Home » Aksel Lund Svindalin vahva paluu huipulle

Aksel Lund Svindalin vahva paluu huipulle

Norjalainen Aksel Lund Svindal on loukkaantunut urallaan usein, mutta palannut aina kovimmalle huipulle. Tuorein esimerkki on joulukuun Beaver Creekin syöksyn voitto, jonka hän saavutti loukkaantumisen takia kesken jääneen viime kauden jälkeen.

Aksel Lund Svindal palasi Beaver Creekissa jälleen kärkeen.

35-vuotiaan Aksel Lund Svindalin häikäisevä paluu tälle kaudelle ei ollut hänen tapauksessaan mitenkään sensaatiomaista, sillä vauhtihirmu tietää potentiaalinsa ja loukkaantumiset ovat vain hidaste hänen matkallaan alppihiihdon legendojen joukkoon. Beaver Creekin huima voittoaika 1:40:46 kertoo osaltaan miehen kyvystä tulla takaisin vaikeiden aikojen jälkeen. Voitto oli sympaattisen norjalaisen uralla kaikkiaan 33:s.

Jo kolmevuotiaana suksille

Lund Svindal kertoo aloittaneensa laskettelun jo hyvin nuorena ja norjalaiseen tyyliin laskettelu oli koko perheen harrastus.

“Isovanhemmillani oli Norjan jylhimmällä seudulla Geilossa mökki, jossa kävimme perheen kanssa usein. Siellä ei talvisin ja keväisin ollut paljon muuta tekemistä kuin laskettelu, joten siitä muodostui meidän kaikkien intohimo”, Lund Svindal kertoo.

Isovanhempien mökiltä alkaneesta harrastuksesta tuli pikkuhiljaa vakavampaa kun nuori mies huomasi olevansa varsin taitava suksien kanssa ja tie vei aina Norjan maajoukkueeseen asti, jonka vakiokasvoja hän on ollut jo vuosien ajan.

- Mainos -
Aksel nauttii laskemisesta ja nautinto näkyy myös suorituksissa.

Olet voittanut lähes kaiken mahdollisen, mikä motivoi sinut vhä uudestaan kovempiin suorituksiin ja rajojen haastamiseen?

“Nautin todella paljon laskemisesta ja suksilla olosta. Olo on jotenkin alaston ilman suksia ja monoja jalassa”, hän naureskelee.

Erityisen paljon hän kehuu joukkuekavereitaan, joiden kanssa hän virittäytyy harjoituksissa oikeaan tunnelmaan, jossa kaikki kirittävät toisiaan parempiin suorituksiin.

“Väitän, että meillä on harjoituskaudella lähes yhtä dynaaminen meininki kuin kisakaudellakin. Se on mielestäni todella hienoa ja tarjoaa kaikille mahdollisuuden hyvään menestykseen. Tiedän, että tämä kausi on viimeisten joukossa urallani, joten haluan jakaa kaiken tietämykseni joukkuekavereilleni, jotta Norja menestyisi tulevaisuudessakin”, Lund Svindal kehuu joukkueen hyvää henkeä.

Vaikeuksien kautta voittoon

Aksel Lund Svindal on päättäväinen mies. Hän on telonut itseään viime vuosina niin monta kertaa, etteivät pikkuvammat enää tunnu missään. Miten hän on onnistunut kääntämään negatiivisen positiiviseksi?

“Erityisesti Kitzbühelin onnettomuus harmitti vietävästi. Mutta ei voi jäädä tuleen makaamaan vaan on otettava härkää sarvista ja alettava kuntouttamaan itseään. Olen saanut kilpailla urani alkuvuodet varsin terveenä, mutta nyt viimeisinä vuosina loukkaantumisia on tullut hieman liikaa peräkkäin”, Lund Svindal toteaa.

Hän kertoo, että riskit kuuluvat alppihiihtoon ja ilman hallittua riskinottoa ei päästä rikkomaan rajoja tai tekemään uusia ennätyksiä.

“Välillä on pakko pakottaa itsensä entistä kovempaan suoritukseen ja pienikin virhe tai herpaantuminen voi aiheuttaa onnettomuuden. Huippu-urheilussa marginaalit ovat pienet. Onneksi joukkueemme tukee aina toisiaan ja ehkä juuri siksi olenkin päässyt varsin nopeasti kuntoutumaan kisarinteisiin”, hän sanoo tyytyväisenä.

Wengenissä ennen viime kauden loukkaantumista.

Miltä tuleva kausi näyttää?

“Aion osallistua kaikkiin syöksykisoihin sekä super-g –kisoihin. Suurpujottelu on myös harkinnassa, mutta se riippuu vielä polveni kunnosta, joka ei valitettavasti ole ihan 100 % kunnossa suurpujottelua varten”, Lund Svindal kertoo.

Aksel Lund Svindalin ura alkaa olemaan loppusuoralla, sillä 35-vuotiaana lajin huipulla kisaaminen on entistä vaikeampaa. Mitä olet suunnitellut uran jälkeen?

“Jollain lailla aion olla mukana laskettelupiireissä, mutta en tiedä vielä miten. Olen myös mukana osaomistajana erilaisissa teknologiayrityksissä ja perustin hiljattain myös vaateyrityksen, jonka julkistus tapahtuu pian”, hän kertoo hieman arvoituksellisesti.

Uran jälkeen Lund Svindalilla tulee olemaan myös aikaa keskittyä maastopyöräilyyn sekä off-piste –lasketteluun, joissa kummassakin hän on erittäin taitava.

“Nautin suuresti maastopyöräilystä etenkin Alpeilla. Varsinkin Innsbruckista pääsee kätevästi nauttimaan kaupunkielämästä sekä laadukkaasta pyöräilystä. Samalla pystyy hyvin harjoittamaan sellaisia lihasryhmiä, joista on apua alppihiihdossa.”

“Offarihommat ovat myös mahtavia kavereiden sekä Supervention-kuvausryhmän kanssa. Kisakaudella ei ole paria päivää enempää aikaa puuterin pöllytykseen, mutta kauden jälkeen teen usein viikon-parin reissun takamaastoihin. Tosin tällä kaudella vien isäni ja veljeni Kanadaan kokemaan helihiihtoa”, Lund Svindal myhäilee.

Itävallan korkein vuori Grossglockner sai toimia Aksel Lund Svindalin pelikenttänä vapaalaskuhommissa.

Kerro vielä lopuksi lukijoillemme vaiherikkaan urasi muistettavin hetki.

“Nyt heitit kyllä pahan kysymyksen. Olen ollut onnekas päästyäni kisaamaan monia kovia kilpakumppaneita vastaan ja välillä päässyt korkeimmalle pallille. Ehkä nostaisin parhaiksi kokemuksiksi ensimmäiset ykkössijat eli ensimmäinen olympiamitali, maailmanmestaruus ja maailmancupin voitto”, mestari muotoilee.

Aksel Lund Svindal

Syntynyt 26.12.1982

Olympiavoittaja, maailmanmestari ja maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja

Saavutukset

Olympialaiset

 • Kultaa Vancouver 2010       supersuurpujottelu
 • Hopeaa Vancouver 2010     syöksylasku
 • Pronssia Vancouver 2010    suurpujottelu

MM-kilpailut

 • Kultaa Åre 2007        syöksylasku
 • Kultaa Åre 2007        suurpujottelu
 • Kultaa Val d’Isère 2009       superalppiyhdistetty
 • Kultaa Garmisch-Partenkirchen 2011   superalppiyhdistetty
 • Kultaa Schladming 2013     syöksylasku
 • Hopeaa Bormio 2005           alppiyhdistetty
 • Pronssia Val d’Isère 2009   supersuurpujottelu
 • Pronssia Schladming 2013 supersuurpujottelu

Lisätietoa www.aksellundsvindal.com

Aksel Lund Svindal on suosittu mediakasvo niin kisoissa kuin kotimaassaan Norjassakin.

Kommentit

kommenttia