Home » TÄYDELLINEN HIIHTOMATKA – BAD GASTEIN (EDGE 3/16)

TÄYDELLINEN HIIHTOMATKA – BAD GASTEIN (EDGE 3/16)

Bad Gastein on suomalaisten suosituin alppimatkakohde, eikä suotta. Tyylikkäällä itävaltalaiskohteella on tarjottavaa kaikentasoille laskijoille, eikä pidä unohtaa loistavia patikointimahdollisuuksia laskettelukauden ulkopuolella. Gasteiner-laaksossa noin 100 kilometrin päässä Salzburgista sijaitseva noin 5000 asukkaan Bad Gastein on ollut hyvää oloa ja mieltä hakevien suosiossa jo satoja vuosia. Jo vuonna 1230 minnelaulaja (saksalaista lyyristä ritarirunoutta) Neidhart von Reuental lauloi Gasteiner-laaksossa sijaitsevista kuumista lähteistä ja niiden parantavasta voimasta.

Varsinainen kylpylätoiminta käynnistyi kuitenkin toden teolla 1800-luvulla kun Euroopan hallitsijat ottivat Bad Gasteinissa käynnin tavakseen. Tänä päivänä Bad Gasteiniin tullaan talvisin kuitenkin etupäässä laskettelemaan ja siinä sivussa viihdytään kylpylöissä. Bad Gastein ei näytä perinteiseltä alppikylältä, sillä vanhan keskustan arkkitehtuuri on pääosin peräisin 1850–1930-luvuilta. Keskustassa on runsaasti komeita koristeellisia kivirakennuksia.

Bad Gastein poikkeaa omalla juhlavalla tavallaan perinteisistä alppikylistä. Kuva Bad Gastein Press Service.

Alppihiihto

Alppihiihdolla ja laskettelulla on Bad Gasteinissa yli satavuotiset perinteet. Vuoden 1958 alppihiihdon MM-kisojen isäntäkaupunki tarjoaa todella monipuoliset puitteet niin rinteissä kuin niiden ulkopuolellakin viihtyville laskijoille. Bad Gasteinissa on käytännössä kolme erilaista hiihtoaluetta: leppoisa, lapsille ja aloittelijoille sopiva Dorfgastein laakson pohjoisosassa, Bad Gasteinin kylän Stubnerkogelin alue, jonka ala-asema on aivan pääkadun läheisyydessä. Taitaville laskijoille ja offareita halajaville profiililtaan jyrkempi Sportgastein tarjoaa haasteita lähes 2700 metriin yltävällä Kreuzkogelilla. Täällä parhaimmat laskut alkavat reippaasti puurajan yläpuolelta upeiden näkymien sävyttämänä. Kannattaa muistaa, että Kreuzkogelin offareille ei kannata lähteä suin päin painamaan vaan palkata opas, jonka avustuksella alueesta saa kaiken irti mahdollisimman turvallisesti ja mukavasti. Alueen pisin lasku löytyy kuitenkin Bad Gasteinin ja Dorfgasteinin välillä olevalta Hohe Schartelta. Länsisuuntaiselle laskulle kertyy korkeuseroa 1400 metriä ja pituutta noin yhdeksän kilometriä.

Rinnealueiden tuntumassa löytää nopeasti omat metsäreitit. Kuva Bad Gastein Press Service.

Laaja rinnealue mahdollistaa aina hyvää laskua

Bad Gasteinin puitteet perustuvat laajaan alueeseen, jossa eri suuntaiset ja profiiliset rinteet täydentävät mukavasti toisiaan. Alueen 220 hyvin hoidettua rinnekilometriä ja offarimaastot takaavat, että jostain löytyy aina hyvää laskettavaa. Jokaisesta Gasteinin laakson hiihtokeskuksessa löytyy kuitenkin myös aloittelijoille sopivia rinteitä. Gasteinerin laakson eri rinnealueet on helppo saavuttaa hissilipun hintaan kuuluvalla skibussilla, jonka pysäkkiväli on riittävän tiheä. Päivän aikana ehtii siis hyvin kurvailla eri tyyppisissä rinteissä tai vaihtaa nopeasti paikkaa, jos olosuhteet muuttuvat epäsuotuisiksi. Jos kuitenkin ehdit loman aikana käymään kaikki alueet läpi, voit hankkia Ski Amadé –passin, jolla pääsee laskemaan lukuisissa naapurikeskuksissa yhteensä 760 rinnekilometrin verran. Ja mikä parasta, itävaltalaisille on kunnia-asia pitää rinteet huippukunnossa. Aikaisin aamulla rinteeseen menijä löytää varmuudella Bad Gasteinissa Alppien hienointa vakosamettia.

Angertal nähtynä Stubnerkogelilta. Kuva Numi Nummelin.

Ahkera laskeminen vaatii kunnon eväät

Laajalla alueella laskeminen vie rutkasti energiaa. Bad Gasteinissa laskija ei jää nälkäiseksi. Jokaisella rinnealueella on yksi tai useampiakin rinneravintoloita, joista saa evästä joka lähtöön. Osa ravintoloista on tunnelmallisia hüttejä (saks. erämaja), joissa ruokalista on perinteistä alppialueen tukevaa ruokaa makkaroineen ja schnitzeleineen erilaisilla perunasta tehdyillä lisukkeilla höystettynä. Toki myös erilaisia pastaruokia, laadukkaita hampurilaisia, pizzoja ja keittoja on tarjolla. Hintataso on suomalaisittain maltillinen. Bad Gasteinin Ski Lodge Reineken johtaja, suomalainen Hanne Mäkinen nostaa Jungerstube-nimisen rinneravintolan omaksi ehdottomaksi suosikikseen. ”Ravintola sijaitsee kätevästi Jungeralm-hissin vieressä ja panostaa erityisen laadukkaaseen ruokaan sekä raaka-aineisiin. Tunnelmallinen ravintola ei jätä kylmäksi”, Mäkinen vinkkaa. Sportgasteinin puolelta Mäkinen nostaa Valeriehausin. ”Sportgasteinin vaativat rinteet ottavat veronsa ja Valeriehausin eväillä nälkä lähtee. Valeriehausin wieninleikkeen syötyään jaksaa taas painaa”, Mäkinen nauraa.

- Mainos -
Bellevue Alm edustaa tyyliltään perinteistä alppihenkistä ”hütteä”. Kuva Bellevue Alm.

Laskupäivän päätteeksi

Onnistunut laskupäivä on mukava päättää maailmankuulussa itävaltalaisessa after skissä. Bad Gasteinissa iltaelämä on vilkasta ja baarien tarjonnassa on laveutta joka makuun. Hanne Mäkinen poimii muutaman must-paikan, joihin Bad Gasteinin kävijän kannattaa suunnata. “Silver Bullet Bar tarjoaa elävää musiikkia joka päivä ja meininki on taattua. Jos nälkä yllättää, voi listalta poimia reilun jenkkihenkisen hampurilaisen. Hotelli Salzburger Hofin aistikkaassa Jagdstubessa viihtyy hieman rauhallisemmasta menosta pitävä ja Eden Pubissa pääsee aitoon pubitunnelmaan”, Mäkinen listaa. Ruokaravintoloiden laajasta tarjonnasta Mäkinen nostaa Bellevue Almin, johon siirrytään iltaisin ravintolan omalla tuolihissillä ja alas voi tulla kelkalla. Myös entisessä kasinoravintolassa toimiva Ginger&Gin saa vahvan suosituksen. “Ginger&Ginissä alppikeittiö yhdistyy upealla tavalla aasialaiseen keittiöön ja makumaailma edustaa näiden kahden parhaita puolia”, Mäkinen tunnelmoi.

joulu_badgastein-6676
Silver Bullet Barissa on hiihtokaudella takuuvarma after ski –bändi lauteilla joka päivä. Kuva Jussi Ovaskainen.

Kylpemään Bad Gasteinissa kannattaa ehdottomasti vierailla kylpylässä. Suosituin ja paras kylpylä on Felsentherme, jossa laskupäivän kolotukset ja vilu katoavat nopeasti. Kylpylä on valtava kokonaisuus, jossa on useita saunoja sekä lämpimät altaat sisällä ja ulkona. ”Ulkoaltaassa on tunnelmallista rentoutua ja ihailla samalla lumihuippuisia vuoria”, Hanne Mäkinen sanoo.

Kylpylässä on mahtava huuhtoa pois laskupäivän rasitukset. Kuva Bad Gastein Press Service.

Lapsille

Lapset viihtyvät Bad Gasteinissa varmasti: rinteissä löytyy aina sopiva vaihtoehto, kylpylässä on mahtavaa pulikoida ja kylästä löytyy useita erinomaisia hiihtokouluja. Alppimatkojen matkoilla matkustaville asiakkaille on tarjolla lisäksi erityinen Kids Club, jossa henkilökunta touhuaa lasten kanssa sisällä ja ulkona. Hieman vanhemmille on tarjolla myös ohjattua toimintaa, kuten lasten oma rinnenäyttö tai after ski.

Lapsille löytyy tarvittaessa ammattitaitoisia leikittäjiä. Kuva Jussi Ovaskainen.
Rinteessä opastus hoituu myös lapsille näppärästi. Kuva Jussi Ovaskainen.

Bad Gastein, Itävalta

  • Kyläkorkeus 1100 m
  • Korkein hissiasema 2686 m
  • Asukkaita 5000
  • Kausi joulukuusta huhtikuun loppuun
  • 220 rinnekilometriä 44 hissiä 55 ravintolaa ja 24 baaria

Miten Bad Gasteiniin?

Helpoiten Bad Gasteiniin pääsee Alppimatkojen suoralla lennolla Salzburgiin, josta on noin 1,5 tunnin bussimatka kohteeseen. Selvää rahaa säästää, jos ostaa All Inclusive –paketin, johon sisältyvät niin lennot, kuljetus, majoitus & ruokailut ja hissilippu. Kaikki on hoidettu valmiiksi, joten ei tarvitse keskittyä kuin hiihtoon.

Lisätietoa

Mitä kaikkea Bad Gasteinissa voi tehdä? Katso videot!

 

rinnekartta
Rinnealueita löytyy Gasteinin laaksosta jokaiseen makuun.
Teksti ANTTI ZETTERBERG
Kuvat JUSSI OVASKAINEN, NUMI NUMMELIN & BAD GASTEIN PRESS SERVICE

Kommentit

kommenttia