Home » Taivalkosken Kuohu Freestyle & Petri Voutilainen (Seurojen sankarit 4/14)

Taivalkosken Kuohu Freestyle & Petri Voutilainen (Seurojen sankarit 4/14)

Taivalkosken Kuohu ry on tarjonnut liikunnan iloa jo vuodesta 1945 lähtien. Lähtökohtaisesti seura perustettiin tukemaan nuorten harrastusmahdollisuuksia. Tällä hetkellä seurassa toimii yhteensä kuusi lajijaostoa, joista yksi on freestylejaosto. Taivalkosken Kuohu Freestyle eli paremmin tunnettu TKF tarjoaa toimintaa kaikille freestylehiihdosta kiinnostuneille laskijoille. Jaoston toiminnan tarkoituksena on edistää freestylehiihdon harrastamista kaikilla sen osa-alueilla: new school -lajeissa, kumparelaskussa ja ski crossissa.

Petri Voutilainen toimii TKF:n puheenjohtajana sekä omien sanojensa mukaan jaoston monitoimimiehenä. Voutilainen on ollut vahvasti vaikuttamassa jaoston toimintaan 2000-luvun alusta lähtien.

”Taivalvaaralla oli ollut vuosia niin sanotusti tyhjää eikä rinteissä ollut aktiivista toimintaa. Seuran alppijaostossa ei tuolloin tapahtunut oikeastaan mitään”, aloittaa Voutilainen.

”2000-luvulla päätettiin nostaa jaoston toiminta takaisin jaloilleen. Silloin jaosto kulki nimellä alppi- ja lumilautajaosto. Aloitettiin harrastetoiminnalla. Pikku hiljaa alkoi laskijoiden keskuudessa herätä kiinnostusta freestylelaskemiseen ja 2000-luvun puolivälissä jaoston nimi vaihdettiin freestylejaostoksi.”

Taivalkosken Kuohun freestylejaostossa on tällä hetkellä noin 20 aktiivista juniorilaskijaa

- Mainos -

Kaksi kertaa viikossa tiistaisin ja torstaisin TKF pitää laskijoilleen freestylekoulua. Tämän lisäksi rinteessä käydään laskemassa keskimäärin kaksi tai kolme kertaa, joko Taivalvaaralla, Rukalla tai Syötteellä.

”Pääsääntöisesti me treenaamme Taivalkoskella tai Rukalla. New school -laskijat käyvät myös Syötteellä. Laajemmin meidän parista kymmenestä laskijasta kisailee vajaa puolet”, kertoo Voutilainen.

Kauden aikana jaosto järjestää oman Taivalvaaran Freestyle Cupin, joka koostuu kolmesta eri osakilpailusta. Cup pitää sisällään kilpailut big airissa, slope stylessa ja crossissa. TKF:n omat kisat ovat hyvässä suosiossa.

”Omissa kisoissa käy valtaosa treenaajista. Tämän lisäksi kisoissa nähdään myös muualta tulevia laskijoita”, kertoo Voutilainen.

TKF:n päivittäistä toimintaa pyöritetään vapaaehtoistoiminnan kautta. Ilman laskijoiden aktiivisia vanhempia toiminnan pyörittäminen olisi vaikeaa.

”Meillä on jaostossa vapaaehtoisia noin puolenkymmentä. Lähes kaikilla on omia lapsia treenaamassa”, sanoo Voutilainen.

Voutilaisella itsellään ei ole suoraa lajitaustaa

Suksilla mies on elämänsä aikana kyllä laskenut keskivertoa enemmän, mutta innostus lajiin ja sen kehittämiseen Taivalkoskella lähti liikkeelle oman pojan kautta.

”Kävin itse hiihdonopettajan kurssit ja samalla oma lapsi innostui lajista ja treenaamisesta. Kävimme Iso-Syötteellä oululaisten järjestämässä freestylekoulussa. Heidän lopetettuaan toimintansa syntyi ajatus perustaa vastaavanlainen koulu myös Taivalvaaralle. ”

Seuratyö ja omien lasten aktiivinen harrastaminen tuo freestylen tiiviisti osaksi Voutilaisen omaa arkea

”Vapaa-aika menee pitkälti tämän harrastuksen parissa. Laskin keväällä, että viime kaudella minulla oli noin 110 päivää, jolloin olin lapioimassa suorituspaikkoja kuntoon treenejä ja kisoja varten. Kumpareikon kunnossapito kun vaatii ihmisen tekemää kunnostamista. Lisäksi rinteessä tai rinteen juurella vietettyjä päiviä minulle kertyi kaikkiaan vielä enemmän kuin noita ”lapiointipäiviä.”

Hiihtokeskuksen toimintaan Voutilainen lähti mukaan oman työnsä kautta. Taivalkoskella liikunnanohjaajana toimiva Voutilainen sai tehtäväkseen tarjota ja tuottaa toimintaa hiihtokeskuksessa.

”Päivätyön kautta minulla on ollut mahdollisuus päästä vaikuttamaan asioista myös kunnan sisällä. Vuosia on jo tehty hyvää yhteistyötä kunnan ja hiihtokeskuksen kanssa”, kertoo Voutilainen.

Onnistuneesta seuratoiminnasta ja toteutuneista suorituspaikkauudistuksista voidaan myös kiittää hyvää ja toimivaa yhteistyötä Taivalvaaran hiihtokeskuksen sekä kunnan kanssa.

”Yksityinen yritys hoitaa hiihtokeskusta ja heidän kanssaan meillä on hyvät välit. Pääsemme esimerkiksi treenaamaan vaikka hiihtokeskus ei vielä virallisesti olisikaan auki. Kunta on myös vahvasti toiminnassa mukana. He hoitavat paikkojen kunnostusta ja ylläpitoa.”

Taivalvaaralla panostetaan alkutalveen.

Tavoitteena on saada kausi aloitettua aina mahdollisimman aikaisin. Tämä antaa TKF:lle mahdollisuuden tarjota leiripaikkoja ja – toimintaa myös muillekin kuin jaoston omille laskijoille.

”Meillä on hyvät suorituspaikat ja aktiivista leiritoimintaa alkutalvesta. Jo alkutalvesta löytyy hyvät laskuolosuhteet. Meillä hiihtokeskuksen puolesta lumetetaan perusrinteiden lisäksi myös suorituspaikat jo heti ensi lumilla.”

”Tällä hetkellä TKF:ssä meillä on pääpaino enemmän junioritoiminnassa, mutta nyt myös edistyneemmille laskijoille löytyy suoritus- ja treenipaikkoja. Ikähaitari laskijoiden keskuudessa on kymmenestä kahdeksaantoista ikävuoteen”, jatkaa Voutilainen.

”Hyvät olosuhteet ja runsas treenaaminen ovat tuottaneet tulosta ja seuramme laskijat ovat parina viime vuonna menestyneet erinomaisesti. Kahden viime kauden aikana laskijamme ovat voittaneet kumparelaskussa mm. 9 Suomen mestaruutta, mitaleja Pohjoismaiden mestaruuskisoissa, neljä Audi Freestyle Ski Tourin kokonaisvoittoa, Skandinavian Cupin kokonaisvoiton ja pari kolmatta sijaa”, kertoo Voutilainen iloisena.


Taivalvaaran suorituspaikat

Tällä hetkellä Taivalvaara on Suomen monipuolisin harjoittelupaikka kumparelaskijalle. Kuluvan talven edetessä Taivalvaaralta löytyy nyt kaksi kumpareikkoa. Toinen on ”kisamäki”, joka on noin 210 metriä pitkä ja noin 20 astetta jyrkkä sekä ”treenimäki”, joka on noin 160 metriä pitkä ja jyrkkyyttä rinteestä löytyy noin 26 astetta. Tämän lisäksi paikan päältä löytyy myös rollerit eli aaltolatu ja erillinen hyppypaikka.

Lisätietoa www.taivalkoskenkuohu.fi

Julkaistu alunperin lehdessä 4/14

Teksti Sanni Kivipelto   Kuvat Petri Voutilainen

Kommentit

kommenttia