ”Jussi” Ojalan, 75. 

Aiemmin kunniajäseniksi on nimitetty alan legendat Eino Kalpala ja nyt jo edesmenneet Reijo Riila sekä Juhani Aho.

Ojala on yllättynyt ja hieman hämmentynyt saamastaan kunnianosoituksesta.

”Hyvältähän se tuntuu saada tunnustusta työstä, jota olen alan eteen tehnyt. Arvostan.”

Himos on alun perin yhden miehen vision tulos. Juhani Ojalalla oli unelma, jonka hän on perheensä kanssa toteuttanut.

Ojala on luonut yhden Suomen suurimmista laskettelukeskuksista tyhjästä kirjaimellisesti pystymetsään.

Ojala etsi kartasta viisi potentiaalista laskettelukeskuksen paikkaa ja vertasi niitä kymmenen kriteerinsä perusteella. Tärkein kriteeri oli sijainti riittävän lähellä eteläisen Suomen suuria asutuskeskuksia, mutta olennaisia valintaperusteita olivat myös muun muassa rinteiden profiili, pituus ja ilmansuunta.

”Koska olin ollut hiihdonopettaja, tiesin, millaisissa rinteissä lapset ja aloittelijat saavat kokea laskettelun nautinnon. Pohjois-Himoksessa oli täydellinen profiili. Sieltä rakentaminen sitten aloitettiin.” Juhani ”Jussi” Ojala kertoi Ski.fi:n haastattelussa. 

Syksyn 1982 aikana Ojala teki visiostaan totta askartelemalla Himoksen pienoismallin styroksista. Pienoismalli on yhä yhtiön toimistossa, hallituksen kokoushuoneessa.

Suomen nopein liiketoimintajohtajana

Himoksen rinteiden liiketoimintajohtaja Jouni Ojala kiersi pitkään maailmaa edustaen Suomea nopeuslaskun maailmancupissa. Hänen ennätyksensä suksilla on 239 km/h, jonka hän saavutti Varsissa. Kisauran päätyttyä hän siirtyi Himoksen palvelukseen. Työsuhde-etuna Jouni on pitänyt huolta muustakin kuin suoraan laskemisen taidosta. 

Todisteena Jounin monipuolisuudesta suksilla kertoo myös Pyhällä käydyn Kukkulan Kunkku -kisan voitto vuodelta 1999. 

Hänellä on vahvan kädenjälki myös Suomen Hiihtokeskuksen työssä, eritoten teknisessä työryhmässä ja nykyään myös hallituksessa.

Himos-Yhtiöt Oy on Juhani Ojalan ja Päivi Kuokkasen v. 1984 perustama yksityinen perheyhtiö.

Himoksen operatiivisesta toiminnasta vastaavat nykyään Juhani Ojalan lapset, toimitusjohtaja Elsi Ojala ja liiketoimintajohtaja Jouni Ojala. Juhani Ojala ja Päivi Kuokkanen ovat edelleen mukana kehitystyössä. Päivi Kuokkanen toimii Himos-Yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Juhani Ojalan ja Päivi Kuokkasen poika Joona Ojala on tällä hetkellä suorittamassa varusmiespalvelustaan.

Himos työllistää ympäri vuoden 18 henkilöä sekä noin 120 kausityöntekijää.

Himos lukuina

  • 16 hissiä, joista 2 tuolihissiä
  • 26 rinnettä (+ 4 rinnettä Lumilassa) 
  • Pisin rinne 1 200 metriä 
  • Suurin korkeusero 151 metriä 
  • himos.fi

Teksti: Jussi Ovaskainen Kuvat: Jussi Ovaskainen & Ski.fi

Kommentit

kommenttia