Home » Andorra, Euroopan toisella laidalla

Andorra, Euroopan toisella laidalla

Andorran mikrovaltio sijaitsee Pyreneiden vuoriston itäisessä reunassa Ranskan ja Espanjan välisellä kaistaleella. Harvojen suomalaisten tuntema vaellus- ja pyöräilykohde yhdistelee välimerellistä tunnelmaa, pitkälle vietyä palvelukulttuuria ja erinomaisia harrastusmahdollisuuksia. Perinteisiin Alppeihin verrattuna Pyreneiden poluilta paljastuukin kiinnostava ja toistaiseksi massaturismilta välttynyt aktiivilomailijan superkohde. 

Finnairin lento AY1653 lähestyy Barcelonan lentokenttää. Ikkunasta siintää turkoosina kimmeltävä Välimeri. Käännän katseen kohti maanpintaa, alhaalla näkyy autoja vilistävä moottoritie ja tuulessa huojuvia palmuja. Ei, kyseessä ei ole perinteinen lomamatka Katalonian rannoille tai La Ramblan sykkeeseen. Koneen ruumaan on pakattu vaelluskengät ja maastopyörä, joita testataan tulevina päivinä Pyreneiden rinteillä. Matkan suuntana on piskuisessa kääpiövaltio Andorrassa sijaitseva La Massana, sen tarjoamat vaellusmahdollisuudet ja paljon kohistu pyöräilykulttuuri.

Vuorten eristämä

Andorran matka nykymuotoonsa pitää sisällään yli tuhatvuotisen historian ja toinen toistaan merkillisempiä vaiheita sodista alueluovutuksiin ja -liitoksiin sekä piispojen ja monarkkien keskinäisiin lupauksiin ja naimakauppoihin. Vuoriston karuissa olosuhteissa elänyt kansa on tasapainoillut tottuneesti lähialueiden valtiomahtien varjoissa ja täysin eristyksissä, kunnes ensimmäinen tie Espanjasta avattiin vasta 1900-luvun alussa.

Menneisyyden maataloudesta eläneestä vuoristoseudusta on kuljettu pitkä matka urbaaniin nykypäivään. Andorran talvi- ja kesäurheilutarjonta, tasokkaat hotellit, euron käyttöönotto, osittainen verovapaus ja pitkät, säiden osalta optimaaliset harrastuskaudet ovat tehneet siitä suositun ulkonaliikkujan matkakohteen. 50-luvulta saakka systemaattisesti kehitetystä turismista onkin muodostunut valtion kiistaton pääelinkeino. Samalla on tehty pesäeroa ikävältä kalskahtavaan ja varsin sitkeässä istuvaan maineeseen veroparatiisina pankkisalaisuuksia purkamalla ja veroja maltillisesti korottamalla.

Vuoristojärviä ja luonnonpuistoja

Andorrassa liikkuminen tapahtuu pitkin y-kirjaimen muotoista päälaaksoa, josta lähdetään nousemaan pienempiä teitä eri puolille vuoristoa. Urbaani keskittymä, pääkaupunki Andorra la Vella ja Escaldes-Engordany sijaitsevat eteläisessä osassa maata, Grandvaliran jättiläismäinen laskettelualue ympäryskylineen taas idässä Ranskan rajan tuntumassa. Paras sijoittuminen kesäkauden harrastajalle on kuitenkin muutaman kilometrin päässä pääkaupungista pohjoiseen sijaitseva La Massana, josta pääsee helpoimmin vaellus- ja pyöräreiteille.

- Mainos -

Kauttaaltaan vuoristoisessa maassa on kolme isoa luonnonpuistoa, yli 80 vuoristojärveä ja 65 vähintään kaksitonnista huippua. Merkitty vaellusreitistö kattaa yli 300 kilometriä polkuja, joiden lisäksi löytyy kiipeilypaikkoja ja ferrataa. Päiväreittejä on tarjolla helposta vaativaan, ja niille voi lähteä itse tai erikseen palkatun oppaan kanssa. Lisäksi löytyy GR-reittejä, jotka ovat pidempiä, etappityyppisiä vaelluksia. Maasta löytyy yhteensä 30 vuoristomajaa, jotka ovat pienempiä ja koruttomampia kuin Alppien vastaavat, vain kolme on miehitettyjä palveluineen. 

Ravintoloita ja kahviloitakin reittien varrelta löytyy, mutta tuntuvasti vähemmän kuin Alpeilla. Normaali tapa onkin tilata hotellilta mukaan eväspaketti, joka sisältää yleensä herkullisen patongin ilmakuivattuine kinkkuineen ja juustoineen, juotavaa, hedelmiä ja pientä suolaista naposteltavaa. Myös kasvisvaihtoehdot, gluteenittomat ja laktoosittomat ruokavaliot ovat Andorrassa tuttuja käsitteitä.

Vahvan suosituksen reiteistä ansaitsevat ainakin maan korkeimman vuoren Comapedrosan huiputus, Inclesin laakso ja Siscaron järvi sekä Sortenyn hiljaisuutta ja rauhaa huokuva luonnonpuisto pohjoisessa. Madriun historiallisen laakson patikkareiteiltä avautuu paikoitellen hyvät näkymät pääkaupunki Andorra la Vellan suuntaan. Erityismaininnan ansaitsee myös Ranskan rajan vieressä sijaitseva Pessonsin reitti, jota täplittävät eri korkeuksissa sijaitsevat lukuisat vuoristojärvet. Alueelle noustaan monelle suomalaisellekin tutun Grandvaliran laskettelukeskuksen reunasta.

Vallnord Bikepark

Andorrasta on muodostunut vuosien saatossa yksi Euroopan tärkeimmistä maastopyöräilykeskuksista. Paikallisen kulttuurin kehittymiseen on vaikuttanut merkittävästi andorralainen polkupyörävalmistaja Commencal sekä lukuisat alueella järjestettävät kansainväliset pyöräilytapahtumat, kuten jokavuotiset world cup -osakilpailut.

Siirtyminen pyöräilyn pariin tapahtuu helpoimmin Vallnordin bikeparkissa, jonne noustaan näppärästi kabiinihissillä suoraan La Massanan kylän keskusaukiolta. Red Bullin maailmanlistan nelossijalle rankattu Vallnord on Andorran selkein vetonaula ja pyöräilyväen suuressa suosiossa. Se sisältää kaikkiaan 40 kilometriä reittejä ja 29 eri suorituspaikkaa XC:n, enduron ja DH:n parissa. Parkin korkein kohta sijaitsee 2 354 metrin korkeudessa, ja alimmat reitit kulkevat aina 1 230 metriin kylään saakka. 

Reittien vaikeustaso vaihtelee erittäin helposta erittäin vaikeaan, ja kun alas on päästy, siirtymät takaisin ylös hoidetaan moderneilla hisseillä. Keskuksesta löytyy kaiken muun lisäksi treenialuetta, huoltopisteitä ja pyöräilyhenkistä kuppilaa, joissa voi imeä itseensä andorralaista pyöräilykulttuuria lajin muiden harrastajien kanssa hyvässä hengessä.

Vallnord on seuraava steppi Suomen laskettelukeskusten parkkeja kolunneille maastopyöräilijöille, jotka haluavat harrastukseensa monipuolisuutta ja suuren maailman tyyliä. Parkki soveltuu kattavan reittitarjontansa vuoksi kaiken tasoisille maastopyöräilyn harrastajille. Myös perheille ja nuoremmille on suorituspaikkansa, mutta ennen kaikkea alueesta saa irti hyvätasoinen harrastaja, joka haluaa viettää lomansa muiden lajiin vihkiytyneiden parissa, nauttia hyvistä keleistä ja hienoista reiteistä.

Mitä muuta siellä on?

Andorran muu lomatarjonta lepää vahvasti kaupungistuneessa eteläosassa sekä ympäri maata sijaitsevissa kirkoissa ja museoissa. Pääkaupunki Andorra la Vellan ja siihen sulautuneiden Escaldesin ja Engordanyn muodostama tiiviiksi rakennettu urbaani keskittymä tarjoaa kahviloita, ruokapaikkoja ja tax free -myyntiin erikoistuneita alkoholi- ja tupakkatuotteita kaupittelevia liikkeitä. 

Kaupungissa löytyy lisäksi runsas ja hyvätasoinen valikoima outdoor-henkisiä urheiluliikkeitä, kansainvälisiä vaatekauppoja, iso kävelykatualue ja historiallinen vanha keskusta, jopa Lionel Messi on rakennuttanut tänne hotellin. Escaldes-Engordanyssa sijaitsee hulppea kylpylämaailma Caldea, johon kannattaa myös käydä tutustumassa. Rakennuskompleksi on helppo löytää muuten hyvin sokkeloisesta ja ahtaasta keskustasta. Suunnaton, lasinen taivaita kohti kurottava pyramidi sijaitsee kävelykadun lähellä Riu Valiran jokirannassa.

Andorran keittiö pitää sisällään vuoristoalueille tyypillisiä patoja, liharuokia sekä erilaisia makkaroita, mutta myös joesta nousevaa taimenta on tarjolla. Lisäksi valikoimaan kuuluu etanoita ja jälkiruoista erityismaininnan ansaitseva Kataloniassakin tunnettu makea herkku, crema cremada.

Palan painikkeeksi löytyy tietysti runsasta viinivalikoimaa. Espanjalaiset ja ranskalaiset jyräävät volyymilla, mutta sekaan mahtuu tutkittavaksi myös paikallisia viinejä.

Andorra on piristävä ja eksoottinen aktiivilomailijan kohde, joka ehkä hieman yllättäen tarjoaa myös kohtuullisen mahdollisuuden kaupunkilomailuun. Parhaimmillaan se on eteläeurooppalaisella tunnelmalla höystettyä sporttausta, jossa luonnonpuistot ja bikeparkit yhdistyvät mutkattomasti maitokahvin siemailuun aurinkoisen katukahvilan pöydässä. Pyreneiden pikkuvaltion palvelukulttuuri on kohdillaan ja hintataso maltillinen. Lisäksi monipuolisuus ja ruuhkattomuus tekevät siitä sopivan matkakohteen useimmille aktiivilomien harrastajille. Suomesta vaellus-, pyöräily- ja laskettelumatkoja Andorraan järjestää You Travel.

Andorra faktat

 • Pääkaupunki: Andorra la Vella, Euroopan korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki
 • Aikavyöhyke: UTC+1
 • Valuutta: Euro
 • Kieli: Katalaani
 • Väkiluku: noin 80 000
 • Vaellusreittejä: Yli 300 km
 • Korkein huippu: Comapedrosa, 2 942 m
 • Vuoret: 65 yli 2000 metrin huippua
 • Vuoristojärviä: Yli 80 kpl
 • Bikepark: Vallnord
 • Korkeusero: 1100 m
 • Pisin reitti: 6,5 km
 • Pyöräreitit: Runsaasti muita pyöräilyreittejä maastoon ja maanteille
 • Lähimmät lentokentät: 
 • Barcelona El Prat, Espanja
 • Toulouse-Blagnac, Ranska
 • Paikallisliikenne:
 • Useita eri bussilinjoja, jotka kulkevat aamusta iltaan. Lipun hinta noin 2-3 €

Www-sivut:

youtravel.fi

visitandorra.com

Teksti: Teemu Kaitanen Kuvat: Teemu Kaitanen, Comú de la Massana, Vallnord Bikepark

Kommentit

kommenttia