Home » Miten toimii kuoriasu 100% merinovillasta? – Devold Trollkyrkja

Miten toimii kuoriasu 100% merinovillasta? – Devold Trollkyrkja

Ekologisuus on päivän sana ja perinteisesti kuorivaatteet ovat olleen laskuvaatteissa hyvin ongelmallisia sen kannalta. Kuorivaatteiden materiaalit ovat sisältäneet paljon synteettisiä keinokuituja, joiden valmistus on hyvin kuluttavaa ja lisäksi niistä irtoaa mikromuovia ympäristöömme. Kalvomateriaalit ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti ekologisemmiksi, mutta norjalainen Devold vie pelin vielä astetta pidemmälle kehittäen 100% merinovillasta tehdyn kuorimateriaalin nimeltään MerinoPerform WP. 

Kyseessä ei ole siis mikään sekoite, vaan takki on todellakin 100% merinovillaa, josta Devoldilla on kokemusta jo vuodesta 1853. Tuotantoprosessi on pitkään kehitelty tekniikka millä erittäin hienosta australialaisesta merinovillasta saadaan tehtyä vedenkestävää ja hengittävää materiaalia. Hengittävyys ja kuivuminen ovatkin merkittävimmät tekijät mitkä erottavat Trollkyrkjan muista kuorivaatteista. Monet takit kyllä pitävät kosteutta, mutta melkein mikään testaamamme takki ei ole suhteessa yhtä hyvin päästänyt sitä myös ulos. 

Reidessä oleva kännyllätasku on sijoitettu hyvin niin, että kännykkä tai lompakka siellä pidettynä ei ole liikkumisen tiellä tai häiritse kovemmassakaan vauhdissa. 

Ulkonäkö ja fiilis

Ulkonäöltään Trollkyrkja ei turhia koreile. Se on äärimmäisen minimalistinen takki, jossa ei ole mitään turhaa. Jopa merkin logokin on samaa väriä kun itse takki. Hinta on korkeahko, paikasta riippuen n 600€ – 700€ takista, jossa päällepäin ei ole ”mitään ihmeellistä” voi tuntua korkealta, mutta Trollkyrkja on selkeästi enemmän pitkäaikainen sijoitus, jonka ostaja tietää mitä haluaa heräte- ja kausiostosten sijaan. Takki toimii loistavasti myös siistinäkin kaupunkitakkina vaikka työmatkalle ja mihin tahansa muuhun vapaa-aikaan. Se ei ole pelkästään laskettelutakki. Mitoitukseltaan takki ja housut olivat melko maltilliset, omalle 181cm koolle L oli juuri sopiva, eikä ”fitti” ollut laskettelutakkimainen suuri, vaan enemmän vapaa-ajan takkia muistuttava. En kokenut tätä siltä ongelmaksi rinteessä. Alle meni hyvin kevyttoppa tai fleece. 

Tuuletusaukot löytyvät housuissa reiden sivusta ja toimivat molempiin suuntiin. Devoldin logot ovat minimalistiseen tyyliin saman väriset asun kanssa, eli tässä tapauksessa mustat. 

Taskujen suhteen takissa on molemmilla puolilla vetoketjulliset vinot taskut ja sitten vielä toisella puolella ”kännykkätasku” vetoketjulla. Tuuletusaukot löytyvät kainaloiden alta. Trollkyrkjan kaikki saumat ovat teipattu.

Materiaali on todella mukavan tuntuinen. Räntäsateisissa kenttätesteissä voimme todeta takin pitävän hyvin kosteuden sisällä. Erityisen mukavaksi materiaalin tekee sen kuivuminen. Merinoalusvaatteiden tapaan sen voi heittää vain kuivumaan ja tuulettumaan sekä antibakteerinen materiaali on päivästä toiseen kuin uusi. Kovankin hikoilun jälkeen olo on hetkessä kuin olisi vasta laittanut takin päälle. 

- Mainos -

Takin huppu on niin iso, että se sopii kypärän kanssa, mutta sen saa myös kuminauhalla vedettyä sen verran kasaan, että se ei näytä oudolta ”kaupunkitakissakaan”. 

Materiaali on myös konepestävä 30 °C asteessa, ilman rumpukuivausta.

Trollkyrkja laskuhousut

Hyvin istuvat, korkeavyötäröiset laskuhousut, joissa on erittäin hyvin vahvistetut lahkeet. Merinovilla materiaalina tekee varsinkin housuista todella mukavat, eikä fiilis ole yhtään ”kurahousumainen”. Housuissa tuuletus toimii mm. reisistä vetoketjuilla ja samaten haalarimallisten housujen sivuvetjua voi käyttää taukotuuletukseen, sillä se aukeaa myös alhaalta päin. Materiaalista voi sanoa vain samaa kun takinkin materiaalista. Erittäin mukava, kuiva ja helposti käytettävät. Kaikki vetoketjut ovat tietenkin vedenpitävät ja housuissa on myös kapeahkot säädettävät ja irroitettavat olkaimet. Leikkaus on myös nivelletty, mikä lisää housujen mukavuutta ja kestävyyttä. Materiaalin paksuudeksi sekä takissa että housuissa ilmoitetaan 230 g/m2. 

Molempien olkaimien alapuolella oleva joustava pikkutasku esimerkiksi hissilipulle tai pankkikortille. 

Devold Trollkyrkja takki ja housut

Materiaali: 100% musesing-vapaata merinovillaa

Materiaalin paksuus: 16,5 mikronia, 230 g/m²

Takissa tarrakiinnitykset hihoissa, vettähylkivät vetoketjut, esimuotoillut hihat, säädettävä sauma, pidennetty selkä, Tuuletusvetoketjut kainaloissa

Housuissa tuuletus:  Sivuvetoketjut reidessä, kaksi reisitaskua.

Muuta: Vahvistettu haarakiila, vettähylkivät vetoketjut, esimuotoillut polvet, säädettävät olkaimet 

Devoldin maahantuojana toimii Active Marin & Outdoor Oy

Huppu on tilava ja menee myös kypärän kanssa, mutta ei myöskään liian iso niin että takkia on myös mukava käyttää ”arkitakkina”.

Teksti: Mikko Kempas Kuvat: Emil Kempas

Kommentit

kommenttia