Home » Salla – Ruuhkaton tunturi
Salla Revontulet

Salla – Ruuhkaton tunturi

Itä-Lapissa sijaitseva Salla on säilynyt osin tarkoituksellakin kotoisana vaihtoehtona Pohjois-Suomen jättikeskuksille. Pieni kylä, hyvät rinteet, ruuhkattomuus sekä leppoisa yleismeininki ovat tehneet Sallasta monen laskijan suosikkipaikan. 

Keskus uudisti logonsa alkaneelle kaudelle. Uusi logo on modernisti retro tuoden myös keskuksen laskijoihin ja muihin liikkujiin keskittyvän identiteetin kivasti esiin.

Sallan slogan on ”in the middle of nowhere” eli keskellä ei mitään. Slogan pitää osin paikkansa, mutta Sallaan pääseminen ei vaadi telavaunua tai helikopteria. Perille tulee hyväkuntoinen aurattu pikitie ja lähin autojuna-asema sijaitsee vajaan tunnin matkan päässä Kemijärvellä. Kuusamon tai Rovaniemen kentiltä matka-aikaa kertyy alle kaksi tuntia. 

Sallan rinnealueiden reunoilla oleva harva metsä on kuin luotu metsälaskuun.

Perheet kehityskohteiden keskiössä 

Salla lapset
Lapset viihtyvät Sallassa.

Sallan kehityksen kohteena ovat viime vuosina olleet perheet. Paras panostus perhelaskijoille on ollut metsälaskualueen avaaminen vuonna 2017.

”On ihan sama minkälaisen parkin rakennamme, metsässä laskeminen on lapsien ja nuorten mielestä kaikkein parasta”, naurahtaa Sallan hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Kari Koskimaa. 

- Mainos -

Pelkkään metsän vetovoimaan ei Salla luota, sillä eturinteiden puoliväliin ja perherinteen sivuun on rakennettu ministreet, jossa on Reilisepon toteuttamia obstaakkeleita 

Lisäksi Itärinteille valmistui helmikuun alussa isompi park, jossa on reilejä ja hyppyreitä, jotka soveltuvat myös perheiden hauskanpitoon. Itärinteellä on myös suosittu nopeuslaskupiste, jossa voi mitata laskunopeuden ja osallistua leikkimielisiin nopeuslaskukisoihin. Kisarinteen alaosan viereisessä rinteessä hyppyrit ja aallot sekä muotoillut kurvit houkuttelevat kaikenikäisiä laskijoita kokeilemaan taitojaan.  

Hanki aktivointia

Viime talvena Sallassa avattiin lapsille ja lumielämysten alkutaipaleella oleville aktiviteettialue katetun mattohissin kera. Lasten suosikkia karusellia on siirretty Karhulammen jäältä pulkkamäen läheisyyteen. Lisäksi lapsille on puuha-aitaus sekä elementtejä lumirakentamiseen. 

Myös fatbike-pyöräily on Sallassa suosiossa.

Parannettu verkkokauppa

Sallan verkkokauppaa on sujuvoitettu siten, että lippuostokset voi tehdä myös netissä. Mikäli omaa lippupohjaa ei ole, lipun voi tilata vuokraamon pihalla olevaan lippuautomaattiin ja noutaa sen sieltä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Vuokraamon uuden järjestelmän myötä voi asiakas syöttää valmiiksi omat tiedot verkkopalveluun etänä, jolloin tiskille mennessä vuokraus käy aiempaa nopeammin.

Sallan vuokraamossa on toimitusjohtaja Koskimaan mukaan vain moderneja tuotteita. 

”Meillä on hyvä kierto vuokraamotuotteissa. Vanhimmat tuotteet ovat korkeintaan kolme vuotta vanhoja moderneja lasku- ja ulkoiluvarusteita.”

Seuraavat kehityskohteet suuntautuvat juuri vuokraamoon. 

Ensi kesänä vuokraamon tilat tuplataan. Samalla siitä tulee läpikuljettava tila, jonka myötä asiakkaan kokemus on entistä sujuvampi.

Hissipuuteria ja metsälaskua

Sallan rinnealueiden reunoilla oleva harva metsä on kuin luotu metsälaskuun. Kahden varsinaisen metsälaskualueen lisäksi seikkailuhenkiselle laskijalle liki kaikki rinteiden viereiset metsät ovat laskettavia. Metsän ansiosta tunturituuli ei pääse kiillottamaan lunta jääpintaiseksi samalla tavalla kuin avotuntureilla. Mainioita siivuja voi löytyä vielä monta päivää varsinaisen lumisateen jälkeen.  

Mikäli takamaastoihin lähteminen mietityttää, Sallan hiihtokoulusta löytyy nohevia persoonia seikkailupäivää johdattamaan. Lasketteluvälineiden lisäksi takamaastoihin pääsee myös muun muassa liukulumikengillä sekä läskipyörällä. Seikkailun voi lähteä myös ilta-aikaan, jolloin voi nähdä revontulia. Lapin suurimpiin keskuksiin verrattuna Sallan rinteet ja talvipyöräreitit ovat huomattavan rauhaisat ja ruuhkattomat myös sesonkiaikoina. 

Sallassa on hyvä rauhoittua.

Loputon erämaa 

Sallan huipulta eritoten itään katsoessa avautuu upea erämaa. Koskematonta luontoa on silmän kantamattomiin. Maisemaa äimistellessä myös arjen haasteet saavat uuden mittakaavan. Maisemaa ja tunnelmaa voi tallentaa kuvina. Tärkein tallenne on kuitenkin se, mitä jää sydämeen, rauha ja läsnäolo. 

Kun keuhkot ovat puhdistuneet raikkaasta tunturi-ilmasta ja sielusta kaikonneet turhat kuonat, voi kääntää suksensa Sallan rinteisiin. Niitä on mainio kavalkadi leppoisista aina maailman cupin nopeuslaskurinteeseen saakka. 

Salla

  • Rinteitä 15
  • Valaistuja rinteitä 11
  • Lumetettuja rinteitä 15
  • Pisin rinne 1300 m
  • Suurin korkeusero 230 m
  • Hissejä 7
  • Ski.salla.fi 
Salla rinnekartta

Teksti Jussi Ovaskainen    Kuvat Salla   

Kommentit

kommenttia