Home » Kuura Koivisto

Kuura Koivisto

Kuura Koivisto on Suomen kirkkaimpia freestyletähtiä. Tammikuussa 2022 olympiapaikka oli jo takataskussa, kun kaatumisen seurauksena polvi antoi periksi ja ACL, kierukka ja sivuside vaurioituivat. Suuri haave eli olympialaiset jäivät välistä, ja leikkauksen jälkeen alkoi kova kuntoutus. Nyt reilu 9 kuukautta loukkaantumisen jälkeen Kuura on päässyt takaisin mäkeen ja vastaa iloisena puhelimeen Rukalta. 

Takaisin mäkeen kuntoutuksen jälkeen

”Pää on kestänyt tosi hyvin, olen ylpeä itsestäni, miten olen jaksanut kuntoutuksen. Vaikka tekee mieli mäkeen, niin välillä tulee tosi palkitsevia fiiliksiä siitä, kun kaikki menee nappiin. Tilanteeseen nähden menee siis todella hyvin.”, Kuura vastaa kysyttäessä kuulumisia. Kulunut vuosi on mennyt varsin tiiviisti kuntoutumisen parissa, mutta se ei ole innokasta laskijaa lannistanut, päinvastoin laskemisen riemu on melkein suurempi kuin koskaan. Kuura on tehnyt ison työn polven ja muutenkin fyysisen kunnon kanssa ja saanut apua leikkaavalta ortopediltä, fysioterapeuteilta sekä maajoukkueen valmentajilta. Sosiaalisella miehellä on iso tukiverkosto ja loukkaantumisen aikana on ollut hyvä huomata, että laskemisen ulkopuolellakin on elämää.

Puhdas laskemisen ilo nousee useassa kohdassa haastattelua esiin. 

”Ei ole järkeä, miten paljon laskemisesta voi nauttia!”, Kuura huudahtaa. 

Sisäinen motivaatio on löytynyt jo kauan sitten. Elämä on päämäärätietoisesti mennyt kohti laskuhaaveita koko elämän. Ensimmäisen kerran Kuura oli suksilla 3-vuotiaana. Pienen lumilautahairahduksen jälkeen hän palasi jälleen suksille ja painoi pitkin Saariselän rinteitä kolme vuotta vanhemman isoveljensä ja tämän kavereiden perässä. Laskeminen itsessään toi nautintoa heti alkujaan. Kavereiden väsyessä Kuura jatkoi luuppaamista yksinkin iltaan asti. Jo pienenä Kuuraa ajoi sopiva kehittymistä tukeva kisailufiilis. Tavoitteena oli olla isoveljeä parempi. Kuuraa naurattaa, kun kysyn, milloin hän saavutti lapsuuden haaveensa eli kehittyi isoveljeä paremmaksi laskijaksi: ”Minulla ja veljellä taitaa olla tästä eri vastaus! Omasta mielestäni joskus yläastevuosina, mutta veli saattaa olla sitä mieltä, että en vieläkään” 

- Mainos -

Miksi Ruka on paras?

Jo seitsemännellä luokalla Kuura tiesi, että haluaa muuttaa Ivalosta Rukalle Alppilukioon parempien treenimahdollisuuksien perässä. Kysymykseni Suomen parhaasta freestyleharrastuspaikasta on liian helppo. ”Ruka tietenkin. Rukalla on parhaat olosuhteet laskemiseen, ja olen oppinut myös tuntemaan parkin tekijät, jolloin heille voi esittää toiveita ja ehdotuksia” Ruka Ski resort sponsoroikin Kuuraa ja Saaruan kukkuloilta löytyy myös Kuuran toinen perhe eli laskukaverit – tiivis yhteisö niin rinteissä kuin rinteen ulkopuolella. Maailmalla laskureissuilla Kuura elää hetkessä eikä haikaile Suomeen, vaikka Rukan arki hyvää onkin. Laskemisen kannalta on Kuuralle parempi, jos voi olla yhdessä paikassa pidempään, jolloin toistoja kertyy eikä matkustuspäivät vie liikaa aikaa laskemiselta. Tälle kaudelle Kuura on päässyt jo mäkeen ja laskemaan reilejä, mutta isommat ilmat ovat vasta odottamassa. Kova treenaaminen tulee kohtalaisen luonnostaan tältä ammattilaisurheilijalta ja sen hän huomasi jo Alppikouluvuosina. Salilla käytetyt tunnit helpottivat laskemista ja erityisesti raskaita leirejä. Itsestäänselvyytenä Kuura toteaakin, että laskeminen hänen tasollaan vaatii hyvää kuntoa. Kuntosali on tuttu paikka ja harrastukseksi Kuura toteaakin kaiken liikuntaan liittyvän. Trampalla hyppiminen rentouttaa.

Tänä syksynä kuntoutumisprosessi on liimannut sukset Rukalle, ja Kuura näyttää toisaalta nauttivan siitä. Aikaisempina vuosina kisakauden alussa on ollut häsellystä ja reissaamista ympäriinsä.  Nyt on ehtinyt rauhoittumaan ja on aikaa kehittyä ilman kiirettä tai kisapakkoa. Hän toteaa saavansa keskittyä vain kuntoutumiseen ja laskemiseen. Herraa vaikuttaisi olevankin haastava saada pois rinteestä ja välipäivätkin on laitettava kalenteriin. 

”En kyllä uskalla sanoa, monta laskupäivää tulee vuodessa, paljon! Niin paljon kuin keho kestää, välipäivät on laitettava kalenteriin” Kuura naurahtaa. 

Kun ei tarvitse pakottaa itseä mäkeen, niin ei tarvitse laskea mäkipäiviä. Kisareissuilla miestä harmittaakin eniten se, että itse laskuaikaa jää usein harmittavan vähän. Tulevana kautena Kuura ei stressaa kisaamisesta, jos kaikki menee hyvin, niin ehkä helmikuussa 2023 paluu kilpakentille ja kevään MM-kisatkin siintävät mielessä. 

”Mutta vain, jos kuntoutuminen menee suunnitelmien mukaan. Tällä hetkellä kuntoutuminen on ykkösjuttu, eikä mitään turhia riskejä kannata ottaa”. 

Kuntoutumisen aikana Kuura kertookin, että on oppinut katsomaan enemmän isoa kuvaa. Suurempi tavoite on iso kehitys pidemmällä aikajaksolla kuin yhden yksittäisen kisan menestys tai tempun tekeminen.  Vaikka kyllä Kuura tietää, että vaikka olympialaiset jäivät nyt välistä, niin seuraavissa hän on kyllä mukana. Rauhallisesti ja varmasti hän toteaa: ”Vähän se kirpaisi katsoessa (Pekingin olympialaisia viime keväänä), mutta aika pian sitä oli vain iloinen kavereiden puolesta. Seuraavissa olympialaisissa tulen kuitenkin olemaan mukana”. 

Laskemisen ilo

Olympialaisten tuoma näkyvyys auttaa laskijaa, ja sen Kuura tiedostaa ammattilaisena. Mutta tärkeämpää on, että tällä hetkellä fiilis on kuin pienellä lapsella, kun ei meinaa saada laskemisesta tarpeeksi. Intoa kyllä löytyy. 

Tällä hetkellä Kuura elä ja hengittää freestylemaailmaa kellon ympäri. Ja elää unelmaansa. Laskija kokee, että freestyle on paras tapa ilmaista itseä ja haastaa omia rajoja. Saa elää oman näköistä elämää. Ei tarvitse olla kisa, myös kuvaaminen projektit ja uudet temput ajavat eteenpäin, ei ole parempaa maailmassa. Mies todella osaa myös arvostaa tilannettaan eikä pidä sitä itsestäänselvyytenä vaan lahjakkuuden ja kovan työn tuloksena. 

Yksilöurheilijana Kuura antaa myös paljon kiitosta koko Suomen freestyle-skenelle ja siinä toimiville ihmisille. Laji kehittyy jatkuvasti, ja harrastajia riittää. Kuuran mielestä on vain hyvä, että tyttöjäkin saatu mukaan aikaisempia vuosia enemmän. Suomalaisia laskijoita myös arvostetaan maailmalla. Kuura kertoo myös fanittavansa niin monia ihmisiä, että hankala valita vain yhtä. Mutta Forre-laskuryhmä nousee silti esiin. 

”Forrella on mahtava meininki ja hienoa työtä koko laskuskenelle” 

Salaa haaveena Kuuralla olisi myös tehdä yhteistyötä ryhmän kanssa. 

”Ottaisikohan Forre minut joskus kuvauksiin mukaan?”, nuori mies miettii nöyrästi. Kuvaaminen nousee useassa kohtaa muutenkin esille. Kuura peräänkuuluttaa pidempiä ja syvempiä videoita somen 15 sekunnin temppujen rinnalle. Tälläkin hetkellä on pidempi kuvausprosessi Kuuran kuntoutumisprosessista ja koko vuodesta. Video nähdään syksyllä 2023 Armadan julkaisemana. Haaveisiin Kuura nimeääkin nimenomaan pidempien videoprojektien tekemisen. Hän haluaa jotain syvällisempää, jotain mistä voisi jättää isomman jäljen. Ja ne haaveet laskimisen ulkopuolelle? 

”Tällä hetkellä suurin intohimo menee laskemiseen, mutta kuntoutumisen aikana on oppinut, että elämässä on myös paljon muuta. Mutta sille muulle on aika myöhemmin. Nyt on aika tähdätä huipulle.” 

Vaikka loukkaantuminen ei luonnollisesti ollut suunnitelmissa, elää Kuura tälläkin hetkellä juuri sen näköistä elämää kuin haluaa ja josta on haaveillut. Hän pääsee tekemään just sitä mitä haluaa elämässä, ja se just sitä taitaa olla freestylelaskeminen. Aamusta iltaan. Joka päivä mieluiten. Ja sillä reseptillä Kuura aikoo nousta huipulle. 

Kuura Koivisto

  • Syntynyt joulupäivänä 2000 Ivalossa 
  • Seura: Mountain Club Ounasvaara
  • Laji: Slopestyle, Ski Big Air
  • Sponsorit: Armada skis, Nordicbuddies, Ruka Ski Resort, Shred Optics ja FullTilt boots
  • Kotipaikka: Ruka
  • Lempitemppu omasta mielestä: feikistä (switch) korkki 540 overshifty (”Tää lempparitemppu vaihtuu siis usein”)

Teksti: Saana Saltevo   Kuvat: Armada

Kommentit

kommenttia