Home » Vapaalaskua opiskelemaan – Levi Snow Sport Academyn FreeRide-koulutusohjelma

Vapaalaskua opiskelemaan – Levi Snow Sport Academyn FreeRide-koulutusohjelma

Levi Snow Sport Academyssa (ent. Levin alppikoulu) panostetaan alppihiihdon ohella myös vapaalaskuun ja uuden FreeRide-koulutusohjelman opiskelijapaikkoja kohtaan osoitettiin heti suurta mielenkiintoa. Vapaalaskuvalmentaja Pertti Vanninen ja alppikoulun päävalmentaja Jukka Markkanen avasivat EDGE:lle konseptia.

Pertti Vanninen kertoo, että ajatus lähti liikkeelle paikallisesta tarpeesta. 

”Levi Ski Clubissa on pyöritetty freeskiers-ryhmää jo useampi vuosi. Nyt nuoret alkoivat tulla siihen ikään, että oli aika tarjota vapaalaskukoulutusta myös toisen asteen opiskelijoille.”

Päävalmentaja Jukka Markkasen mukaan heidän strategiassaan oli aluksi lajirepertuaarin laajentuminen freestyleen. 

”Pari vuoden aikana ajatus jalostui siitä, että meidän on tarjottava toimintaa laajemmalla skaalalla, laajemmalle joukolle. Sen takia kyseessä nimenomaan FreeRide-koulutus, joka rajaa mahdollisimman vähän toimintaa; saa itse valita välineensä ja kilpaileminen on mahdollista, muttei ole toiminnan ydintarkoitus. Tiedon lisääminen ja turvallisuus harrastamisessa nousivat pääteemaksi.”

Suosioon osattiin varautua

Oppilaita aloitti nyt yhteensä kuusi. Neljä opiskelijaa siirtyi monitaitolinjalta oman kiinnostuksen kautta ja kaksi uutta ovat molemmat ulkopaikkakuntalaisia.

- Mainos -

”Oli hienoa, että saimme koulutuksen heti käyntiin. Opiskelijoita on nyt Kittilästä, Kolarista, Vantaalta ja Saaristomeren tuntumasta Rymättylästä”, Vanninen sanoo tyytyväisenä.

Vapaalaskun suosio on ollut jo pidempään kovassa nosteessa ja kiinnostus lajia kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta, joten FreeRide-koulutusohjelman suosiota osattiin Levillä odottaa. 

”Olimme viime keväänä niin sanotusti jännän äärellä kun odottelimme tuleeko vaadittu minimimäärä hakuaikana täyteen. Odotimme viittä aloittavaa ja sen saimme. Koulutukseen otetaan maksimissaan kahdeksan laskijaa, joten määrä on jo nyt hyvä”, Markkanen summaa.

Maaston hyödyntäminen kuuluu vapaalaskijan perustaitoihin vaikka telemarkeillakin.
Photo: Teemu Moisio/PTB-Creative

Oppilas valitsee itse päälajin

Pertti Vanninen kertoo, että he eivät halua rajoittaa onko oppilaalla jaloissa alppi- tai telemark-sukset vai lauta. Oppilas siis valitsee itse päälajinsa FreeRide –koulutuksessa. 

”Koulutukseen kuuluu myös perustaitoharjoittelua monitaitolinjan kanssa, jossa käydään eri lajien perusteet kaikilla eri välineillä. Myös FreeRide–koulutuksessa olevat käyvät koulun aikana hiihdonopettajakurssin ja ovat näin päteviä toimimaan hiihdonopettajina tulevaisuudessa”, Vanninen avaa.

FreeRide-koulutuksen pääsisältö on vapaalasku, siihen liittyvät eri ilmiöt sekä siinä oppiminen. 

”Koulutuksessa on mukana lumiturvallisuutta, offari-retkiä ja niihin liittyen myös yön yli vaelluksia 

tuntureilla, parkkilaskemista, köysitoiminnanohjaaja- ja ensiapukurssit, melontaa, vaelluksia, pyöräilyä ynnä muuta monipuolista luonnossa toimimista, jolloin opiskelijat saavat monipuolisen kokonaisymmärryksen luonnon elementeistä”, Vanninen korostaa.

Päävalmentaja Jukka Markkanen kehuu FreeRide-koulutuksen päävetäjää Pertti Vannista, joka omaa hyvät taidot välineellä kuin välineellä. 

”Pepe on intohimoinen laskija ja valmentaja, joka on käynyt lähestulkoon kaikki mahdolliset lajiin liittyvät koulutukset mitä Suomessa järjestetään. Uskon, että parempaa vetäjää emme olisi voineet saada. Tilanteen tai aiheen vaatiessa käytetään ulkopuolisia kouluttajia”, Markkanen kehuu.

Opetusta niin Levin ympäristössä kuin Pohjois-Ruotsissakin

Levin ympäristössä on FreeRide-koulutukseen hyvät puitteet. Opiskelijat harjoittelevat Levillä eri perustaitoja sekä laskevat parkkia Levin South Parkissa. 

Levin lähitunturit Ylläs, Aakenus ja Pallas tarjoavat lisää harjoituskenttää eikä Leviltä ole pitkä siirtymä Ruotsin puolelle Abiskoon, Björkildeniin ja Riksgränseniin. Keväisin on ohjelmassa koko Snow Sport Academyn retki Ruotsiin.  

Kiinnostuitko FreeRide-koulutuksesta? 

Haku suoritetaan Snow Sport Academyn nettisivujen kautta vapaamuotoisella hakemuksella. Hiihtolomaviikoilla tullaan järjestämään avoimet ovet, jolloin toimintaan ja vetäjiin pääsee tutustumaan. 

Aikataulut tiedotetaan nettisivuilla ja somessa ennen joulua. Hakijat tullaan haastattelemaan ja pyydetään mahdollisesti laskunäyte tai video laskutaidoista, mikäli hakijoita on paljon ja joudutaan tekemään valintoja hakijoiden kesken. Hyvät laskutaidot on hyvä omata, mutta pääasia, että hakijalla on palava kiinnostus vapaalaskua kohtaan. Kaikki muu on opittavissa koulutuksessa.

www.levisnowsportacademy.com

Myös lumilautailijat voivat hakea FreeRide-koulutusohjelmaan.
Photo: Teemu Moisio/PTB-Creative

Teksti ANTTI ZETTERBERG   Kuvat TEEMU MOISIO

Kommentit

kommenttia