Home » Levin hiihtokeskus kehittyy ennennäkemättömällä tavalla

Levin hiihtokeskus kehittyy ennennäkemättömällä tavalla

Oy Levi Ski Resort Ltd jatkaa innovatiivista sekä ympäristöystävällistä kehitystään. Hiihtokeskus rakentaa eturinteille Glacier Express –tuolihissin ja panostaa eturinteen lumivarmuuteen luoden hissin viereen jäätikön. Myös eturinteen valaistus uusitaan led-teknologialla, joka tuottaa päivänvalon väriä luontoa säästäen. Uusien investointien kustannukset ovat noin 7 miljoonaan euroa.

Levin hiihtokeskuksella on halu tarjota asiakkaille parasta mahdollista palvelua ja upeita lumielämyksiä tunturissa. Hiihtokeskus haluaa myös olla suunnannäyttäjänä niin teknologian käytössä, innovatiivisuudessa kuin myös ympäristöystävällisyydessä. Uudet investoinnit ovat samalla ennennäkemättömiä koko maailmassa.

Glacier Express -tuolihissi

Hiihtokeskus on jo aloittanut uuden Glacier Express -tuolihissin yläaseman rakentamisen eturinteeseen. Uusi tuolihissi tulee korvaamaan ankkurihissin 3 Marjalaki. Myös ankkurihissi 2 Hemmo puretaan pois. Glacier Express –tuolihissi on malliltaan Doppelmayer D-Line, samanlainen tuolihissi on käytössä Levi Westillä. Uuden tuolihissin sijainti on hyvin tuuleton, joten tuolihisseissä ei ole kupua eikä penkeissä lämmitystä.

Laskettelukansa pääsee jo ensi lokakuussa matkustamaan Glacier Express -tuolihissillä ylös tunturiin, jolla nousu ylös kestää vain 3,28 minuuttia. Glacier Express -tuolihissiin siirrytään lähtömaton kautta ja hissi on äärettömän hiljainen sekä vakaa, sillä tuolit ovat varustettu heilahduksen vaimentimella. 

– Uuden tuolihissin tulo on iso askel tunturin kehityksessä. Alkukauden asiakasmäärä on tuplaantunut, joten meillä on heti lokakuussa hyvät olosuhteet sekä nopea ja miellyttävä hissi kuljettamaan asiakkaat tunturiin, sanoo Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Suomen ensimmäinen jäätikkö eturinteelle

Eturinnettä tullaan muokkaamaan monella eri tavalla. Suomen ensimmäinen jäätikkö tulee sijaitsemaan Glacier Express hissilinjasta noin 50 metriä Zero Pointille päin ja sen pituus on eturinteen huipulta alas asti. Jäätikön rinnepohja tullaan tasaamaan ja rinteen kaltevuus poistetaan, samalla parantaen rinneprofiilia palvelemaan entistä paremmin laskettelun harrastajia. Tällä hetkellä kolmos- ja kakkoshissien välissä oleva Fun Park siirtyy puolestaan eturinteen keskiosaan. Myöhemmässä vaiheessa eturinteillä sijaitseva Lastenmaa tulee siirtymään toimintoineen etelärinteen Leevilandiaan.

Jäätikön teko tapahtuu hyödyntäen viimeisintä saatavilla olevaa lumetusteknologiaa sekä säilömällä lunta. Eturinteen vasemman puolen lumetusjärjestelmä siirretään oikealle, jolloin lumet saadaan tehtyä juuri oikeaan kohtaan. Tämä vähentää lumen siirtämistä rinnekoneilla ja näin ollen lumimäärän hyötysuhde paranee sekä energian- ja polttoaineen kulutus pienenee. Lumi säilötään kesän ja syksyn ajaksi Finnfoamin ja Snow Securen lumensäilöntäteknologiaa hyödyntäen. Ensimmäinen osa jäätiköstä avataan ensi lokakuussa. Finnfoamin hallituksen puheenjohtaja Teppo Nieminen näkee yhteistyön laajentamisen Levin kanssa luontevana jatkumona.- Finnfoamin kannalta on todella mielenkiintoista olla mukana suurissa suomalaisissa hankkeissa luomassa uutta mallia maailmalle vastaavasti kuin rakentamisen sektorilla olemme toimineet. Levi kasvaa ja kehittyy voimakkaasti ja aina kun rakennetaan, tarvitaan Finnfoamia. Levi panosti ensimmäisenä isona keskuksena lumensäilönnän kehittämiseen ja yhteistyömme Snow Securen lumen säilöntäkonseptin viimeistelyssä, ja uutuuksien testauksessa on edennyt maaliin loistavasti. Muuttuvissa olosuhteissa lumivarmuus tulee korostumaan. Snow Securen lumensäilöntäkonsepti on myös ekologisin sekä kustannustehokkain ja on hienoa päästä skaalaamaan se seuraavalle tasolle yhdessä Levin kanssa. Kuultuamme Levin jäätiköstä nousi keskusteluun myös laajempi yhteistyö, jota konserniyhtiömme Easy Led valaistusratkaisuineen täydentää hyvin, sanoo Finnfoamin hallituksen puheenjohtaja Teppo Nieminen.

Syksyn ja alkukauden laskettelu- ja harjoittelumahdollisuudet maailmassa ovat rajalliset mm. jäätiköiden sulamisesta ja vaihtelevista säistä johtuen. Valmistuessaan Levi Glacier tarjoaa laadukkaan ja varman alkukauden lumiolosuhteen laskettelun ja lautailun harrastajille sekä myös eri rinnelajien harjoitusryhmille.

– Meillä tulemaan olemaan vaihtoehto jäätikölle eli Levi on varteenotettava laskettelu- ja treenipaikka myös tässä mielessä. Eturinteen kehitys on jatkumo myös Levi World Cup Training Centerille ja maailmancupille. Treeniryhmät pääsevät heti alkukaudesta treenaamaan eturinteellä ja siitä eteenpäin kauden edetessä maailmancup-rinteelle. Viime vuonna Levillä oli kotimaisten harrastajien lisäksi treenaamassa yli 20 maajoukkuetta ennen Levin maailmancupia. Uuden eturinteen tulikaste on ensi vuoden maaliskuussa, kun Levillä järjestetään Interski 2023 kongressi, sanoo Jouni Palosaari.

Uusilla Led-valoilla lasketaan päivänvalossa

Easy LED oy on suomalainen LED-valaistuksen pioneeriyritys. He suunnittelevat ja rakentavat Leville maailman edistyksellisimmät aluevalaisimet laskettelurinteeseen, tavoitteenaan tuoda päivänvaloefekti pimeään. Led-valojen energiatehokkuuden vuoksi niillä pystytään pudottamaan sähköntarvetta, ja edistyksellisen optiikan ansiosta valaistus saadaan suunnattua haluttuihin kohtiin samalla välttäen turhaa valosaastetta ympäristöön ja taivaalle. Jokaisesta valomastosta ympäristöineen luodaan 3D-malli, jonka avulla lasketaan alueen tarvittava valon määrä. Jokainen led-valaisin optimoidaan (ja voidaan myös käytön aikana säätää) erikseen, jolloin saadaan mahdollisimman hyvä ja tasainen valaistus. Aluevalaistuksen älykkään ohjausmahdollisuuden kautta valon määrää voidaan myös vähentää halutessa ja tilanteen mukaan.

- Mainos -

– Olemme ylpeitä päästessämme mukaan tähän merkittävään projektiin Suomen talviurheilun ykköskohteeseen. Tavoitteenamme osaltamme on pidentää kautta tuomalla valaistusolosuhteet tämän nopean lajin vaatimalle tasolle niin turvallisuuden kuin viihtyvyydenkin näkökulmasta – kellon- ja vuodenajasta riippumatta, kertoo Easy LED Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kartio.

Eturinne saa todellisen parannuksen niin ympäristön näkökulmasta kuin asiakaskokemuksen kautta.

– Levi Glacier projekti tukee tavoitettamme palvella parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaitamme. Uuden hissi-investoinnin myötä hissikalustomme modernisointi ottaa jälleen jättiaskeleen eteenpäin. Levi Westin rinnealue uusine hisseineen ja rinteineen on ollut onnistunut kokonaisuus ja näyttänyt suuntaa tulevaisuuden kehittämiselle, sanoo Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen

Hanke on rakennettu Levi Ski Resortin ISO 14001 laatujärjestelmän tärkeimpiä ympäristönäkökohtia tarkasti huomioiden. Hankkeessa hyödynnetään olemassa olevaa rinnealuetta, eikä rakenneta uutta. Uusin mahdollinen hissiteknologia edustaa energiatehokkuutta suhteessa nostokapasiteettiin. Samoin valaistusteknologia on uusinta, energiatehokasta ja älykästä. Ja sokerina pohjalla Finnfoamin ja Snowsecuren kanssa kehitetty lumen säilöntämenetelmä.

– Projekti Levi Glacier on meille valtava mahdollisuus tarjota upeat ensiluokkaiset lasketteluolosuhteet kauden ensimmäisestä päivästä eteenpäin, Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen kertoo.

Tiedote ja kuvat: Levi Ski

Kommentit

kommenttia